Curtea de Conturi Europeană analizează în acest moment calitatea statisticilor UE, care acoperă o gamă largă de aspecte ale societăţii şi ale economiei, potrivit unui comunicat de presă al CE.
Mai precis, în cadrul auditului se va examina rolul pe care îl joacă Comisia Europeană în a pune la dispoziţie statistici de înaltă calitate pentru UE şi pentru statele sale membre.
Statisticile oficiale joacă un rol-cheie, din ce în ce mai important, pentru dezvoltarea economică şi socială. Ele ajută la orientarea politicilor publice, stau la baza deciziilor luate de întreprinderi şi permit cetăţenilor să compare şi să evalueze progresele înregistrate. Este deci esenţial să se asigure că statisticile UE îndeplinesc cerinţele de calitate şi chiar de excelenţă. Acestea sunt exact aspectele pe care Curtea încearcă să le evalueze în cadrul auditului său lansat recent.
Acest audit este lansat în mijlocul unor evoluţii majore. Pandemia de COVID-19 a obligat organismele statistice să aducă rapid modificări procedurilor lor şi a subliniat şi mai mult necesitatea unor statistici europene comparabile, fiabile şi publicate la momentul potrivit.
"Date şi cifre: acum mai mult ca oricând, este evident cât sunt de necesare dovezile cantitative. Promptitudinea, calitatea, conţinutul şi utilitatea datelor sunt esenţiale într-o societate digitală", a declarat doamna Ildiko Gall-Pelcz, membra Curţii de Conturi Europene responsabilă de acest audit. "Statisticile contează, nu există nicio îndoială. Dar cum am putea conta şi mai mult pe statisticile europene? Aceasta este chestiunea asupra căreia se va apleca auditul Curţii."
Datele pe care se bazează statisticile europene sunt colectate de statele membre, prin intermediul institutelor lor naţionale de statistică. Dar compilarea şi producerea unor statistici agregate la nivelul UE este responsabilitatea Comisiei Europene, prin intermediul Eurostat. Există, aşadar, standarde comune pentru a se asigura că conceptele, definiţiile şi metodele sunt armonizate şi comparabile. Expresia acestui parteneriat este Sistemul Statistic European (SSE). Activitatea acestuia este coordonată şi cu alte direcţii generale şi agenţii ale Comisiei, cu Banca Centrală Europeană şi cu organizaţii internaţionale precum Organizaţia Naţiunilor Unite, OCDE sau FMI, pentru a menţiona doar câteva.
Auditul va acoperi perioada cuprinsă între 2013 şi 2021. Printre altele, auditorii vor examina strategia şi programul Comisiei referitoare la statistici, evaluările acesteia cu privire la calitatea statisticilor europene şi respectarea de către aceasta a codului de bune practici. Auditorii au selectat trei mari domenii tematice în ceea ce priveşte statisticile: "piaţa muncii", "întreprinderile europene" şi "sănătate".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 04.05.2021, 21:49)
o vorba inteleapta a lui Mark Twain (daca imi amintesc bine) zice asa: exista minciuni mici , exista minciuni grosolane si exista statistici.
ati inteles nu? :)