AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ:  Daunele RCA din România sunt contestate de 727 de persoane

Cristina Radu
Bănci-Asigurări / 27 mai 2017

Daunele RCA din România sunt contestate de 727 de persoane

Numărul de constatatori de daune a fost de 727, anul trecut, pe piaţa asigurărilor RCA din ţara noastră, conform unei analize făcute de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Fiecare dintre ei a completat aproximativ un dosar pe zi, în condiţiile în care mai mulţi asigurători folosesc acelaşi personal pentru activitatea de constatare prin externalizarea serviciului către firme specializate, potrivit raportului.

Numărul constatorilor a variat anul trecut de la 42 la 160 de persoane per firmă. La nivel naţional, gradul de ocupare al constatatorilor, adică raportul dintre numărul de dosare avizate şi numărul de constatatori, a fost în medie, în cadrul firmelor de asigurare, de 257 de dosare per constatator în 2016. În Bucureşti-Ilfov, există cel mai mare număr de constatatori, de119. Acesta este zona cu cel mai ridicat grad de ocupare al unui constatator: 709 dosare în 2016.

ASF avertizează că alocarea unui număr insuficient de constatatori poate afecta consumatorii, deoarece firmele nu pot să se ocupe eficient de aceste dosare. Asigurătorii cu nivel de expunere ridicat pe piaţa RCA înregistrează nivelurile cele mai mari ale gradului de ocupare. Autoritatea a decoperit diferenţe foarte mari între firme în cazul costurilor aferente constatărilor, potrivit News.ro.

Din punct de vedere al costurilor pentru procesul de constatare, au fost identificate variaţii ridicate între societăţi, de la 40 de lei cheltuială directă şi indirectă pe constatare la 1.240 de lei cheltuială directă şi indirectă pe constatare, conform ASF.

Din statistica timpilor medii estimaţi, reiese că firmele au putut efectua activitatea de constatare fără să înregistreze suprasolicitări de program, potrivit ASF. Totalul dosarelor de daună avizate în 2016 s-a ridicat la 186.579, cu un minim de 8.303 dosare avizate per firmă şi un maxim de 55.583 de dosare per companie.

Raportul arată că aceste puncte de minim şi de maxim coincid cu societăţile care au un număr minim, respectiv un număr maxim de constatatori. Numărul de dosare de daună deschise în 2016 este de 278.093.

Cel mai mare număr de reconstatări raportate la totalul dosarelor de daună avizate s-a ridicat la 5.303 în cazul unui asigurător, iar cea mai mare pondere a reconstatărilor în totalul dosarelor de daună avizate, în cazul unei firme, a fost de 32,18%.

Statistica realizată de ASF nu cuprinde dosarele de daună care nu au fost finalizate în anul trecut, dosarele de daună din activitatea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) şi dosarele activităţii unuia dintre asigurătorii ce desfăşoară activitate în prezent şi care nu a raportat această statistică.

După falimentul din cazul Astra şi Carpatica, piaţa RCA a fost implicată în scandaluri. Pe această piaţă activează acum Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama, Uniqa şi Grawe. Primele cinci firme de asigurare din România deţineau la finalul anului trecut, 63,7% din piaţă. Compania Allianz-Ţiriac a încheiat anul ca lider, iar primii cinci jucători din piaţa RCA deţineau o cotă de 74,1%, Euroins având cea mai mare cotă de piaţă, potrivit datelor ASF.

Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto RCA a atins anul trecut un total de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decât în anul anterior, în contextul creşterii primei medii, potrivit sursei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb