AUGUST FINANCIAR Deprecieri pentru indicii BVB, într-o lună marcată de mesajul lui Jerome Powell, de la Jackson Hole

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 septembrie 2022

Deprecieri pentru indicii BVB, într-o lună marcată de mesajul lui Jerome Powell, de la Jackson Hole

Preşedintele Fed-ului a afirmat că se aşteaptă ca banca centrală americană să continue creşterea dobânzilor într-un mod care va aduce o "anumită durere" pentru economia SUA Avans de 1,78% pentru BET-FI, singurul indice al Pieţei Reglementate care a încheiat luna în apreciere

Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în august, lună în care pieţele financiare internaţionale au fost influenţate de primele semne ale încetinirii ritmului de creştere a inflaţiei şi apoi de mesajul lansat de preşedintele Rezervei Federale cu ocazia simpozionului economic de la Jackson Hole.

Indicele BET, ce captează evoluţia celor mai lichide 20 de titluri de la BVB, a avut un recul de 3,23%, la 12.058 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 2,43%, până la 2.208 puncte.

În data de 26 august, Jerome Powell, preşedintele Fed-ului, a întărit angajamentul băncii centrale americane de a tempera inflaţia, punctând că se aşteaptă ca Rezerva Federală să continue creşterea ratele dobânzilor într-un mod care va aduce o "anumită durere" pentru economia Statelor Unite. Powell a adăugat că banca "va folosi în forţă toate instrumentele pe care le are" pentru a combate inflaţia, care se află la maximul ultimilor 40 de ani. Mesajul a risipit aşteptările privind o pivotare din partea Fed-ului în ceea ce priveşte dobânzile, în condiţiile în care inflaţia din Statele Unite s-a ridicat la 8,5% în iulie, după un maxim de 9,1% în iunie, dând astfel primele semne de încetinire.

În acest context, indicele S&P 500 a încheiat luna în scădere cu 4,2%, Dow Jones a coborât cu 4,1%, în timp ce pentru Nasdaq Composite, indice format din companii de creştere din domenii intensive în cunoaştere, a căror evaluare este mai sensibilă la mişcările ratelor dobânzilor, declinul a fost de 4,6%.

De partea nostră a Atlanticului, unde inflaţia zonei euro a atins în august un nou record istoric, de 9,1%, indicele Stoxx 600 a încheiat luna în scădere cu 5,3%, în timp ce DAX30, al bursei din Frankfurt, a avut un recul de 4,8%. La Londra, indicele FTSE s-a depreciat cu 1,9%, în august.

Declin de 2,9% pentru BET-XT şi de 6,6% în cazul BET-NG

La Bursa de Valori Bucureşti, în august, companiile şi-au prezentat rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului, performerii fiind, după cum se aştepta, producătorii de energie. Rata anuală a inflaţiei a coborât la 14,96% în iulie, de la 15,1% în luna anterioară, iar BNR a majorat dobânda de politică monetară cu 0,75%, creştere mai mică decât cea anterioară, rata dobânzii-cheie ajungând astfel la 5,5%. Dar, indicii generali au avut scăderi, în primul rând pe fondul declinului pieţelor internaţionale.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale bursei noastre, a avut un recul de 2,9%, la 1.059 de puncte, în timp ce indicele BET-NG, ce reflectă dinamica companiilor energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 6,6%, până la 913 puncte.

Într-o lună în care cotaţia contractelor futures pe ţiţeiul Brent (relevant pentru piaţa europeană) cu scadenţa în noiembrie a coborât cu 13% pe fondul temerilor privind apropierea unei recesiuni economice, acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 10,6%, până la 0,474 lei. Dar, căderea include corecţia ex-dividend pentru distribuţia suplimentară cu randament de circa 10% la momentul aprobării. Pentru prima jumătate a anului, producătorul de petrol şi gaze a raportat un profit net de 4,65 miliarde de lei, de cinci ori mai mare decât cel din primele şase luni ale anului trecut.

Acţiunile Romgaz (SNG) au scăzut cu 6,68%, în august, la 44,7 lei, chiar dacă compania a raportat pentru perioada ianuarie-iunie un profit de 1,72 miliarde de lei, mai mult decât dublul celui din prima jumătate a anului trecut. Nu există un singur motiv evident care să explice declinul titlurilor producătorului de gaze, scăderea fiind mai degrabă rezultatul unui cumul de factori între care recordurile istorice de preţ la care ajunseseră acţiunile SNG înainte de corecţia ex-dividend şi posibilitatea apariţiei unei recesiuni economice.

Tot în contextul unei încetiniri a economiei, a scăderii atractivităţii companiei pentru investitori după alocarea dividendului uriaş de anul trecut, a reducerii marjelor şi deteriorării perspectivelor sectorului construcţiilor, acţiunile TeraPlast (TRP) şi-au continuat trendul descendent început la finalul lui 2021, luna trecută titlurile TRP coborând cu 6,35%, până la 0,59 de lei.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat cu 4,06%, în august, până la 44,85 de lei, în timp ce titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 3,42%, la 7,9 lei. Acţiunile Transgaz (TGN) au coborât cu 1,89% la 234 de lei.

Creşteri uşoare pentru acţiunile bancare

Dacă companiile energetice şi de utilităţi au avut scăderi, acţiunile bancare au avut aprecieri uşoare, luna trecută. Titlurile Banca Transilvania (TLV), companie ce a operat o consolidare a valorii nominale a acţiunilor, au urcat cu 1,02% la 19,9 lei, în condiţiile în care profitul raportat de instituţia de credit pentru prima jumătate a anului a fost asemănător cu cel din primele şase luni ale lui 2021. Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au urcat în august cu 3,25%, la 13,34 lei, banca raportând un profit uşor mai mic decât cel din primul semestru al anului trecut.

La capitolul creşteri se mai remarcă evoluţia acţiunilor Alro (ALR), care s-au apreciat cu 7,41%, luna trecută, la 1,45 de lei, după ce compania a raportat un profit de 15,3 milioane de lei, în prima jumătate a anului, faţă de o pierdere în primele şase luni ale lui 2021. Totuşi, pe termen mediu şi lung, titlurile Alro se află pe un trend descendent, iar preţurile mari ale energiei afectează masiv activitatea companiei, o parte a capacităţii de producţie fiind închisă din această cauză.

Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au urcat cu 8,33%, în primele şase luni ale anului, la 29,9 lei. Cea mai mare parte a creşterii a venit după anunţul că titlurile operatorului pieţei noastre de capital vor fi incluse, începând cu data de 19 septembrie, în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente.

Discount-uri de tranzacţionare între 60% pentru SIF Banat-Crişana şi 41% în cazul SIF Muntenia

SIF-urile au avut evoluţii mixte luna trecută, situate între o creştere de 9,05% pentru Evergent Investments (EVER), la 1,265 lei - titlurile fostei SIF Moldova fiind susţinute de un program de răscumpărare operat de emitent în această perioadă - şi o scădere de 2,07%, la 1,42 lei, în cazul SIF Muntenia (SIF4).

În ansamblu, indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), a urcat în august cu 1,78%, la 50.985 de puncte, fiind singurul coş de acţiuni al Pieţei Reglementate de la BVB care s-a apreciat, luna trecută, dar fără motive fundamentale evidente.

La finele lui august, discount-urile de tranzacţionare dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) se situau între 60,2% pentru SIF Banat-Crişana şi 41,4% în cazul SIF Muntenia, în timp ce pentru titlurile FP, diferenţa relativă dintre preţ şi VUAN era de 30,6%.

Luna trecută, în Piaţa AeRO au fost listate acţiunile Meta Estate Trust (MET) după derularea unei oferte publice iniţiale de vânzare de acţiuni ordinare, clasa A, în urmă căreia compania a atras 14 de milioane lei. Titlurile MET au încheiat luna la preţul de 1,03 lei, sub cel din ofertă de 1,2 lei. La acel preţ, evaluarea bursieră a furnizorului de capital pentru investiţii imobiliare se ridica la aproape 90 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Deprecierile vor continua...FED va avea în continuare atacuri bine coordonate asupra piețelor mondiale.Sponsorizarea războiului din Ucraina costă mult.

    Scaderile adevarate nici n-au inceput ...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb