Aurescu a prezentat Clubului de la Madrid iniţiativa creării Curţii Internaţionale împotriva Terorismului

Andrei Stan
Internaţional / 28 octombrie 2015

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat astăzi la conferinţa Clubului de la Madrid, în cadrul căreia a prezentat, împreună cu omologul spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo, iniţiativa creării Curţii Internaţionale împotriva Terorismului, transmite un comunicat MAE remis redacţiei.

Aurescu a evocat în discursul său la conferinţa cu tema cu "2015 Policy Dialogue Madrid+10: Prevenirea şi combaterea extremismului violent" valorile şi principiile pe care se întemeiază iniţiativa româno-spaniolă - folosirea dreptului internaţional penal şi a conceptului statului de drept la nivel internaţional în lupta pentru combaterea terorismului.

"Ne aflăm astăzi aici, la 10 ani de la desfăşurarea la Madrid a Summitului Internaţional privind Democraţia, Terorismul şi Securitatea şi de la adoptarea Agendei de la Madrid, care a fost la acel moment un apel esenţial la acţiune şi reacţie democratică la ameninţarea globală a terorismului, imediat după şocul atentatelor de la Madrid din 2004. 191 de oameni nevinovaţi şi-au pierdut viaţa atunci, printre care şi 16 cetăţeni români. Recomandările Agendei de la Madrid sunt astăzi la fel de valabile ca şi atunci: şefii de stat şi guvern au cerut măsuri imediate în vederea adoptării unei definiţii recunoscute internaţional a terorismului şi ratificarea şi punerea în aplicare a tuturor convenţiilor din domeniul combaterii terorismului. Considerăm că iniţiativa româno-spaniolă de creare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului poate contribui în mod semnificativ la atingerea acestor ţeluri", a declarat ministrul.

Aurescu a prezentat şi o serie de argumente istorice pentru înfiinţarea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, amintind, în acest context, contribuţia deosebită a juristului şi diplomatului român Vespasian Pella în elaborarea şi adoptarea, în 1937, a două convenţii internaţionale relevante în domeniu: Convenţia pentru prevenirea şi pedepsirea terorismului şi cea privind înfiinţarea unei Curţi Penale Internaţionale.

"Crearea unei astfel de instanţe internaţionale ar putea avea un efect preventiv şi descurajator pentru făptuitori şi, mai ales, pentru statele care ar putea fi "refugii sigure/safe havens" pentru astfel de persoane sau grupări teroriste organizate. În orice caz, nu este singurul argument care ne-a călăuzit în lansarea acestei idei. În egală măsură, adoptarea unui instrument bazat pe dreptul internaţional penal care ar ajuta lupta împotriva terorismului prin mijloace legale va întări ideea că o ameninţare globală, cum este terorismul, necesită o acţiune la nivel global, bazată pe drept. (...). Totodată, iniţiativa aceasta ar putea contribui la declanşarea unor dezbateri constructive care să conducă la evoluţii în domeniul dreptului internaţional, dincolo de obiectivul imediat al creării acestei Curţi", a mai afirmat Aurescu.

Potrivit comunicatului, în prezentarea sa, ministrul spaniol al afacerilor externe, Jose Manuel Garcia-Margallo, a menţionat foarte buna colaborare între România şi Spania pentru promovarea acestei iniţiative şi a atras atenţia asupra necesităţii existenţei voinţei politice la nivelul comunităţii internaţionale pentru combaterea terorismului prin mijloacele dreptului internaţional.

"În cadrul dezbaterii a luat cuvântul şi Jean-Paul Laborde, asistent al secretarului general ONU şi director executiv al Comitetului de Combatere a Terorismului din cadrul ONU, exprimând susţinere pentru această iniţiativă", precizează MAE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb