Atentate, violenţe, huliganism - sportul este în pericol

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Sport / 17 aprilie 2013

Atentate, violenţe, huliganism - sportul este în pericol

Ultimele zile demonstrea­ză că mişcarea sportivă aşa cum o ştim se află într-un mare pericol. Atentatele din SUA, crimele de la un meci din Brazilia, manifestările huliganice de pe arenele din Europa ne arată că lucrurile pot scăpa foarte uşor de sub control la manifestările sportive de anvergură. Există soluţii, cu măsuri de securitate extraordinare, dar cu siguranţă că acestea vor duce la dispariţia treptată a plăcerii de a urmări sau participa la o activitate sportivă. Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale de Fotbal, Cupa Mondială la Rugby sunt competiţii care atrag zeci de mii de turişti şi care impun măsuri de securitate din ce în ce mai sporite.

Evenimentele petrecute la o manifestare sportivă populară au reuşit să pună întreaga lume pe jar. Două explozii au avut loc în apropierea liniei de final a maratonului din Boston. Bilanţul atentatelor este de trei morţi şi 144 de răniţi, conform unor surse medicale şi poliţiei, relatează CNN. Cele două explozii s-au produs "simultan", în apropierea liniei de sosire, la aproximativ 50-100 de metri distanţă, potrivit şefului poliţiei din Boston Ed Davis. Un veteran care s-a întors recent din Afganistan şi a participat la maratonul din Boston, susţine că sunetul acestora a fost similar cu cel al dispozitivelor explozive improvizate. Imediat după evenimente, deasupra oraşului Bos­ton au fost instituite restricţii de trafic aerian, de asemenea, autorităţile au sporit securitatea în New York şi Washington DC. Sistemul de telefonie mobilă a fost oprit temporar la Boston pentru a se evita detonarea vreunui dispozitiv exploziv prin telefon. Exploziile produse la maratonul din Boston sunt un "atac terorist", au anunţat autorităţile americane. Exploziile mortale produse în timpul maratonului de la Boston sunt un "avertisment serios" pentru Rusia, care va organiza mai multe manifestaţii sportive internaţionale până la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, a apreciat ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko: "Pentru Rusia, care organizează mai multe evenimente sportive importante, este un avertis­ment serios. Desigur, vom consolida măsurile de securitate. Ne vom preocupa mult de această problemă, căreia îi vom acorda multă atenţie ". Rusia organizează în iulie Universiada de Vară, la Kazan, apoi, în august, Campionatul Mondial de Atletism, la Moscova, după care va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 şi Marele Premiu al Formulei 1, în noiembrie 2014. O primă reacţie a şi apărut, organizatorii Maratonului de la Londra, care va avea loc duminică, au decis înăsprirea măsurilor de siguranţă pentru participanţi şi public.

Pe de altă parte, anul viitor, Brazilia trebuie să găzduiască partidele turneului final al Campionatului Mondial. Din păcate, problemele legate de siguranţa spectatorilor şi a delegaţiilor sunt foarte mari, ultimele evenimente dând serioase bătăi de cap conducerii FIFA, care în repetate rânduri a ameninţat că există posibilitatea schimbării ţării gazdă a CM 2014. Două persoane au fost ucise în Brazilia, după incidentele create de suporteri la un meci pentru testarea stadionului din Fortaleza, care va găzdui partide la Cupa Confederaţiilor din 2013 şi la Cupa Mondială din 2014. Fanii celor două formaţii locale, Ceara şi Fortaleza, s-au înfruntat cu pietre şi bâte, iar unul dintre participanţii la confuntare a scos un pistol şi a împuşcat două persoane, scrie cotidianul O Globo. Prezumtivul autor al atacului, care purta un tricoul al echipei Fortaleza, a fost arestat. Una dintre victime este un bărbat de 30 de ani, iar cea de-a doua persoană ucisă nu a fost identificată. Trebuie menţionat că la meci au asistat doar 16.000 de spectatori, în condiţiile în care capacitatea totală a arenei Castelao este de 64.000 de locuri. E greu de închipuit ce se putea întâmpla dacă arena era plină. Violenţe au avut loc şi în Marea Britanie, în urma partidei dintre Newcastle şi Sunderland, suporterii gazdelor s-au bătut pe străzi cu forţele de ordine.

Nici ţara noastră nu a fost ocolită de astfel de evenimente la sfârşitul săptămânii trecute. Violenţe au avut loc la meciul de fotbal dintre Rapid şi Steaua, dar şi la un meci de baschet, SCM U Craiova şi Gaz Metan Mediaş. Din fericire, spectatorii au fost prea puţin implicaţi în confruntările fizice, dar problemele de securitate sunt foarte mari. E greu să mai vorbeşti des­pre spiritul sportului când acesta se des­făşoară sub astfel de ame­ninţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb