Analistul eToro, Bogdan Maioreanu, comentează că activele cu cea mai rapidă creştere în acest an nu sunt acţiunile sau Bitcoin, ci aurul. În perioade de incertitudine crescută, investitorii tind să se îndrepte către active mai sigure, iar aurul este unul dintre cele mai apreciate. Acest metal preţios, cunoscut de secole ca o rezervă de valoare, a atins un nou maxim istoric la începutul acestei săptămâni, depăşind 2.900 de dolari pe uncie. Creşterea preţului aurului este alimentată de incertitudinea din pieţele financiare.
"Tensiunile globale sunt în creştere. Războiul din Ucraina continuă, relaţiile dintre SUA şi China rămân tensionate, iar ameninţarea războaielor comerciale la nivel mondial este foarte mare. În vremuri incerte, investitorii se îndreaptă către aur, care s-a dovedit a fi o protecţie universală împotriva şocurilor geopolitice şi economice. Băncile naţionale sunt active pe piaţa aurului. Acestea au continuat să cumpere aur în ritm susţinut în 2024, achiziţiile depăşind 1.000 de tone pentru al treilea an consecutiv. Achiziţiile au crescut semnificativ în trimestrul al patrulea, ajungând la 333 de tone şi aducând totalul anual al băncilor centrale la 1.045 de tone. În perioada 2022-2024, băncile centrale au adăugat în mod colectiv peste 2.700 de tone de aur în cuferele lor, acesta fiind cel mai rapid ritm de acumulare din istoria modernă. Rezervele de aur ale Băncii Naţionale a României au rămas însă stabile în această perioadă, la 103,6 tone", declara acesta.
Cererea de aur ca vehicul de investiţii a crescut cu 25% faţă de anul precedent, ajungând la 1.180 tone - un maxim al ultimilor patru ani - determinată de o revigorare a cererii de ETF-uri pe aur în a doua jumătate a anului 2024. ETF-urile globale pe aur au adăugat 19 tone în T4 2024, marcând două trimestre consecutive de intrări pentru această clasă de active. Cererea de lingouri şi monede a rămas în mare parte similară cu volumele din 2023, ajungând la 1,186 tone în 2024, potrivit unui raport al World Gold Council.
"Am trecut printr-o perioadă post-pandemică de inflaţie ridicată, dar se pare că perioada de creştere extremă a preţurilor se apropie de sfârşit. În timp ce majoritatea ţărilor au înregistrat o scădere a presiunilor inflaţioniste, riscul unui război comercial rămâne, totuşi, un potenţial motor al inflaţiei. Lumea a căpătat o imagine a acestui pericol săptămâna trecută, deoarece taxele vamale de 10% impuse de SUA asupra produselor chinezeşti au stârnit îngrijorări cu privire la creşterea inflaţiei şi la o încetinire a comerţului mondial. Deşi răspunsul Chinei a fost mai rezervat decât în trecut, taxele vamale rămân o cauză semnificativă pentru incertitudine pe pieţe. În plus, taxele de 25% la mărfurile din Mexic şi Canada, acum îngheţate, precum şi un potenţial conflict comercial cu Uniunea Europeană - care ne-ar putea afecta în mod direct - rămân o posibilitate. Incertitudinea cauzată de conflictele în curs din Orientul Mijlociu şi Ucraina încurajează şi mai mult investiţiile în active de refugiu, precum aurul.
Este important de remarcat faptul că aurul se tranzacţionează în prezent la maxime istorice, iar analiştii estimează că preţul va depăşi 3.000 de dolari pe uncie în viitorul apropiat. Deşi mediul actual al pieţei rămâne favorabil, condiţiile se pot schimba rapid. Dacă există progrese în rezolvarea conflictului din Ucraina, pe care Donald Trump le-a promis de mult timp, sau o reducere a riscurilor de război comercial, evoluţia aurului s-ar putea schimba rapid. Cu toate acestea, pentru investitorii precauţi, aurul rămâne un instrument valoros pentru diversificarea portofoliului şi protecţia împotriva scăderilor neaşteptate ale pieţei - un rol pe care îl joacă de secole", explică analistul.
În timp ce investitorii privesc Bitcoin ca pe un "aur digital", activul cripto ar putea avea în curând un concurent sub forma unui token digital de aur real. Consiliul Mondial al Aurului caută să digitalizeze aurul într-un mod care să poată depăşi restricţiile percepute cu privire la deplasarea şi stocarea fizică a metalului, permiţând ca acest activ să fie utilizat cu uşurinţă pe pieţele financiare. Acest lucru implică crearea unui jeton de valoare sau token - unitatea standard de aur (SGU) - pentru a reprezenta valoarea monetară a, de exemplu, unui gram de aur pur. În paralel, se creează o înregistrare a atributelor lingourilor de aur fizic, puritate, greutate şi locaţia, ca simbol secundar care, în mod colectiv, păstrează detalii despre toate lingourile de aur garantate în acest ecosistem. Aceasta ar permite ca tot aurul fizic certificat să fie tokenizat şi utilizat ca garanţie financiară, indiferent de atributele sale fizice şi de locaţie, facilitând deţinerea activului fizic.
Într-o lume în schimbare, aurul s-a dovedit a fi până acum o constantă pentru investitorii aflaţi în căutare de active de refugiu. Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, 32% dintre investitorii români şi 28% dintre cei globali au în portofoliu mărfuri care ar putea include aurul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2025, 17:45)
f buna ideea! poate scapam de tampeniile altcoins!