Autoexilaţi pe termen nelimitat!

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 14 februarie 2018

Autoexilaţi pe termen nelimitat!

Politicieni, oameni de afaceri, foşti şefi de structuri din cadrul Ministerului de Interne au decis să părăsească ţara pe termen nelimitat, pentru a evita să apară în faţa procurorilor, a unor instanţe sau pentru a scăpa de efectuarea unor pedepse. Personaje cu notorietate, precum Radu Mazăre, Sebastian Ghiţă, Alina Bica, Puiu Popoviciu, Elan Swartzenberg, Elena Udrea au părăsit ţara într-un moment sau altul, mai mult sau mai puţin delicat pentru ei.

Din această săptămână pe această listă intră şi fostul deputat Vlad Cosma, care ieri ar fi trebuit să se prezinte în faţa procurorilor. Vlad Cosma, a fost citat, ieri, la sediul DNA Ploieşti într-un dosar de corupţie în care are calitatea de martor, nu s-a prezentat la audieri, el fiind plecat din ţară. Sora sa, Andreea Cosma (deputat PSD) a precizat că Vlad Cosma nu se află în ţară şi că se va prezenta în faţa procurorilor la data la care va reveni sau că va putea fi audiat prin "mijloace de comunicare la distanţă".

La finalul anului trecut, poliţiştii Biroului Supravegherii Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au constatat că Radu Mazăre, aflat sub control judiciar în baza unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie, nu s-a prezentat pentru a semna în graficul de prezenţă. Contactat de poliţişti, fostul primar al Constanţei le-a spus că se află în Madagascar, unde face demersuri pentru a obţine azil politic. Măsura controlului judiciar în cazul lui Radu Mazăre nu prevedea interdicţia de a părăsi ţara.

Sebastian Ghiţă a reuşit să scape de filajul poliţiei, a părăsit ţara şi a fost localizat în Serbia în februarie 2017, lucru confirmat în momentul în care acesta a fost arestat de către poliţia sârbă în aprilie 2017, pentru posesia de acte false. Sebastian Ghiţă a fost eliberat în mai 2017 după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul. A fost derulată procedura de extrădare, dar efectele au fost nule, în acest moment Sebastian Ghiţă se află tot în Serbia. Acesta era cercetat şi judecat în mai multe cauze.

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica, trimisă în judecată în mai multe dosare, a plecat şi ea din ţară pe termen nelimitat. Avocatul acesteia a declarat în faţa judecătorilor că aceasta este plecată în Costa Rica unde intenţionează să lucreze ca avocat. Alina Bica a fost condamnată în două dosare penale, însă deciziile nu sunt definitive. În noiembrie 2016, ea a fost condamnată de Instanţa supremă la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, iar în ianuarie 2017, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, în legătură cu intervenţii pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu. Alina Bica nu are nicio interdicţie de părăsire a ţării.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost dat în urmărire naţională şi internaţională, după ce nu s-a prezentat pentru a efectua pedeapsa din dosarul "Ferma Băneasa" în care a fost condamnat definitiv, pe 4 august 2017, la şapte ani de închisoare. Zece zile mai târziu acesta s-a predat la Londra, dar a fost eliberat după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să se prezinte de trei ori pe săptămână la secţia de poliţie şi să poarte o brăţară de identificare electronică. Autorităţile se ocupă de extrădarea acestuia.

Omul de afaceri Ioan Bene, condamnat definitiv, anul acesta, la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru fapte de corupţie, a ajuns în Kenya la începutul acestui an, deşi iniţial se bănuia că se află cu familia în Suedia. Afaceristul mai este cercetat într-un dosar penal, disjuns din cel în care a fost condamnat definitiv.

Curtea de Apel Bucureşti a decis în iunie 2016 punerea lui Elan Schwartzenberg sub urmărire internaţională. El este acuzat că a intermediat mita dintre fraţii Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern. Magistraţii au luat această hotărâre la solicitarea Poliţiei Române, care a considerat că Schwartzenberg se sustrage urmăririi penale. În august 2017, a apărut informaţia că autorităţile de la Bucureşti poartă negocieri pentru aducerea din Israel a lui Elan Schwartzenberg.

Elena Udrea este plecată la Atena, a declarat avocatul său, Alexandru Chiciu, după ce apăruseră zvonuri că şi aceasta ar fi ajuns în Costa Rica. Fostul ministru a lipsit de la ultimul termen al procesului în care este acuzată de finanţare ilegală a campaniei electorale din 2009. Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare, în primă instanţă, în dosarul Gala Bute, iar judecarea apelului este aproape de final. Într-o postare pe Facebook aceasta a scris: "Am părăsit ţara de nu ştiu câte ori până acum şi o să o mai «părăsesc» oricând e nevoie. Că plec cu treabă sau plec în vacanţă, mă priveşte fix pe mine. La fel cum şi dacă aş merge să o vizitez pe Alina Bica în Costa Rica sau m-aş plimba cu ea la Paris, ar fi fix problema noastră". Trebuie spus că Elena Udrea nu se afla sub control judiciar, iar instanţa i-a permis sa călătorească în afara ţării.

Există şi cazuri mai nuanţate. În martie 2016, DNA a cerut emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Alexander Adamescu, acuzat de dare de mită, două luni mai târziu instanţa a admis cererea procurorilor, iar în iunie 2016 acesta a fost reţinut la Londra, unde se afla încă din 2012. În aprilie 2017, Tribunalul din Londra a decis suspendarea extrădării lui Alexander Adamescu, odată cu această decizie revocându-se şi măsura controlului judiciar faţă de acesta. Aşa stând lucrurile, avocaţii acestuia consideră că Alexander Adamescu nu poate fi considerat fugar.

Pentru a nu creea impresia că absolut oricine se poate retrage "strategic" din faţa justiţiei, trebuie să oferim şi un contraexemplu. Omul de afaceri Ioan Neculaie, care execută acum o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, a încercat să fugă în Bulgaria, imediat după aflarea sentinţei, dar a fost prins la Vama Giurgiu. Fostul finanţator al echipei FC Braşov fusese dat în urmărire generală, după ce dispăruse de la domiciliu în condiţiile în care urma să fie încarcerat. Ioan Neculaie a fost condamnat pentru că a tras cu o armă de vânătoare în roţile propriei maşini când a observat că la una dintre ele avea pană, fiind supărat pe şoferul său.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Concluzia ? bursa a mai dat o limba pe clanta DNA...ura!!

    1. Doamne, da' prost esti!

      Articolul arata neglijenta sistematica a organelor de justitie. Tu ce-ai priceput, saracule cu duhul? 

      Antena 3 a eliberat un calculator pentru comentacii anti DNA? Mai bine îl țineau tot pentru minat bitcoin.

      Desteptule, poti sa imi explici in ce consta neglijenta "sistematica" despre care vorbesti ? intentionez sa port un dialog civilizat cu tine, drept urmare astept un raspuns civilizat si la obiect. In ce consta neglijenta sistematica? Unde anume, in cazurile mai sus mentionate a fost vorba de neglijenta ?

      tu esti prea prost ca sa intelegi orice din orice .. fir intins !

      Asta cu prostul e din dialogul civilizat. Mars in unitate sluga! Cu stima!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb