Atentatele teroriste par să fie o ameninţare tot mai serioasă la adresa statelor membre ale Uniunii Europene, într-un moment în care conflictul din Orientul Mijlociu escaladează.
Săptămâna aceasta, luni seara, un atac terorist a avut loc în Bruxelles. Două persoane au fost ucise şi cel puţin una rănită de către un bărbat care a început să tragă la întâmplare în oamenii de pe stradă în timp ce striga "Allahu Akbar". Suspectul în acest atentat a fost împuşcat mortal de poliţişti, conform BBC.
Ieri dimineaţă, premierul belgian a anunţat că atacatorul se afla ilegal în Belgia şi era cunoscut de poliţie pentru trafic de persoane şi subminarea securităţii statului. Atacatorul, în vârstă de 45 de ani, s-a identificat drept membru al Statului Islamic.
Tot ieri, în Franţa, Palatul Versailles a fost evacuat pentru a doua oară în ultimele zile, după o nouă alertă cu bombă, şi a rămas închis întreaga zi, conform AFP. În acelaşi timp, zilele trecute, Muzeul Luvru, cel mai mare şi notoriu muzeu din Franţa, a fost nevoit să-şi închidă porţile din cauza unei alerte cu bombă. Amintim că şi în Polonia, la Varşovia, a fost semnalată o alertă.
De asemenea, ieri, două licee din Strasbourg au fost evacuate din cauza unor alerte cu bombe, iar transportul în comun a fost perturbat. Alertele au venit după ce vineri a avut loc, la un liceu din Arras (Pas-de-Calais), un atac ce a costat viaţa unui profesor, Dominique Bernard, şi a rănit alte trei persoane.
De amintit că, în 11 decembrie 2018, în Strasbourg a avut loc un atac terorist în urma căruia au fost ucise cinci persoane. Cu numai doi ani înainte, în 2016, a avut loc un atac de Revelion în Köln (Germania), când au fost jefuite şi agresate numeroase femei de către tineri din Africa de Nord şi Orientul Apropiat.
Aceste acţiuni de coliziune care au loc în Europa între islamişti şi creştini creează tensiuni în regiune. Acestea au loc şi de la credinţele diferite, dar şi de la discrepanţa de avuţie şi de drepturi, respectiv de la modul în care populaţia majoritară îi priveşte pe migranţi.
Populaţia musulmană în Europa creşte, după ce, în urmă cu câţiva ani, liderii regiunii au decis să-i primească în număr mare pe migranţi. Astfel, însă, probabilitatea unor acte de terorism sporeşte, pentru că migranţii dispun de aşa-zise "soluţii" din cultura de origine. În ţările din care provin, aceştia au fost adeseori supuşi presiunilor corporaţiilor din Europa şi SUA şi, în general, presiunilor care vin dinspre lumea creştină. Ceea ce ei numesc în tarile din care migrează "luptatori pentru libertate" primeşte numele de terorism.
• Islamul în Europa, în ascensiune
Până în 2023, numărul islamiştilor în Europa a depăşit 50,3 milioane, ceea ce face ca Islamul să fie a doua religie ca extindere de pe continent, potrivit tehrantimes.com. Cifra se situează la distanţă de a treia şi a patra cea mai extinsă religie din Europa, care numără între unu şi două milioane de adepţi.
Conform aşteptărilor, până în 2050, islamul va deveni cea mai extinsă religie din cele patru colţuri ale planetei, notează sursa citată.
Expansiunea musulmanilor în Occident, în special în Europa, are două motive principale, şi anume: creşterea record a numărului europenilor care se convertesc la islam, respectiv invaziile, atacurile şi ocuparea Occidentului asupra naţiunilor musulmane din Asia de Vest, de mai bine de două decenii.
Numărul musulmanilor din Europa variază de la o ţară la alta. Cele mai mari comunităţi musulmane din Europa se află în ţări precum Franţa, Germania, Regatul Unit, Olanda şi Belgia. Aceste ţări au atras un număr semnificativ de migranţi musulmani în decursul mai multor decenii.
Motivele migraţiei musulmane în Europa sunt diverse, inclusiv căutarea unor oportunităţi economice, refugiaţii care fug de conflicte sau persecuţii în ţările lor de origine şi reunificarea familiilor.
Conform organiser.org, populaţia musulmană care trăieşte în Spania a crescut de zece ori în ultimii 30 de ani, depăşind 2,5 milioane. Şi populaţia musulmană din Germania este una dintre cele mai mari din Europa. Potrivit estimărilor, în 2021, în Germania trăiau aproximativ 5 până la 6 milioane de musulmani.
Potrivit govisafree.com, în Germania, proporţia musulmanilor este, acum, de 5,7%, în Franţa - 8,8%, Spania - 2,6%, Italia - 4,8%, Austria - 8%, Elveţia - 5,2%, în Belgia - 7,6%, în Marea Britanie - 6,3%. În ţara noastră, proporţia este de numai 0,65%, însă în Bulgaria - de 13,4%, conform sursei amintite.
Preşedintele american Joe Biden este aşteptat astăzi în Israel pentru o vizită de solidaritate în urma atacului Hamas din 7 octombrie, conform anunţului făcut de secretarul american de stat Antony Blinken, citat de AFP. Acesta a precizat: "Preşedintele va reafirma solidaritatea Statelor Unite cu Israelul şi angajamentul nostru neclintit faţă de securitatea sa. Israelul are dreptul şi datoria să-şi apere poporul împotriva Hamas şi a altor terorişti, şi de a preveni atacuri viitoare".
