ATENTATELE DE LA BRUXELLES: Fraţii El Bakraoui, doi dintre presupuşii autori sinucigaşi de la aeroportul Zaventem

Ioana Dogaru
Internaţional / 23 martie 2016

Fraţii El Bakraoui, doi dintre presupuşii autori sinucigaşi de la aeroportul Zaventem

Actualizare 19:32 Erdogan: "Unul dintre atacatorii de la Bruxelles a fost arestat şi expulzat din Turcia; Belgia a fost informată"

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat astăzi că unul dintre atacatorii de la Bruxelles a fost arestat în Turcia şi apoi expulzat, şi, deşi autorităţile belgiene au fost informate în legătură cu faptul că acesta ar fi terorist, l-au pus în libertate, transmite Agerpres.

"Unul dintre atacatorii de ieri de la Bruxelles este un terorist pe care noi l-am arestat în iunie (n.r. - 2015) (...) şi l-am expulzat din ţară. Această expulzare a fost adusă la cunoştinţa autorităţilor belgiene printr-o notă la data de 15 iunie 2015, numai că autorităţile belgiene l-au pus în libertate pe acest terorist, cu toate că le-am avertizat că acesta este un terorist, autorităţile belgiene l-au pus în libertate pe motiv că nu au găsit nicio legătură. Ba chiar e vorba şi de Olanda în această chestiune. L-am extrădat şi în Olanda, la solicitarea autorităţilor olandeze, şi am transmis o notă în această chestiune şi Olandei", a afirmat Erdogan, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului turc a mai spus că nu există nicio legătură între PKK, Daesh şi celelalte organizaţii teroriste care activează în Siria.

"Atacurile teroriste din Ankara, Istanbul şi Bruxelles au arătat că terorismul e acelaşi peste tot. Ţinta acestor terorişti sunt civilii, oamenii nevinovaţi. Cel care moare este omul. Dacă privim relaţia dintre cauză şi rezultat vedem că nu există nimic la mijloc, numai pierderi enorme. Pierdem oamenii, liniştea, pacea, ne pierdem încrederea. Sunt de credinţa că, dacă statele lumii îşi vor uni eforturile şi se vor solidariza în această luptă, acest flagel va fi lichidat. Tocmai de aceea lumea trebuie să dea o nouă definiţie terorismului, teroristului şi atentatelor teroriste", a adăugat Erdogan.

(S.A.)

---------

Actualizare 17:52 Polonia nu vrea să preia refugiaţi după atacurile de la Bruxelles

Polonia nu mai este pregătită să-i preia pe cei 7.500 de refugiaţi pe care a acceptat să-i primească în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană (UE), a afirmat miercuri premierul polonez, Beata Szydlo, invocând atacurile teroriste de la Bruxelles, potrivit DPA.

Potrivit televiziunii poloneze Superstacja, dna Szydlo a spus că ''nu vede nici o posibilitate ca refugiaţii să vină în Polonia'' după atacurile teroriste din capitala belgiană.

Predecesoarea dnei Szydlo, Ewa Kopacz (liberal-conservatoare), a fost de acord ca Polonia să preia refugiaţi după negocierile cu UE. Varşovia trebuia să primească iniţial 400 de solicitanţi de azil în acest an, aminteşte Agerpres.

Partidul dnei Szydlo, Lege şi Justiţie (naţional-conservator, de guvernământ), a alimentat temerile în legătură cu refugiaţii musulmani în timpul campaniei electorale înainte de a ajunge la putere anul trecut.

Pawel Soloch, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Andrzej Duda, a avertizat, de asemenea, în legătură cu numărul crescând de refugiaţi în Polonia. ''Să avem grijă ca 10.000 să nu se transforme în 100.000'', a declarat miercuri Soloch la canalul TVN24, adăugând că numărul mare de refugiaţi ar putea spori ameninţarea cu terorismul în ţară.

(A.L.)

-------------

Actualizare 17:50 Trei angajaţi ai Comisiei Europene au fost răniţi în atacurile teroriste de la Bruxelles

Trei angajaţi ai Comisiei Europene au fost răniţi în urma atacurilor teroriste de la Bruxelles, a anunţat miercuri Kristalina Georgieva, vicepreşedinte al executivului comunitar, informează DPA.

"Ieri teroriştii au lovit în inima Europei, în oraşul nostru, Bruxelles. Oameni nevinovaţi au fost ucişi şi răniţi, iar printre cei răniţi se numără şi trei dintre colegii noştri de la Comisie", a declarat Kristalina Georgieva în faţa jurnaliştilor, otrivit agenţiei menţionate.

Accesul într-una dintre cele trei clădiri, unde se află serviciile departamentului pentru agricultură al Comisiei Europene, continuă să fie interzis şi miercuri pentru a se verifica dacă deflagraţia a afectat structura de rezistenţă a edificiului, aminteşte Agerpres.

(A.L.)

---------------

Actualizare 15:56 Anchetatorii au găsit 15 kg de explozivi şi un calculator cu testamentul lui Ibrahim El Bakraoui

Ibrahim El Bakraoui, unul din cei doi atentatori kamikaze care s-au detonat marţi pe aeroportul internaţional din Bruxelles, a abandonat într-o pubelă un calculator în care anchetatorii au găsit un fişier conţinând testamentul său, a declarat procurorul federal Frédéric Van Leeuw, într-o conferinţă de presă, transmite AFP.

În testament, Ibrahim El Bakraoui a scris că "nu mai ştia ce să facă" pentru că era "căutat peste tot". Calculatorul a fost găsit într-o pubelă pe o stradă din cartierul bruxellez Schaerbeek, unde poliţia a întreprins o serie de percheziţii marţi.

La percheziţii au fost descoperite "15 kg de explozibili de tip TATP, 150 de litri de acetonă, 30 de litri de apă oxigenată, detonatori, o valiză umplută cu cuie şi şuruburi, precum şi material destinat producerii de dispozitive explozive", a declarat procurorul Van Leeuw.

Acesta a precizat că fraţii belgieni Ibrahim şi Khalid El Bakraoui au fost identificaţi cu ajutorul amprentelor digitale drept cei doi dintre atentatorii kamikaze ai atacurilor coordonate de marţi de la Bruxelles, soldate cu cel puţin 31 de morţi şi 270 de răniţi, transmite France Presse.

Ibrahim El Bakraoui a fost identificat ca fiind unul din autorii atentatelor de pe aeroportul internaţional, în timp ce fratele său Khalid a fost atentatorul din staţia de metrou Maelbeek.

În ce priveşte atentatul de la metrou, "explozia s-a produs în interiorul celei de-a doua rame în timp ce aceasta se afla încă în staţie", a mai precizat oficialul.

"Cei doi terorişti decedaţi aveau antecedente penale grele, nelegate de terorism", a reamintit procurorul belgian.

(I.D.)

----

Actualizare 15:16 Cel puţin 31 de morţi şi 260 de răniţi, potrivit unui ultim bilanţ

Atentatele comise marţi la aeroportul internaţional Zaventem şi în staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles s-au soldat până acum cu cel puţin 31 de morţi şi 260 de răniţi, a declarat miercuri ministrul sănătăţii din Belgia, Maggie De Block, pentru Radio 1 VRT, transmite EFE.

"Cifra actuală ar putea creşte", a spus De Block, care a recunoscut că identificarea victimelor este "deosebit de complexă".

"Unele persoane sunt menţinute într-o stare de comă indusă, în timp ce altele se află la terapie intensivă şi au răni grave", a explicat ea. Prima noastră grijă este starea victimelor, a mai declarat ministrul sănătăţii.

Totodată, ministrul de externe belgian Didier Reynders a declarat, citat de Belga, că victimele atentatelor provin din 40 de ţări.

(I.D.)

------

Actualizare 15:00 Khalid El Bakraoui, identificat ca autor al atacului de la metroul din Bruxelles; fratele său, atacator pe aeroport

Khalid El Bakraoui a fost identificat ca autorul atacului de la staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles, în timp ce fratele său Ibrahim a fost identificat ca unul dintre autorii atentatelor de la aeroportul Zaventem, a declarat miercuri procurorul general al Belgiei, informează AFP.

Un al treilea suspect în atentatele de marţi de la Bruxelles este încă în libertate. Acesta, un bărbat care potrivit imaginilor de pe camerele de supraveghere era îmbrăcat cu o jachetă deschisă la culoare şi pălărie, avea în geantă "încărcătura explozivă cea mai important", a precizat el.

Alături de Ibrahim El-Bakraoui, în comiterea atentatului de la aeroport a mai fost implicat un al doilea kamikaze "încă neidentificat".

Conform sursei citate, Ibrahim El Bakraoui ar fi întocmit un testament înainte de atacuri.

Potrivit ultimului bilanţ comunicat miercuri de parchetul federal belgian, în urma atentatelor de marţi şi-au pierdut viaţa 31 de oameni şi 270 de răniţi, transmite France Presse.

"Aceste cifre riscă să crească în orele care urmează", a precizat Frédéric Van Leeuw.

(I.D.)

-------

Actualizare 14:22 Zi de doliu naţional, joi, pe teritoriul României, în memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles

Guvernul României a decis ca joi, 24 martie, să fie declarată zi de doliu naţional în ţara noastră, ca semn de solidaritate cu victimele atentatelor de la Bruxelles, a anunţat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Potrivit Agerpres, Suciu a precizat că drapelele vor fi coborâte în bernă şi a solicitat posturilor de radio şi de televiziune să îşi adapteze joi programele.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:08 Suspectul arestat astăzi în Anderlecht nu este Najim Laachraoui

Suspectul arestat în urmă cu câteva ore în cartierul bruxellez Anderlecht nu este Najim Laachraoui, cel de-al treilea suspect care are legătură cu atentatul comis marţi la aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem, aşa cum se informase anterior, au anunţat publicaţia belgiană La Derniere Heure şi postul RTL Info, potrivit AFP.

''Contrar a ceea ce v-am anunţat, bărbatul arestat în Anderlecht nu ar fi Najim Laachraoui. El este suspectat de participare la atentatele de la Bruxelles comise marţi'', a publicat La Derniere Heure pe site-ul său.

''Atentate la Bruxelles: suspectul arestat în această dimineaţă în Anderlecht nu ar fi Najim Laachraoui'', precizează RTL.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:20 Confuzie în legătură cu cel de-al treilea suspect

Presa belgiană transmite că, de fapt, bărbatul capturat în cursul zilei într-un cartier din Bruxelles nu este teroristul Najim Laachroui şi că a fost vorba despre o eroare de identificare, potrivit Digi24.

-----------

Actualizare 13:07 Zborurile TAROM Bucureşti-Bruxelles-Bucureşti de miercuri au fost anulate

Zborurile TAROM RO 371/372 şi RO 373/ 374 Bucureşti - Bruxelles - Bucureşti de miercuri au fost anulate, deoarece aeroportul din Bruxelles rămâne închis, iar pasagerii care deţin un bilet către şi dinspre această destinaţie vor fi acceptaţi, fără costuri suplimentare pe zborurile TAROM spre şi dinspre Amsterdam, Paris, Londra, Frankfurt şi Munchen, informează operatorul aerian naţional.

"Vom continua demersurile întreprinse în vederea acordării sprijinului necesar tuturor pasagerilor, care deţin bilete TAROM pentru această destinaţie sau care doresc să se reîntoarcă în România. Pentru a veni în întâmpinarea pasagerilor care deţin un bilet TAROM către şi dinspre această destinaţie (Bruxelles), reamintim că aceştia vor fi acceptaţi fără costuri suplimentare pe zborurile TAROM spre şi dinspre Amsterdam, Paris, Londra, Frankfurt, Munchen", a anunţat compania, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, o parte dintre pasagerii spre şi dinspre Bruxelles au fost rerutaţi pe zborurile TAROM RO 363/364 Bucureşti - Amsterdam şi retur, de miercuri.

În acest sens, TAROM a majorat capacitatea pentru cele două zboruri de miercuri pentru destinaţia Amsterdam, care vor fi operate cu o aeronavă Airbus A310, cu o capacitate de 209 locuri. În vederea reprogramării călătoriilor, compania recomandă pasagerilor să se adreseze agenţiilor de turism de la care au cumpărat bilete şi care au primit instrucţiuni de la TAROM, oricărei agenţii TAROM sau la call center TAROM - 9361 (valabil pentru apeluri din Bucureşti), 021/204.64.64, 021/303.44.00 (pentru pasagerii din România).

De asemenea, compania a instalat un punct de lucru temporar în Terminalul 2 din aeroportul Schipol Amsterdam, în faţa liniei 12-13 de check - in.

"Totodată, punem la dispoziţia pasagerilor din străinătate numerele de telefon ale reprezentanţilor TAROM de la Bruxelles (0032479309981) şi Amsterdam (0032473841576), pentru situaţii de urgenţă. Compania TAROM se află în legătură permanentă cu Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe al României şi cu reprezentanţii ambasadelor României la Haga şi în Belgia. Recomandăm pasagerilor noştri să consulte în permanenţă informaţiile de pe site-ul MAE cu privire la alertele de călătorie de pe întreg teritoriul belgian (http://www.mae.ro/node/36387)", precizează operatorul aerian.

În plus, Ministerul român al Afacerilor Externe a pus la dispoziţia cetăţenilor români o linie telefonica de urgenţă, cu număr de apelare 1771 de pe teritoriul belgian. Pentru apelurile din afara Belgiei, a fost anunţat numărul de telefon de urgenţă +32 78 15 1771.

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM a fost înfiinţată în 1954 şi a crescut în acelaşi timp cu aviaţia românească. TAROM îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Din iunie 2010 este membru al Alianţei SkyTeam, din 1993 membru al Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA), iar din 2000 face parte din Asociaţia Companiilor Aeriene Europene (AEA).

(I.D.)

-----

Actualizare . 12:00 Najim Laarchraoui a fost arestat

Najim Laarchraoui, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat la Anderlecht, o suburbie a Bruxelles-ului.

--------------

Actualizare 11:07 MAE: Alertă de gradul 4 pe întreg teritoriul belgian

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei că Oficiul pentru Analiza Ameninţării (OCAM) a decis, în premieră, ridicarea nivelului de alertă teroristă la nivel maxim (4/4 - "ameninţare serioasă şi iminentă") pe întreg teritoriul belgian.

Potrivit unui comunicat al MAE remis miercuri redacţiei, OCAM a anunţat şi o întărire a dispozitivului militar din Bruxelles şi a controalelor la frontiere. De asemenea, a fost dispusă întărirea pazei tuturor aeroporturilor, gărilor, centralelor nucleare şi a portului maritim din Anvers.

"Aeroportul Zaventem rămâne închis, iar circulaţia feroviară în/ dinspre capitala Bruxelles va fi reluată treptat. Centrele comerciale sunt deschise, iar activitatea cotidiană revine, treptat, la normalitate. Totodată, a fost creată o linie telefonică de urgenţă, cu număr de apelare 1771 de pe teritoriul belgian. Pentru apelurile din afara Belgiei, a fost anunţat numărul de telefon de urgenţă +32 78 15 1771", se menţionează în comunicat.

MAE recomandă consultarea paginii de internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale.

(I.D.)

------

Actualizare 10:49 Premierul francez afirmă că este nevoie urgentă de întărirea controalelor la frontierele externe ale UE

Premierul francez Manuel Valls a declarat miercuri că este "nevoie urgentă de întărirea controalelor la frontierele externe" ale Uniunii Europene, în urma atacurilor sângeroase de marţi de la Bruxelles, relatează AFP.

"Este nevoie urgentă de adoptarea PNR (registrul european cu numele pasagerilor companiilor aeriene), este nevoie urgentă de consolidarea controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene. Acestea sunt propunerile Franţei de luni de zile", a declarat el pentru radio Europe 1.

"În cele din urmă, este nevoie urgentă ca nimeni să nu mai poată trece cu acte false, pentru că ştim că «Daesh» a furat numeroase paşapoarte în Siria. Acest lucru presupune că aceste dosare să fie verificate în detaliu, recuperate", a mai spus premierul francez.

În opinia lui Manuel Valls, trebuie să se avanseze "cu privire la toate mijloacele pentru a lupta împotriva terorismului", pentru că odată cu atentatele de la Bruxelles, "Europa a fost atacată. Deci, răspunsul trebuie să fie european", a adăugat el.

El a afirmat totodată că "în toată Europa", răspândirea ideilor extremiste ale salafismului' nu a fost luată în considerare.

"Au închis ochii, în toată Europa, dar şi în Franţa, cu privire la răspândirea ideilor extremiste ale salafismului, la cartiere care prin acest amalgam de trafic de droguri şi islamism radical au corupt o parte dintre aceşti tineri", a declarat Valls, care a fost întrebat cu privire la declaraţiile ministrului de finanţe francez, Michel Sapin, care a denunţat 'naivitatea' autorităţilor belgiene în faţa radicalizării islamiste.

(I.D.)

------

Actualizare 10:31 Forţele de securitate belgiene au descoperit un computer cu mesaje având legătură cu ISIS

Forţele de securitate belgiene au descoperit după atentatele de marţi din Bruxelles un computer care conţine mesaje care au legătură cu gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS), a relatat miercuri ziarul belgian La Libre Belgique, citat de EFE.

Poliţia locală a predat în regim de urgenţă computerul unităţilor antiteroriste ale poliţiei judiciare federale din Bruxelles după ce l-au verificat în prealabil cu ajutorul unei brigăzi canine, a adăugat sursa citată.

Pentru moment nu se ştie ce anume conţine computerul, dar La Libre Belgique dă asigurări că respectivul calculator ar conţine "mesaje importante având legătură cu organizaţia teroristă Stat Islamic", transmite EFE.

(I.D.)

-----

Actualizare 10:11 Al treilea suspect de la aeroportul Zaventem este Najim Laachraoui

Al treilea suspect care are legătură cu atentatul comis marţi la aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem şi aflat încă în libertate este Najim Laachraoui, un bărbat deja căutat de poliţia belgiană începând de luni, relatează miercuri cotidianul belgian La Derniere Heure, citat de Reuters.

ADN-ul lui Laachraoui a fost descoperit în locuinţele folosite de autorii atacurilor teroriste de la Paris, comise pe 13 noiembrie anul trecut şi soldate cu 130 de morţi şi sute răniţi.

(I.D.)

------

Postul de radio şi televiziune belgian de limbă franceză RTBF a anunţat miercuri dimineaţă că fraţii El Bakraoui, doi bruxellezi, se află printre presupuşii autori ai atentatului comis marţi la aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem, relatează Reuters şi DPA.

Până acum, Khalid şi Brahim El Bakraoui erau cunoscuţi de poliţia din Bruxelles pentru furturi şi tâlhării, însă nu şi pentru acte legate de terorism, preizează sursele citate.

Unul dintre cei doi fraţi, Khalid, închiriase sub o identitate falsă o locuinţă în Rue du Dries nr. 60, în cartierul bruxellez Forest, unde marţea trecută poliţia belgiană a ucis un individ înarmat, în timpul unei operaţiuni legate de atentatele de la Paris, comise pe 13 noiembrie anul trecut şi soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi, informează Reuters

După acel raid, anchetatorii au descoperit un steag al organizaţiei Stat Islamic, o puşcă de asalt, detonatoare şi amprente ale unuia dintre principalii suspecţi în urma atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, arestat vinerea trecută în cartierul Molenbeek din Bruxelles, precizează sursa citată.

Marţi seară, poliţia belgiană a cerut ajutorul populaţiei pentru identificarea unui bărbat suspectat că ar fi unul dintre atentatorii de pe aeroportul internaţional din Bruxelles, relatează DPA.

Poliţia a făcut publică o fotografie surprinsă cu camerele de supraveghere cu puţin înaintea exploziilor. În ea apare un bărbat îmbrăcat cu o jachetă albă, purtând ochelari şi o pălărie neagră şi împingând un cărucior în care se afla o geantă neagră de mână. Oricine îl recunoaşte pe suspect sau are informaţii în legătură cu atacul terorist era rugat să contacteze telefonic poliţia, care a precizat că "discreţia este asigurată".

Anterior, agenţia Belga a relatat că o fotografie cu autorii prezumtivi ai atacurilor cu bombă de pe aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem fusese difuzată de autorităţile belgiene.

Imaginea arăta trei bărbaţi împingând cărucioare cu bagaje. Cei doi indivizi îmbrăcaţi în negru ar fi fost atentatorii kamikaze, iar cel de-al treilea, care îşi ascunde faţa, ar fi fugit, fiind căutat activ de poliţie. În imagine se vede că cei doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru poartă pe mâna stângă câte o mănuşă. Conform unor surse, mănuşile le-ar fi permis să ascundă declanşatorul unei bombe sau centuri explosive, transmite Reuters.

Atentatele comise marţi dimineaţă aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem şi staţia de metrou Maelbeek din capitala belgiană s-au soldat cu cel puţin 34 de morţi şi 230 de răniţi, aminteşte Agerpres.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romania i-a exemplu de la Polonia!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb