Autorităţile trebuie să ofere o atenţie deosebită potenţialilor investitori de retail, la oferta de listare a Electrica, consideră analiştii "Tradeville", care spun că trebuie continuată politica de discount faţă de investitorii instituţionali şi, totodată, asigurată o alocare echitabilă.
Oferta publică de vânzare a acţiunilor Electrica trebuie să vină cu o serie de îmbunătăţiri faţă de oferta Romgaz pentru a evita dezamăgirea investitorilor de retail, în condiţiile în care ei reprezintă o forţă ce ar putea dubla lichiditatea bursei, potrivit specialiştilor Tradeville.
În opinia acestora, cea mai bună metodă de evitare a greşelilor din oferta Romgaz constă în impunerea unei subscrieri cu banii jos şi nu la decontare, în timp ce măsura propusă de stat - garantarea subcrierilor în limita a 1.000 acţiuni - poate fi eficientă operaţional în anumite condiţii.
"Tradeville" consideră că, în cazul ofertei Romgaz, una dintre greşeli a fost că la 100 de acţiuni subscrise, investitorul de retail a primit doar 7 acţiuni: "Situaţia a fost cauzată de faptul că s-a permis creditarea unor investitori cu sume cu mult peste disponibilul lor, dar fără ca brokerii să blocheze banii la subscriere. În cele mai multe cazuri a fost o creditare doar pe hârtie, ceea ce a permis subscrierea unui număr mai mare de acţiuni, astfel încât la terminarea ofertei, în urma alocării, aceşti investitori au primit cantitatea dorită la valoarea disponibilului iniţial.
Această creditare fictivă a dus la discriminarea celor care au subscris cu banii jos şi a creat o falsă imagine a interesului pentru oferta Romgaz, ajungându-se la o subscriere de 17 ori a acţiunilor alocate micilor investitori".
Potrivit brokerilor, autorităţile vor să îndrepte o parte din greşelile din oferta Romgaz cu ocazia IPO Electrica, prin garantarea subscrierilor de până în 1.000 acţiuni din partea primilor 10.000 de mici investitori, după metoda "primul venit - primul servit".
Ofertele publice ale companiilor de stat sunt cel mai facil mod de popularizare a investiţiilor bursiere, apreciază "Tradeville", care arată că deponenţii la bănci reprezintă o putere ca potenţiali investitori de retail.
Conştientizarea acestora că piaţa de capital le oferă posibilităţi de câştig mult superioare veniturilor din dobânzi ar conduce la o creştere cu 11 milioane euro a rulajului mediu zilnic, ceea ce înseamnă o dublare faţă de lichiditatea din 2013 (10,3 milioane euro), în condiţiile atragerii a numai 10% din sumele plasate în depozite, arată raportul "Tradeville".
Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi GDR-uri pe piaţa de la Londra. Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acţiunile companiei către investitori privaţi. În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei. Compania are un capital social de 2,06 miliarde lei.
1. ... dupa 20 de ani
(mesaj trimis de raudemare în data de 27.05.2014, 08:01)
E trist dar ce putem face. Dupa aproape 20 de ani de cand mici investitori sunt prostiti-furati-inselati iata ca se vede luminita de la capatul tunelului. Cineva striga "hotii".
2. Limita maxima la transa de retail
(mesaj trimis de sebastian în data de 27.05.2014, 08:41)
a mai fost o problema, cea mai mare, pe transa de retail au intrat cu milioane, probabil ca sa spele banii. Trebuie specificata suma MAXIMA cu care se poate intra pe retail, de ex 1 milion lei.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2014, 13:42)
Garantii pentru primii 10.000 de investitori ? Dar daca in prima zi vor fi 50.000 de cereri ? Se vor lua la bataie , ca la deschiderea supermarket-urilor? Se va da la negru ? Brokerii isi vor baga in fata rudele si prietenii? Astia nu sunt capabili sa faca nimic ca lumea.