• Interviu cu Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti
• Mă îndoiesc că Guvernul îşi va schimba politica faţă de piaţa de capital
Reporter: Scurt şi la obiect, cum a fost 2011 pentru piaţa de capital şi pentru Bursa de Valori Bucureşti?
Valentin Ionescu: A fost un an dificil, cred că din toate punctele de vedere. Pe plan extern, au fost numai evenimente negative, pe plan intern nicio decizie luată la nivel politic nu a ajutat efectiv Bursa de Valori Bucureşti. În cazul acesta, ce am reuşit noi să facem la Bursă a fost să ne dezvoltăm aproape unilateral, adică să dezvoltăm anumite segmente ale Bursei şi să diversificăm produsele. Am revigorat piaţa derivatelor, am venit în întâmpinarea investitorilor cu noi produse, cu active suport aurul, argintul, grâul. Ce am încercat să facem a fost să anticipăm nevoile lor şi să mergem înspre aceştia cu soluţii concrete pentru fiecare tip de inves-titor. Produsele structurate au cres-cut foarte mult în lichiditate, dovedind un interes crescut al investitorilor, chiar dacă sunt relativ noi pe piaţa românească şi prezintă un grad mai mare de complexitate.
Pe lângă diversificarea produselor, am lansat o nouă piaţă, segmentul ATS Internaţional. Când am ajuns eu, era doar pe hârtie acest segment de piaţă, care avea nevoie de companii şi împreună cu doi intermediari, - primul a fost BCR, care a adus Mercedes, apoi a venit Tradeville, care a adus celelalte companii - am dezvoltat această piaţă care este destinată oricărui tip de investitor dar mai ales celor de retail, pentru cei din urmă fiind mai ieftin să cumpere Daimler la Bucureşti decât la Frankfurt.
Nu a fost un an uşor, pentru că nici intenţiile statului să vândă ceva prin Bursa de Valori Bucureşti nu s-au concretizat. După cum ştiţi, oferta "Petrom" s-a făcut într-o perioadă în care se vorbea despre "default"-ul Italiei, se vorbea despre criza datoriilor suverane din Europa. A fost o ofertă în care, din păcate, Bursa nu a avut mult de spus. Noi, cei de la Bursă, am încercat, pe parcursul anului, înainte de ofertă, să ţinem foarte mult aproape de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Indus-trie (OPSPI) şi de Ministerul Economiei, am avut întâlniri chiar şi cu domnul ministru Ion Ariton, cu Victor Cazana cel care era atunci şeful oficiului. În cadrul acestor întâlniri, am explicat poziţia bursei şi ne-am oferit sprijinul. Însă, am avut surpriza ca oferta să fie aprobată într-o formă pe care, nu pot să zic că Bursa şi-a dorit-o foarte mult, cu "book"-ul închis, adică nu se făcea prin sistemul Bursei. În plus, nu s-a făcut o diferenţiere între componenta instituţională şi de "retail" în sensul acordării unui discount, aşa cum se obişnuieşte în Polonia şi toate ofertele au, în general, succes.
Într-un an în care au fost numai ştiri negative la nivel global, statul a venit cu un preţ minim în ofertă foarte aproape de piaţă. A fost un eşec, dar şi o lecţie, inclusiv pentru Bursă, care a luat măsuri imediat după încheierea ofertei.
Reporter: În oferta "Petrom", şi dumneavoastră personal aţi avut o problemă, aţi primit reproşuri din partea Consiliului Bursei...
Valentin Ionescu: Mie mi s-a reproşat că am semnat un protocol tehnic şi mi s-a dat şi un avertisment. Cei din Consiliu, la momentul acela, au crezut că am semnat un contract, dar era vorba de un protocol tehnic, care este obligatoriu, şi prin care se stipulează numai detalii strict tehnice legate de: simbolul ofertei, ziua raportării, ora raportării, modalitatea de introducere a ordinelor şi altele.
Reporter: Dar era obligatoriu ca oferta să nu se desfăşoare prin sistemul Bursei?
Valentin Ionescu: Oferta doar se raporta pe sistemul Bursei. Ce puteam să fac eu, să refuz prospectul aprobat de CNVM? Nu am avut decât câteva ore la dispoziţie să mă gândesc şi eu cred că era mai grav să îl refuz. Parcă şi vedeam titlurile din ziare... Ar fi fost prima oară în istoria Bursei când un prospect aprobat de CNVM ar fi fost refuzat şi tocmai în cazul celei mai mari oferte din istoria Bursei, valoarea estimată fiind de 450 milioane euro.
Reporter: Dar dacă aveaţi argumente...
Valentin Ionescu: Care erau argumentele? M-am şi gândit care sunt argumentele? Că este cu "book"-ul închis? Păi în Polonia numai cu "book"-ul închis se fac ofertele, sau în Cehia, şi au succes, merg pe bandă. Că este cu un preţ minim şi un preţ maxim? Nu ştiam care va fi preţul minim, putea să fie unul atractiv. Că nu se face prin sistemul bursei? Corect, numai că în momentul acela Codul Bursei permitea acest lucru. Ulterior, am schimbat Codul, astfel încât toate ofertele să se facă, chiar şi în perioada de subscriere, prin sistemul bursei. Dacă aveam prevederea aceasta la momentul respectiv, era clar că respingeam prospectul. Nu am avut suportul legal. Ziarul BURSA a scris despre asta, a interpretat nişte paragrafe, dar, în Cod, nu scria negru pe alb că e obligatoriu să se facă prin sistemul bursei. Aşteptasem atât de mult oferta asta...
Reporter: Ce momente au mai fost dificile în 2011?
Valentin Ionescu: Momentul când pica BET-ul (n.r. indicele celor mai lichide zece acţiuni) cu 15%. A fost o zi în care mă sunau toţi. Unii mă întrebau de ce nu opresc bursa. Am făcut bine că nu am oprit bursa, pentru că s-a dovedit că a ajuns undeva la -15%, după care şi-a revenit.
Reporter: Povestiţi-ne cum aţi trăit ziua aceea.
Valentin Ionescu: Mă uitam pe ecran, ţineam legătura cu cei de la tranzacţionare, să văd ce se întâmplă şi, bineînţeles, eram pregătit pentru orice variantă. Nu a fost uşor de luat o decizie, dar, analizând condiţiile de piaţă, am decis că e cel mai bine să nu oprim Bursa la -15%.
Şi nu a mai scăzut foarte mult, uşor, uşor şi-a revenit. Dar bineînţeles că ne uităm atenţi şi cu emoţie pentru că erau momente în care trebuia să-ţi asumi o decizie şi decizia aceea însemna ca toate ordinele din piaţă să fie blocate, toţi brokerii să-şi întrerupă activitatea.
Reporter: În afară de eşecul ofertei "Petrom", cât de mult v-au influenţat ştirile externe?
Valentin Ionescu: Haideţi să zicem că prima jumătate a anului a stat sub semnul optmismului. În a doua jumătate, optimismul a fost înlocuit de precauţie pentru că mi-am dat seama ce se întâmplă, dovadă că în iulie şi august au fost lunile cu cele mai mari tranzacţii. Am avut peste 12 milioane de euro lichiditate medie. De ce? Pentru că erau vânzări masive. Erau vânzări masive şi cu un ochi râdeam şi cu unul plângeam. Pentru că mă gândeam la ce se va întâmpla după septembrie, pentru că cei care vindeau nu mai reveneau în piaţă. Erau volume, se vindea masiv. Deci volumele din iulie şi august nu m-au făcut să mă bucur pe termen lung. Şi temerile mi s-au adeverit având în vedere că ultimele trei luni au fost slabe, cu volume sub media primelor 9 luni.
Reporter: Spuneţi că nu aţi avut susţinere pe plan politic. Cu ce ar fi putut să vă sprijine autorităţiile?
Valentin Ionescu: Mi-ar fi plăcut ca autorităţile să realizeze importanţa bursei şi a pieţei de capital şi să profite de aceasta. Am făcut mai multe eforturi în sensul acesta, inclusiv materiale şi analize prin care arătam câştigul statului pe termen lung folosind piaţa de capital. Eu am reuşit să mă întâlnesc pe parcursul anului cu mai mulţi miniştri, Ion Ariton (n.r. Ministerul Economiei), Anca Boagiu (n.r. Ministerul Trans-porturilor), Valerian Vreme (n.r. Ministerul Comunicaţiilor) şi cu consilieri ai primului-ministru. Cu fiecare am discutat despre companiile pe care le au în portofoliu şi despre posibilitatea de a le vinde pe bursă sau a vinde pachete din acestea, arătându-le faptul că statul are numai de câştigat de la o companie odată listată: responsabilizarea managementului datorită criteriilor impuse de listare (o alternativă la managementul privat), dispariţia firmelor "căpuşă" din jurul companiilor de stat şi creşterea rentabilităţii companiei şi altele. Cu domnul Vreme am discutat despre Poşta Română şi Romtelecom, cu doamna Anca Boagiu, despre portofoliul de la Trans-porturi, cu domnul Ariton despre acele companii care urmau să fie aduse pe bursă, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz. Toţi au înţeles exact importanţa bursei, importanţa finanţării prin piaţa de capital. Problema a fost la acţiune, la concretizarea acestor lucruri. Sper, totuşi, ca autorităţile să îşi continue aceste planuri în 2012.
Reporter: Ce şanse daţi privatizărilor din 2012?
Valentin Ionescu: Eu sper să se realizeze măcar 50% din ce plănuiesc autorităţile în 2012, pentru că în 2011, din păcate, nici măcar una din ofertele estimate nu a avut loc. Deci, o îndeplinire de 50% din previziunile anului viitor, pe partea asta de oferte ale statului, va fi o mare realizare.
Reporter: Vă aşteptaţi la o îmbunătăţire sau înrăutăţire a condiţiilor de piaţă în 2012?
Valentin Ionescu: 2012 va fi un an cred că la fel de dificil ca 2011. Situaţia din piaţă s-ar putea îmbunătăţi dacă s-ar realiza o parte din ofertele statului. Mă îndoiesc că Guvernul îşi va schimba politica faţă de piaţa de capital, în sensul stimulării ei, de exemplu prin renunţarea la impozitului de 16% pentru deţineri peste un an.
Reporter: Ce burse achiziţionează BVB?
Valentin Ionescu: BVB nu a achiziţionat nicio bursă. Discuţii au fost. Consider că trebuie să fii des-chis şi pregătit pentru toate oportunităţile care există sau care pot veni pe viitor. Cu bulgarii (n.r. Bulgarian Stock Exchange) am avut discuţii, aşteptam să o pună la vânzare pentru a face un plan concret, numai că nu s-a întâmplat. Am semnat un memorandum de înţelegere şi urma să facem un index comun şi o dublă listare. Sper să se continue acest proiect.
Reporter: Ce se întâmplă cu banii puşi deoparte pentru achiziţionarea unei burse străine?
Valentin Ionescu: Erau 20 de milioane de lei pentru imobilizări financiare, nu au fost cheltuiţi. În 2012, poate va fi o altă propunere, dar trebuie aprobată de AGA.
Reporter: Cum vă poziţionaţi faţă de ideea de distribuire de dividende?
Valentin Ionescu: Eu cred că ar trebui continuată aceeaşi politică de distribuţie aproape integrală a dividendului, mai puţin rezervele legale.
Reporter: Dar nu sunteţi pentru micşorarea capitalului...
Valentin Ionescu: Nu, propunerea mea către board, pe parcursul anului, a fost să facem "buy-back"... Să răscumpărăm acţiuni din piaţă, să spunem 10% din acţiuni, şi am fi avut mai multe avantaje. NAV-ul pe acţiune (n.r. valoarea activului net) ar fi crescut şi toată lumea ar fi fost mulţumită.
Preţul era aproape de minim. Ce puteam face cu acest pachet? Dădeam angajaţilor participaţii şi îi stimulam, îi făceam să se simtă parte a afacerii. Boardul putea decide ce procent să dea, 2%- 3% sau mai mult din acel 10%; eu l-aş fi distribuit angajaţilor, restul acţiunilor se putea anula. Nu numai managementului, tuturor angajaţilor, în funcţie de poziţia fiecăruia şi importanţa fiecăruia, pentru că în felul acesta poţi să responsabilizezi fiecare om.