-------------
Cancelarul german Olaf Scholz s-a deplasat ieri în Israel, fiind primul şef de guvern care a vizitat Israelul după atacul din 7 octombrie. Scholz a avertizat Iranul şi organizaţia paramilitară libaneză Hezbollah să nu se amestece în conflictul dintre Israel şi gruparea militantă islamistă Hamas. Oficialul de la Berlin a spus înainte să plece în Israel, conform DPA: "Împreună cu aliaţii noştri, noi, guvernul german, facem tot posibilul să ne asigurăm că acest conflict nu va escalada. Avertizez în mod expres Hezbollah şi Iranul să nu intervină în conflict".
Scholz urma să se întâlnească cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Tel Aviv, înainte să meargă în Egipt pentru o întâlnire cu preşedintele Abdel Fattah al-Sissi.
Ieri seară, la ora 18.30 (ora României), era planificată o videoconferinţă a liderilor Uniunii Europene, aceştia intenţionând să ajungă la o abordare comună faţă de criza din Orientul Mijlociu.
----------
Manfred Weber, preşedintele PPE: "Dacă celor din Hamas le pasă cu adevărat de vieţile civililor, atunci ar trebui să elibereze toţi ostaticii pe care i-au luat în urmă cu zece zile. E o luptă împotriva terorismului, nu împotriva poporului palestinian. UE este principalul donator umanitar în Gaza şi West Bank. Este un lucru important, dar vom dubla verificarea fondurilor europene trimise acolo şi unde ajung in final acestea. Să fie clar: orice partener al Hamas este un duşman al Europei. Aţi văzut ieri teribilul atentat de la Bruxelles. In Europa sunt ucise persoane doar pentru că sunt creştini. Este inacceptabil. Nu putem continua aşa. Solicităm Comisiei Europene să ia imediat măsurile care se impun. Trebuie să fie clar ce e permis şi ce nu e permis, ce este interzis şi ce nu. Trebuie sa discutăm şi despre migraţie, pentru că teroriştii au venit în UE cerând protecţie şi azil de la statele membre. De aceea e necesar să implementăm regulile UE în programul de migraţie. Nu poţi să rămâi în Europa, dacă nu accepţi regulile europene".
--------
Comunitatea românească din Israel se poate baza pe sprijinul Guvernului de la Bucureşti, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, ieri, în cadrul vizitei efectuate în Israel. Oficialul a menţionat, pe pagina sa de Facebook: "O întâlnire emoţionantă cu diaspora română din Israel! În astfel de momente, cuvintele nu pot alina pierderea persoanelor dragi. Comunitatea se poate baza pe întregul sprijin al Guvernului de la Bucureşti. România a fost şi este un loc sigur pentru cei care vor un refugiu pentru ei şi familiile lor!". Potrivit unui comunicat al Guvernului, în Israel, prim-ministrul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii de români afectaţi de situaţia de securitate din regiune. "Sunt alături de dumneavoastră şi vă rog să aveţi încredere că vom face tot ce este posibil pentru a vă sprijini şi oferi siguranţă", le-a transmis premierul cetăţenilor români din Israel.
Omologul său israelian Benjamin Netanyahu i-a adresat premierului român mulţumiri pentru solidaritatea arătată de ţara noastră Israelului în faţa atacurilor Hamas. Benjamin Netanyahu a punctat că, în aceste momente, lumea civilizată trebuie să fie unită în spatele Israelului şi să lupte pentru eradicarea Hamas, arată Agerpres. În context, Netanyahu l-a asigurat pe premierul nostru că autorităţile israeliene vor face tot ce le stă în puteri pentru ajuta la evacuarea românilor din Fâşia Gaza, în măsura în care acest lucru este posibil. De asemenea, acesta a subliniat că o pace va fi posibilă în momentul în care "acest califat Dash" va fi distrus.
--------
Guvernul Turciei propune "un model de garanţii" pentru stingerea conflictului palestino-israelian, care implică "soluţia celor două state" şi angajamentul mai multor ţări de a asigura punerea în aplicare a acestei soluţii, potrivit cotidianului turc Sabah, citat de EFE.
Conform ziarului citat, ministrul de Externe turc, Hakan Fidan, a explicat că noua "formulă" este deja discutată "într-un cerc restrâns", notează Agerpres.
Şeful diplomaţiei turce are în plan să prezinte această propunere astăzi, la şedinţa extraordinară a Organizaţiei Conferinţei Islamice (OCI) convocată în oraşul saudit Jeddah.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2023, 11:40)
"Atentatele teroriste, o ameninţare pentru ţările europene"
daca nu se opreste migratia ilegala,amenintarea va tot creste,
dar "noul pact de migratie" al UE este tot o "invitatie" a migratiei
ilegale si impartirea migrantilor=impartirea amenintarilor teroriste
intre statele membre al UE
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2023, 19:45)
Conducerea UE, a votat NOUL "pact de migratie" = invitatie,
fara a tine cont de 2 probleme grave ;
- populatia Africii azi e 1 469 793 421,in 2000 era 818 952 057,
crestere anuala de peste 54 milioane ??!!
si avand in vedere nivelul de trai din Africa,majoritatea vor
dori sa emigreze in tarile occidentale "bogate"
- avem deja in Europa 50 milioane de islamisti,prin migratie,
care este deja o mare problema sociala