Austria rămâne dependentă de gazele din Rusia

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 noiembrie 2023

Austria rămâne dependentă de gazele din Rusia

English Version

Austria continuă să acopere peste 50% din aprovizionarea sa cu gaze naturale din Rusia, în pofida faptului că au trecut aproape doi ani de la declanşarea războiului împotriva Ucrainei.

Datele E-Control, autoritatea de reglementare austriacă în domeniul energiei, citate de thelocal.at, arată că 60% din gazele naturale folosite în Austria provin din Rusia, iar această cantitate a crescut la aproximativ 80% în septembrie, aproape de nivelurile de dinainte de război.

Dependenţa continuă de gazul rusesc se datorează unui contract de furnizare existent între guvernul austriac şi compania energetică rusă de stat Gazprom, notează sursa citată, menţionând că nu se ştie dacă de la izbucnirea războiului Rusia-Ucraina, Austria a încercat o ieşire din acest contract.

Walter Boltz, şeful E-Control, a indicat, într-un interviu acordat DPA, că această dependenţă de gazul natural rusesc lasă Austria deschisă riscului întreruperii aprovizionării în cazul în care conflictul afectează conductele care aduc gaz din Ucraina. Walter Boltz a atras atenţia: "Astfel, rezultă preţuri mari şi este posibil ca furnizorii regionali de energie să fie supuşi unui şoc. Am impresia că societăţile îşi îngroapă capul în nisip şi speră că lucrurile nu se vor înrăutăţi atât de mult".

În pofida avertismentelor lui Boltz, şefa departamentului de gaze din cadrul E-Control, Carola Milgramm, crede că aprovizionarea cu gaze a Austriei va rămâne sigură pe toată perioada iernii viitoare şi, în caz de urgenţă, s-ar putea obţine suficient gaz din conexiunile de conducte existente către Germania şi Italia.

Alături de fostul şef al companiei petroliere de stat OMV, Gerhard Roiss, Boltz a criticat lipsa de acţiune a Austriei în extinderea conexiunilor de conducte către Germania. În urma criticilor internaţionale, Germania, stat vecin al Austriei, a renunţat la gazele naturale ruseşti la jumătatea anului 2023, iar acum se aprovizionează în principal din Norvegia.

Austria a fost văzută de mult timp ca având relaţii strânse, incomode, cu Rusia, conform sursei citate, care aminteşte că mai mulţi politicieni au fost condamnaţi pentru legăturile lor strânse cu Gazprom şi cu personalităţi guvernamentale de la Moscova.

Preţurile gazelor naturale cresc în Europa

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale pe piaţa din Europa au crescut ieri, prognozele privind temperaturile mai scăzute adăugându-se tensiunilor în creştere din Orientul Mijlociu, după capturarea, în sudul Mării Roşii, a unei nave tip cargo de către rebelii houthi din Yemen, transmite Bloomberg.

Duminică, Israelul a afirmat că incidentul a fost "un act iranian de terorism", cu consecinţe pentru securitatea maritimă internaţională. Nava aparţine Marii Britanii şi este operată de niponi.

Ieri dimineaţă, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures ale gazelor naturale cu livrare în luna următoare au urcat cu 6,9%, apoi s-a înregistrat un avans de 3,4%, la 46,58 euro pentru un Megawatt-oră (MWh). Creşterea vine după patru sesiuni de scăderi ale preţurilor europene la gaze naturale, notează Agerpres.

În cea mai mare parte a nord-vestului Europei temperaturile ar urma să scadă spre finalul lunii sub nivelul normal, ceea ce ar putea majora cererea pentru încălzire. Separat, capturarea navei în sudul Mării Roşii sporeşte temerile că războiul Israel-Hamas ar putea duce la perturbări mai extinse ale transportului maritim.

Până acum, transporturile de produse energetice au fost în mare parte neafectate de conflictul din Orientul Mijlociu, dar Marea Roşie, inclusiv Canalul Suez, este una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume. Petrolierele din Qatar - un exportator cheie de gaze naturale lichefiate (GNL) - trec în mod regulat prin regiune, în drumul lor spre Europa.

"În prezent, orice ar putea deveni, teoretic, o problemă, pare să ducă la o creştere de preţuri. Conflictul s-ar putea extinde şi ar putea perturba fluxurile din Qatar spre Europa, dar în prezent nu sunt indicii că s-ar întâmpla aşa ceva", a apreciat Jonathan Stern, cercetător principal invitat la Oxford Institute for Energy Studies.

Europa se pregăteşte de iarnă cu capacităţile de stocare a gazelor pline şi importuri masive de GNL, dar continentul rămâne vulnerabil la riscurile de aprovizionare, după ce criza energiei de anul trecut a redus semnificativ fluxurile de gaze ruseşti.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. imi place ce citesc…

    aia e “crima” cu premeditare..  

    si se pliaza perfect cu noul ciclu de scumpiri comoditati din fata…  

    s c c r e t 

    Deci Austria cumpărând gaz rusesc întreține agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Și noi ajutam cum putem Ukraina, cu bani, lăsăm să strice Delta, importam produsele agricole care nu respectă normele UE, ajutam oamenii care au fugit din cauza războiului, dar în schimb nu putem intra in Schengen, nu putem cumpăra energie direct din Rusia, numai cel rebotezat și mai scump, etc. Politicienii noștri pentru ce sunt? numai sa ceara împrumut, sa mai vândă ceva și să primească salarii și pensii speciale.

    1. Sancțiunile rămân, în cele din urmă, o glumă proastă pentru naivi.

      Uniunea Europeană continuă să importe gaze rusești prin conducta Drujba, 

      care functioneaza la capacitate maxima (46 miliarde m3/an).  

      Nu este propaganda rusa,este data oficiala Eurostat al UE !!!

      Druzhba e despre petrol și tot pe acolo vin importurile din Kazahstan.

      Până la urmă propaganda sovietică e penibilă, importurile de gaz din Rusia fiind aproape nule. 

      "importurile din Kazahstan" sunt tot din Rusia dar rebotezate,

      mai informeaza-te si din alte surse, 

      Germania in 2023 a triplat importurile de gaz licefiat din Rusia,

      citeste bursele de marfuri si Eurostat si devii mai destept  

      Spamezi minciuni, și pe asta ți-am spulberat-o.

      Robert Habeck ministrul economiei germane care a declarat cu ocazia

      unei conferinte economice in germania,conform Bloomberg ; 

      "industria germana la iarna se va OPRI FARA GAZ RUSESC, 

      dar oricum vin 5 ani, foarte grele ptr. economia Germaniei"

      Și pe asta ți-am desființat-o, ministrul declarase că mediul privat ar fi avut de suferit dacă nu intervenea guvernul. Poți s-o repeți la infinit!!! :

    Nu exista "niponi" in limba romana, la fel cum nu exista "doici" sau" romi"! In romana exista japonezi, germani sau "bip"!

    Vor determina o mare flatulenta în România, ptr ei.

    Toți romanii ii iubesc mult.

    Sa vezi când iau AUR la europarlamentare. Toți ii vor ajuta masiv 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb