AURSF: "Investitorii individuali români ocupă doar un loc marginal în Strategia de dezvoltare a pieţei de capital"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 octombrie 2022

"Investitorii individuali români ocupă doar un loc marginal în Strategia de dezvoltare a pieţei de capital"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Proiectul Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022-2026, întocmit de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară şi Ministerul Finanţelor, document ce se află în dezbatere publică, se dovedeşte a fi un text legislativ slab, în condiţiile în care asociaţiile investitorilor au ridicat mai multe obiecţii. Pe lângă observaţiile trimise de Asociaţia Brokerilor către Ministerul Finanţelor şi ASF, pe care le-am prezentat în materialul de ieri, a formulat propuneri şi Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), care susţine că viitoarea strategie nu acordă importanţa cuvenită investitorilor individuali, stimularea comportamentului investiţional al cetăţenilor nefiind un obiectiv al documentului întocmit de instituţiile publice.

    "În România, investiţiile populaţiei în unităţi ale fondurilor de investiţii şi acţiuni ale societăţilor listate la bursă rămân foarte mici: din totalul activelor financiare, doar 3% (din total) sunt alocate acţiunilor tranzacţionate la bursa, respectiv 3% fondurilor de investiţii. Obiectivele generale 2, 3, 5, 6 şi 9 din cadrul Strategiei ar beneficia exponenţial mai mult dacă ar exista o bază largă de investitori individuali în România. Cetăţenii obişnuiţi din România au fost şi din păcate continuă să fie, în marea lor majoritate, deconectaţi aproape complet de piaţa de capital. Iar asta se întâmplă în ciuda unui apetit crescut pentru investiţii remarcat şi în România într-un raport BETTER FINANCE privind noul mediu de investiţii. Cu alte cuvinte, există un adevărat potenţial de finanţare din partea cetăţenilor obişnuiţi de care ar beneficia toţi participanţii pe piaţă, dar şi statul român", arată reprezentanţii AURSF în documentul în care prezintă obiecţiile pe care le au la strategia întocmită de ASF şi Ministerul Finanţelor, document ataşat acestui articol.

    Ei susţin că strategia este concentrată asupra sectorului corporativ şi de investitori instituţionali.

    "Reamintim că, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, sursa principală de finanţare în pieţele financiare o reprezintă populaţia - investitorii individuali, neprofesionişti. În consecinţă, recomandăm echilibrarea planului de acţiune propus prin strategia naţională aşa încât să stimuleze investiţiile din partea cetăţeanului român obişnuit. Creşterea economiilor şi atragerea investitorilor obişnuiţi în pieţele de capital necesită crearea unui ecosistem de investiţii care să asigure un înalt nivel de protecţie al drepturilor si intereselor investitorilor", susţin membrii AURSF, care solicită ca "produsele financiare şi serviciile de intermediere să se distingă prin transparenţă, echitate, încredere, şi competitivitate".

    AURSF mai recomandă includerea unui pachet de măsuri de sprijin şi pentru acţionariatul individual şi minoritar.

    "Un studiu al unui ONG de resort din Uniunea Europeană indică preferinţa investitorilor de retail pentru strategii de investiţie de impact sau angajament în guvernanţa companiilor cotate, pentru a influenţa activităţi sustenabile, în special tranziţia spre finanţe verzi. Astfel, măsuri de facilitare a exercitării drepturilor acţionarilor individuali şi minoritari în adunările generale ale acţionarilor sunt necesare", se arată în documentul citat.

    Membrii AURSF nu sunt mulţumiţi nici de indicatorii pentru măsurarea evoluţiei planului de acţiune propuşi de autorii strategiei şi consideră că lângă asociaţiile reprezentative ale sectorului financiar (bănci, fonduri, SSIF, pensii) care se regăsesc printre instituţiile responsabile cu implementarea strategiei, ar trebui să se afle şi reprezentanţii asociaţiilor de consumatori, cu precădere al investitorilor de retail, printre care se numără şi asociaţia respectivă.

    Opinia Cititorului ( 15 )

    1. "sursa principală de finanţare în pieţele financiare o reprezintă populaţia - investitorii individuali"...Problema e ca populatia e interesata mai mult de pacanele si 1X2 decat de SNG sau TLV pentru ca e mai simplu si daca e castigul e pe loc nu peste 20 de ani ca si bemveul ala daca vine la 70 de ani nu-ti prea mai e de folos. Anul trecut romanii au spart 2 mrde euro pe pariuri (nu se stie si cat au castigat dar de bagat au bagat) si alte milioane in crypto (Binance a facut call-center in limba romana deci va dati seama de sumele romanilor daca au venit aia aici. Cum ii faci p-astia sa bage aia 2 mrde in bursa?

      1. Intreaba-l pe Make, pare ca stie raspunsul.

        Ce conteaza daca baga banii in "pacanele" sau in bursa atat timp cat ii pierd oricum?

        Bursa e pentru cei care sunt sau se considera "educati", snobii intelectuali, "pacanelele" sunt pentru alte clase sociale. 

        Clasa "proletara" a pacanit si va pacani mereu. 

        Bursa poate atrage bani doar de la clasa "de mijloc", care e subtirica in Romania, si conservatoare, orientata spre imobiliare.

        De ce sa'i invitam pe altii pe bursa cand pot lua chirii relativ predictibile in locul pocnitorilor de pe AeRo sau Sifoanelor? Bursa romaneasca inseamna doar 3 banci si 3 energetice ceausiste, prea mult zgomot pentru prea putin. 

        un comentariu decent de la protaru, recunosc ca la majoritatea mi se face greata dar asta e bun. Cu ce nu sunt de acord e atitudinea din ultima parte/fraza. Nu e doar atat, mai sunt cateva care vin din spate si trebuie sa le incurajam, chiar daca unele sunt proasta, trb sa ai o masa mare de companii care sa vina, si abia apoi sa alegi graul de neghina. Cum atragi companiile (altele decat sifoane banci sau energetice ceausiste) la bursa?

        De fapt ,ăsta-i adevărul ! Dacă ai hai nu 6 ci 30 societăți, fără un evantai mare de domenii te și plictisești!

        Și apoi aratati-mi și mie povești de succes ale investitorilor! Se îmbogățesc doar șefii de la Sifuri! 

        Esti destept de bubui daca ai ajuns sa compari pacanelele cu bursa. Nu ai inteles nimic despre investitiile in societatile listate la bursa, dar te tot bagi in seama pe aici.

        O persoana care ar fi investit 100 lei/luna la bursa din 1998 până în 2020, ar fi avut un portofoliu în valoare de circa 148.700 de lei, comparativ cu un depozit bancar de 48.000 sau cu bani „la saltea“ de 23.800 lei. La pacanele ar fi pierdut tot.

        E mișto să faci predicții pe trecut. Păcat ca brokerii ne obligă să investim pe ultima candelă din grafic.

        Ia cu lămâie sau nu consuma dacă nu-ți priește.

        Si daca stii sa investesti doar in "cele 3 banci si 3 energetice" poti sa faci bani buni sa iti tina o viata! Pina la urma castigul la pacanele acum sau ala care odata pornit curge ca un fluviu e mai bun???

        Un copac fructifer sadit acum iti da mere toata viata --- un mar castigat la 'pacanele' te satura doar o data! 

        E vorba de alegerea gresita a majoritatii de a castiga acum o data --- decat tot timpul!

        E mai bine as inveti omul sa pescuiasca decat sa ii dai acum un peste ...

        N'ai inteles nimic din ce am scris. I'am raspuns celui care se intreba cum sa'i atragi pe bursa pe pacanari.

        Pacaneala e o forma de divertisment, bursa nu e, sau nu ar trebui sa fie.

        Pot sa compar si bursa cu pacanelele pentru a observa anumite aspecte, diferente, de abordare, de profil psihologic si de venit al "jucatorilor" din ambele piete. 

        Ce vine din spate? AQ?

        Sa incurajeze cei care au de castigat de pe urma asta.

        Sa alegi graul de neghina inseamna ca neghina si pierderile aferente vor fi si ale unora pe care poate i'am incurajat sa vina pe bursa. 

        Problema nu e doar pe partea de oferta actiuni (putine actiuni), ci mai ales pe partea de cerere de actiuni (investitori putini dintr'o clasa de mijloc precara si care are un profil conservator cu propensiune spre imobiliare/depozite).

        Cum ii faci pe acei retaileri sa bage cei 2 mld in bursa? Foarte simplu: manipuland pretul de catre market makeri si cativa initiati, tranzactionand pe inside information, plasamente private din start teapa si toate astea facandu-le pe fata fara sa te ascunzi stiind ca toate autoritatile si organismele de control sunt ale tale.

        Asta e solutia sa-i atragi in piata: manipulare de pret si inside info, iar cele 2 mld de la retaileri vor veni imediat, deoarece retailerul este complet cretin si nu stie nimic economic.  

        Dar se pare ca aia cu pacanele cam s-au prins cum e cu bursa romaneasca si nu prea vin iar firmele s-au prin si ele ca nu prea e rentabil sa fie cotate. Asa ca brokerii fac ce stiu mai bine: comisioane din mijlocirea unei spalari de bani sanatoase, sincere si facute pe fata. Si mai fac ceva brokerii: explica cum e cu perul, subevaluari si supraevaluari, lumanari de toate neamurile, formatiuni "formate", studii cum actiunea o sa fie de 5x valoarea de astazi intr-un an, doar ca ce sa vezi nici vrajeala asta nu-i aduce pe pacanitori. Si trece o zi, trece alta, trece un an si se face cam pustiu pe bursa romaneasca. Noroc de roboti ca altfel si pretul incremenea intr-o liniste mormantala. 

        pt omul de la 1.5 ai luat in considerare si inflatia ? :)

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9765
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
    Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb