Ministrul de Externe le-a trasmis ambasadelor, după incidentul de la Paris, că este inacceptabilă folosirea în comunicarea instituţională de termeni care se îndepărtează de regulile bunului simţ, amintind că o prioritate a mandatului său este reconstruirea legăturilor cu diaspora, serios afectate, potrivit unui document intern al Ministerului Afacerilor Externe, transmis către toate misiunile diplomatice şi consulare ale României, citat de Mediafax.
Bogdan Aurescu precizează că, în contextul incidentului cu invitaţiile de la Paris, prin care un document de uz intern cu adnotări personale ale unui diplomat a ajuns în spaţiul public, măsurile şi acţiunile pe care trebuie să le aibă în vedere MAE sunt "cu atât mai urgente".
"Este inacceptabil ca în comunicarea instituţională, indiferent dacă ea ajunge sau nu în spaţiul public, să fie folosiţi termeni şi exprimări care se îndepărtează de la rigoarea instituţională elementară şi de regulile bunului simţ".
Scandalul invitaţiilor de la Paris a izbucnit după ce scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitaţii la întâlnirea comunităţii româneşti cu preşedintele Klaus Iohannis, care a avut loc marţi seara, la Paris, a primit o invitaţie de la ICR Paris care avea ataşat şi un document de uz intern ce conţinea etichetări precum "indezirabil" sau scârbos" la adresa unor persoane.
Cele două persoane implicate în trimiterea documentului de uz intern, directoarea ICR Paris, Yvette Fulicea, şi un diplomat din cadrul Ambasadei, au fost, în primă fază, sancţionate cu avertisment.
Miercuri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus, după finalizarea investigaţiilor Corpului de Control, încheierea misiunii permanente a diplomatului implicat în scandalul invitaţiilor la Ambasada de la Paris, precum şi încetarea detaşării şi a raporturilor de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit unui comunicat MAE, în cazul directorului ICR Paris procedurile specifice în vederea rechemării acestuia de la post şi a încetării misiunii din funcţia de director al ICR Paris se iniţiază, conform normelor în vigoare, de către conducerea ICR Bucureşti. Aceste proceduri presupun avizele MAE, Ministerului Culturii şi ale Comisiilor de politică externă şi cultură şi media din cadrul Senatului.