ATENTATELE DIN BRUXELLES SE RESIMT PE PIEŢE Acţiunile companiilor de transport şi hoteliere scad puternic

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 martie 2016

Acţiunile companiilor de transport şi hoteliere scad puternic

Sectorul asigurărilor, de asemenea afectat

Euro se depreciază

Acţiunile companiilor hoteliere şi de transport din Europa au scăzut ieri, după ce au avut loc două explozii în sala de plecări a unui aeroport din Bruxelles, iar o a treia - la o staţie de metrou din centrul oraşului, cauzând zeci de decese şi sute de răniri.

În acest context, indicele Bloomberg Europe Lodging, care are în alcătuire şapte acţiuni de top din domeniul hotelier, a coborât cu 4,1% (cel mai important declin din 11 februarie până în prezent).

Titlurile "Accor" SA din Franţa, cel mai mare lanţ hotelier din Europa, s-au depreciat cu 4,5% la ora locală 16.00, ajungând la 37,24 euro. Acţiunile "Intercontinental Hotels Group" Plc au înregistrat un declin de 1,9%, la 2.761 pence.

În acelaşi domeniu, acţiunile companiei americane "Marriott International" Inc. au scăzut cu 2,6%, la 70,44 dolari (la ora locală 10.47), iar cele ale "Starwood Hotels & Resorts Worldwide" Inc. - cu 1,8%, la 82,65 dolari.

În sectorul transportului aerian, acţiunile grupului franco-olandez "Air France-KLM Group" au coborât cu 4%, la 8,09 euro, cele ale "Ryanair Holdings" Plc din Irlanda - cu 2,5%, la 13,36 euro, iar cele ale "Deutsche Lufthansa" AG din Germania - cu 2,2%, la 14 euro.

Titlurile "Groupe Eurotunnel" SE, compania care operează tunelurile feroviare dintre Marea Britanie şi Franţa, au pierdut 4,1%, ajungând la 9,59 euro.

Tim Craighead, director de cercetare la Bloomberg Intelligence, declară, potrivit agenţiei Bloomberg: "Efectul oricărei anulări nu va fi resimţit, probabil, imediat, ci în lunile viitoare, când cei care se gândeau să călătorească în Europa se vor răzgândi şi nu-şi vor mai face rezervări. Perioada vacanţei de vară va fi cheia".

La rândul său, analistul Michael Hewson, de la CMC Markets din Londra, afirmă: "Orice evenimente precum cele înregistrate azi dimineaţă (n.r. - ieri) în Bruxelles vor afecta încrederea investitorilor şi apetitul la risc. Fiind în apropierea vacanţei de Paşti, oamenii vor fi foarte reticenţi în a investi bani în acest tip de acţiuni. Mai probabil este că-şi vor retrage banii".

Scăderi au fost înregistrate şi în sectorul asigurărilor: acţiunile companiei italiene "Assicurazioni Generali" SpA s-au depreciat cu 1,7%, la 13,26 euro, iar cele ale AXA SA din Franţa - cu 2,1%, la 21,25 euro.

Totodată, moneda unică eruopeană s-a depreciat cu 0,1% la ora 11.04, pe piaţa din New York, la un curs de 1,1230 dolari.

Ieri, cel puţin 31 de persoane au murit, iar alte 200 au fost rănite în urma exploziilor produse pe un aeroport şi în staţia de metrou Maalbeek din oraşul belgian Bruxelles, conform anunţului făcut de primarul oraşului, Yvan Majeur.

În staţia de metrou Maelbeek au fost ucise 20 de persoane, alte 106 fiind rănite. Alte 11 persoane au fost ucise în Aeroportul Zaventem din Bruxelles. Drept urmare, reţeaua de metrou a fost închisă în Bruxelles după explozii, iar transportul public - complet oprit.

Principalele gări din oraş au fost închise, iar măsurile de securitate au fost consolidate în mai multe metropole europene.

Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a anunţat trei zile de doliu naţional după atentatele care au fost revendicate de organizaţia teroristă Statul Islamic.

Compania germană de căi ferate "Deutsche Bahn" a suspendat, ieri, circulaţia trenurilor între Aquisgran (Germania) şi Bruxelles.

Serviciile olandeze de combatere a terorismului au anunţat înăsprirea măsurilor de securitate în aeroporturile din Olanda, precum şi a controalelor la graniţa cu Belgia.

Aeroportul londonez Gatwick, dar şi cele de la Frankfurt şi Moscova şi-au suplimentat măsurile de securitate antiteroristă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb