Aurel Olărean, primarul din Rădăuţi, a fost reţinut pentru şantaj şi abuz în serviciu

E.D.
Anticorupţie / 12 septembrie 2014

Aurel Olărean, primar al municipiului Rădăuţi, a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurorii DNA, el fiind acuzat de şantaj şi abuz în serviciu, arată un comunciat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie remis astăzi redacţiei.

Potrivit acestuia, primarul l-ar fi şantajat pe consilierul local pentru ca acesta să voteze o hotărâre în interesul edilului şi ar fi intervenit pe lângă judecătorul Bogdan Bărbuţă (Judecătoria Rădăuţi), pentru ca omul de afaceri rădăuţean Constantin Babiuc să obţină un imobil în municipiul Rădăuţi, în urma unei împroprietăriri ilegale.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, în perioada 27 ianuarie 2011 - 03 aprilie 2014, Aurel Olărean, împreună cu inculpata Prandea Daniela Mariana, judecător la Judecătoria Rădăuţi, inculpatul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi şi Dîmbu Dumitru, procuror şef Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril, inculpat în prezentul dosar, să exercite presiuni, pentru a determina o persoană să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuţi (având destinaţia magazin alimentar şi bibliotecă), în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

"Concret, prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată la 17.06.2008, s-a admis acţiunea de revendicare prin care Primăria municipiului Rădăuţi a fost obligată să predea persoanei apreciate de instanţă ca fiind proprietarul real, imobilul sus menţionat.

Întrucât o parte din acest imobil fusese anterior, în mod fraudulos, atribuită omului de afaceri Babiuc Constantin Gavril, prin intermediari, printr-o sentinţă civilă din 20.06.2006, pronunţată de către Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, punerea în executare a hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil, în suprafaţă de 221 m.p., a fost atribuită unei alte persoane decât celei îndreptăţite şi, ulterior, prin vânzări succesive a ajuns în patrimoniul unei societăţi controlate de Babiuc Constantin Gavril. Pentru a preîntâmpina acest fapt şi pentru a ascunde urmele infracţiunii, la solicitarea lui Babiuc Constantin Gavril, în cursul anului 2011, Olărean Aurel, primar al municipiului Rădăuţi, în numele acestei unităţi administrativ-teritoriale, a introdus o acţiune în rectificare, direcţionată spre judecare la judecătorul Prandea Daniela Mariana. Prin această cerere, s-a solicitat instanţei să dispună rectificarea Cărţii funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real, asupra imobilului susmenţionat. Tot ca element de presiune, Primăria Municipiului Rădăuţi a angajat un avocat cu care aceasta a încheiat un contract de asistenţă juridică", arată ordonanţa de reţinere.

De asemenea, potrivit documentului, "Corelativ cu acest demers, judecătoarea Prandea Daniela Mariana a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24.06.2014, pentru a tergiversa soluţionarea cererii vădit nefondată a Primăriei Municipiului Rădăuţi. Prin tergiversarea soluţionării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze în acest sens o convenţie, redactată chiar de judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică. Mai mult, Babiuc Constantin Gavril a apelat şi la procurorul şef Dîmbu Dumitru, care în intervalul martie - aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către Babiuc Constantin Gavril şi invocând autoritatea şi voinţa expresă a numitului Dîmbu Dumitru".

În luna august 2010, Aurel Olărean, primar al municipiului Rădăuţi, în mod nelegal, a dat dispoziţie secretarului Primăriei să semneze un contract de asistenţă juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească de la Primăria Municipiului Rădăuţi suma de 65.000 euro (15.000 euro onorariu de succes şi 50.000 euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitaţie.

La datele de 28, 29 şi 31 august 2014, Aurel Olărean a ameninţat un consilier local că, în situaţia în care, în şedinţa Consiliului Local al municipiului Rădăuţi, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv şi nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soţia consilierului să fie revocată din funcţia de conducere pe care o deţinea la o instituţie aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale.

Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul local, a majorării onorariului avocatului, Aurel Olărean urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal.

Aurel Olărean va fi prezentat, în cursul zilei de astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb