Toţi operatorii economici care vor introduce pe piaţă pungi din plastic vor fi taxaţi, începând de la 1 ianuarie 2009, cu 0,2 lei pe bucată, a anunţat, ieri, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi. În acelaşi timp, companiile vor fi obligate să afişeze în loc vizibil pentru public valoarea acestei eco-taxe.
Ministerul Mediului a analizat mai mult de jumătate de an modalitatea prin care se poate descuraja utilizarea acestui tip de ambalaje, deoarece România se confruntă cu un consum foarte mare de pungi de plastic, numărul acestora ridicându-se anual la circa cinci miliarde de bucăţi.
În urma acestei analize au fost identificate patru măsuri posibile.
Potrivit ministrului Mediului, măsurile vizau fie organizarea de campanii de conştientizare a consumatorilor, care au, însă, un efect minor asupra "problematicii care deja a prins o scară largă în România", fie taxarea pungilor de plastic, ce oferă rezultate bune în timp relativ scurt, fie interzicerea pungilor de plastic, măsură ce nu se poate aplica din cauza normelor europene. O altă măsură avută în vedere consta în colaborări prin acord voluntar între părţi - între magazine şi producător şi autoritatea publică.
Conform unui studiu, un român foloseşte aproape zilnic o pungă, dar nu pentru mai mult de 20 de minute. Totodată, un procent considerabil din numărul pungilor de plastic utilizate ajung, conform ministrului, în spaţiile verzi, în canalizări, în ape sau pe stradă, pentru că, în România teoria bunelor practici nu se aplică.