1. Are dreptate
(mesaj trimis de Bratianu în data de 06.01.2012, 00:14)
Anul trecut nu a fost usor....dar s-a realizat totusi ceva. E clar ca intodeuna se poate mai mult.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 15:04)
Maneaua CA 2012 : Unde esti Tzepes doamne, ca punind banii cu ei, sa luati bilet cu totzii, sa plecatzi in patru zari...si sa moara totzi dusmanii...nemaiauzind de voi...sa lasati si bursa asta... sa produca neshte lei...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2012, 02:29)
Sunt deosebit de dezamagit, de obstinenta, pe care ziarul Bursa, o dovedeste, in a promova, in paginile sale, pe Dl Valentin Ionescu. Este limpede, ca pentru viitorul copiilor nostrii, asemenea exemple de incompetenta profesionala, sunt la fel de nocinve ca drogurile. Asemenea exemple, nu potface decit rau, pietei de capital si Romaniei.
2. PRIORITATI
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 00:27)
Cinci provocări pentru viitoarea conducere
Creşterea numărului de investitori locali activi. Numărul de conturi active pe bursă a scăzut de la 11.000 în decembrie 2005 la 2.600 în decembrie 2011. Pentru creşterea numărului de investitori sunt necesare mai multe listări ale unor companii cunoscute (Romgaz, Romtelecom, CEC), completarea gamei de instrumente de investiţii cu acţiuni ale unor companii cunoscute din Europa şi SUA, dar şi a instrumentelor pentru speculaţii şi pentru acoperirea riscului.
Atragerea de investitori străini. Circa 50 de fonduri străine mai investesc în prezent pe bursa de la Bucureşti, faţă de peste 100 în 2006. Pentru atragerea marilor fonduri străine este nevoie de mai multe listări ale unor companii importante, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, dar şi de simplificarea accesului la piaţă prin implementarea conturilor globale propriu-zise şi reducerea costurilor de tranzacţionare.
Listări noi, atât de la stat, cât şi din sectorul privat. Listările noi sunt esenţiale pentru creşterea atractivităţii pieţei şi a numărului de investitori, atât locali, cât şi străini. Bursa trebuie să susţină ofertele promise pentru acest an de Guvern şi să se implice în promovarea acestora în vederea atragerii mai multor investitori locali. Pe termen lung, însă, ţinta trebuie să fie atragerea pe bursă a unor companii private.
Creşterea credibilităţii bursei. Piaţa de capital trebuie să fie guvernată de reguli clare, iar nerespectarea lor să fie sancţionată prompt. Întărirea relaţiei BVB cu Guvernul şi cu CNVM.
Creşterea lichidiăţii şi a profitului bursei. Pentru acţionarii oricărei companii, scopul final este creşterea profiturilor şi a preţului acţiunilor. În cazul BVB, asta vine din creşterea tranzacţiilor de pe bursă, care este o consecinţă a noilor listări şi a creşterii numărului de investitori.
3. Abramburica
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 00:28)
Din 2006, de când şi-au împărţit acţiunile bursei, brokerii se bat ca să o conducă. O dată la doi ani se vorbeşte despre alegeri, se fac strategii, alianţe şi se proclamă schimbarea.
4. Duracell
(mesaj trimis de ALINACHE în data de 06.01.2012, 00:31)
De fapt, sintetizand, cam in acest ritm s-au derulat majoritatea miscarilor de anul trecut – inceput promitator, furtunos, glorios si final nefericit.
Finalul anului a scos la iveala jocurile de culise din conducerea BVB. Directorul general a fost concediat, fara prea multe explicatii publice, doar cu motivatia ca si-a indeplinit 10% din obiective. Dupa o luna, Consiliul Bursei (acelasi care l-a numit pe Valentin Ionescu ca CEO, l-a tinut mai mult de un an in functie, i-a aratat pe ce pedale sa apese si apoi l-a concediat imediat dupa ce grupul de actionari a convocat AGA pentru revocarea CA) a publicat un raport cu toate obiectivele realizate. Multe si marete, frumoase si laudaroase. Raspunsul la intrebarea “cine a indeplinit acele obiective?” ramane un mister, la fel ca multe alte explicatii cerute pe parcursul anului.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Stewardesul în data de 06.01.2012, 00:53)
Daca si Valentin Ionescu, asteapta sa ii "dea statul", atunci se lamureste si misterul demiterii sale.Cam acelasi lucru il asteapta Stere Farmache de 16 ani. Asa ca, a fost eliminata concurenta. Doar Stere Farmache are voie sa astepte.Pina la calendele grecesti ...
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de alex în data de 06.01.2012, 17:39)
da, tocmai asta e principala problema. unde sunt COMPANIILE PRIVATE de pe bursa? pe acelea de ce nu le-a convins? radu georgescu se duce cu avangate pe nasdaq! chiar el spunea ca a fost tratat cu spatele de cei de la bvb, inclusiv de vionescu! toti ai bvb sunt curati ca lacrima, fir-ar sa fie, dar de unde atata mizerie, atunci?
6. Valentin Ionescu si bursa
(mesaj trimis de Anonimul în data de 06.01.2012, 00:56)
Dl V.Ionescu are perfecta dreptate, numai ca guvernul nu are urechi de auzit. Chiar nu se intelege faptul ca o listare nu mai permite furtisaguri, companiile care capuseaza si care de fapt sunt mina in mina cu cei din ministere? Nu neaparat ministrii dar secretari de stat, directori sau sefi de casbinete care daca nu le curge macar le pica si picaturile de multe ori sunt f.f.mari si cu greutate. Altfel de unde atata lux, vile, masini de lux, excursii in tari exotice pe zeci si zeci de mii de euro?
6.1. Opinia cetateneasca (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Cetatean în data de 06.01.2012, 01:04)
Daca va referiti la CNVM, e pe banii : emitentilor, investitorilor si nu in uktimul rind ai brokerilor. E modelul dupa care functioneaza si executivul si CA-ul BVB .
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 00:59)
Spre deosebire de autoritati, Domnul Valentin Ionescu, nu a priceput nici importanta Bursei. De facut, a facut in consecinta... cu toata nepriceperea de care a fost capabil. O alta pagina trista in istoria BVB.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 01:06)
Are dreptate. Nimeni nu pricepe nimic.Nimic important.
9. Daca a vrut reforma
(mesaj trimis de Muriel ortega în data de 06.01.2012, 02:11)
Pai cine l-a pus sa se atinga de oamenii LUI...macar daca dadea afara pe cine trebuie..pe Cleo si pe picatu la test excel.
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 02:13)
Vremea se va răci. Cerul va fi mai mult noros şi se vor semnala precipitaţii pe arii extinse în sudul şi estul ţării, local în centru şi izolat în rest. Acestea vor fi sub formă de ploaie în Dobrogea, predominant ploi în Oltenia şi Muntenia şi precipitaţii mixte în rest.
9.2. Hai cu Lucian (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 02:15)
Luni au loc alegeri pentru Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), iar trei candidaţi se bat pentru funcţia de preşedinte. Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, şi Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, îl înfruntă pe Stere Farmache, cel care conduce bursa de 16 ani.
9.3. Oameni lui (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 08:50)
Oamenii lui au fost concediati aiurea. Dupa ce i-a chinut 2 luni, dupa ce au angajat o firma de evaluare si au cheltuit banii societatii, Ionescu a concediat fara sa spuna de ce. Teoretic trebuia sa se faca reducere, dar a dat oamenii afara ale caror salarii cumulau in total maximum 3000 euro si a angajat 6 care in total cumuleaza peste 12 mii de euro. Unde este reducerea? Si credeti ca a adus profesionisti? Nici vorba! Toti incepatori dar cu banii multi. Daniela Cojocaru de exp. de ce a fost angajata, ca sa faca ce? A fost pastrata Madame la Nicolae care are un super salariu de peste 3000 euro pentru ce aveam nevoie la Directia Economica de Director economic, un sef contabil, un controlor, un sef serviciu si cativa rataciti? Unde sunt reducerile dl.Prostanac?
10. sa vina el Presedinte
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 02:16)
Care este miza alegerilor de la bursă?
Luni, 9 ianuarie, vor fi din nou alegeri. 20 de candidaţi se bat pentru nouă locuri.
De ce sunt importante alegerile de la bursă? Pentru că cei care vor ajunge în Consiliu vor avea în mâini viitorul pieţei de capital din România. În funcţie de deciziile lor, bursa românească va recupera decalajul faţă de Polonia, Cehia şi Ungaria şi va deveni un motor şi o sursă de finanţare pentru economie sau va rămâne la nivelul actual, o piaţă marginală, cu câteva mii de investitori, unde o companie privată are dificultăţi să atragă câteva milioane de euro.
11. Zanelul
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 08:23)
In varianta Zanelului, autoritatile trebuia sa vina la el ( ha, ha). Insa daca el avea un nume, avea performanta in spate, atunci poate il primea cineva sa stea la o masa a negocierilor, pai asa cine a auzit de Zanelul? Poate fetite dulci din Bucuresti ( mai ales ca a plecat acasa cu 60.000 de euro..? ) dar nu pentru mult timp nici ele. Zanelul invita colegii la restaurnat ( are banii baiatul) desi cand era DG, nu dadea nici buna ziua, de fapt nici nu raspundea. zanelul care s-a luat dupa consiliera lui Cisa Precisa, a cumparat aparatura IT, mocheta, zugravit , asta trebuia sa faca desigur un manager un CEO!!!!! a concediat fara nici un temei legal, asa pe lista ( cine i-a dat lista..???) si acum da lectii, se intreba multe si multe, mai binete tu aveai termene, avei proiecte ( chiar care sunt ca noua nu ne-ai spus), la Viena toata ziua, iar lunea venea la BVB la ora 11.00, cemai s-a vazut baiatul cu sofer, cu secretara, banii de cheltuiiala, dar cine plateste pentru toate astea? Cum isi asuma C A-ul greseala ca l-au pus? Asta vor trebui sa raspunda la AGA
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 08:38)
Alupigus cat cuprinde pentru d-nul Presedinte
12. Macar a starnit ceva
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 08:35)
Se vede ca nu l-a pupat undeva pe Farmachel. Pentru mine, ca mic actionar, asta conteaza. Pacat ca nu a reusit sa-i schimbe pe toti incompetentii
13. credibilitate
(mesaj trimis de produsul structurat în data de 06.01.2012, 08:41)
ce credibilitate mai poate avea bvb?? domnul ionescu ne povesteste despre piata produselor structurate unde BCR in calitate de furnizor de lichiditate nu isi respecta propriile obligatii iar domnia sa in loc sa se ocupe de supraveherea mm pune mocheta ,zugraveste , cumpara mobilier.jenant
14. cine este nebunul?
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 08:45)
Cum sa vina domnilor inapoi Geoana Prostanacul? A facut ravagii in BVB, ne-a tinut pe loc, s-a plimbat non stop fara sa aduca nimic, si Nepi a fost adus de Daniela Dimica ( concediata si fosta angajata a Amb.Marii Birtanii timp de 8 ani) in varianta lui Ionescu nu a corespuns, o facea nebuna, el cum este? Si-a batut joc de salariati non stop, vroia sa aduca un firma de PR sa faca lobby pe 200 mii de euro, nu el ar fi trebuit sa faca lobby? A plecat acasa cu o super suma, cine sa-l puna iar DG, chiar nu va pasa de BVB? Are 3 procese in litigii de munca, si 2 in penal, poti pune un DG cu procese? Ce a facut pentru piata, sa veniti argumentat, ce a facut Prostanacul pentru piata? Ca acumparat aparate electrocasnice, farfurii, mocheta, poate are Adriana un post de administrator ca la BVB este ocupat si este chiar foarte bun baiatul. Haideti sa fim seriosi de tradatori si prosti nu avem nevoie. Nu intelegeti ca este un prost si ingamfat? Ce a facut inainte sa vina la BVB? Singurul care nu l-a vrut a fost dl.Andrei, om cu mintea la cap si care stie ce inseamna sa faci afaceri.
15. Cel mai bun mesaj, haideti sa-l premiem!
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 08:54)
BURSA DE VALORI NU ARE VALORI
In BVB, scara valorilor care ar trebui respectate de catre orice societate adevarata este inversata. Pana acum, am incercat, cat de cat, sa stau "in banca mea." Am avut bun simt, am indurat, am fost umilita, exploatata. Am fost chinuita, mult peste puterea de suportabilitate a unui om obisnuit.
Domnule Farmche, ati reusit sa imi distrugeti sufletul, caracterul, sanatatea. Ati facut-o deliberat, razand si spunand tuturor ca "sunt fata de treaba". Am ajuns sa urasca si sa fiu frustrata. Am fost nedreptatita enorm. De cate ori ati vrut sa modificati organigrama, pentru binele unora, indirect, am avut eu de suferit.
Ati sustinut multe nonvalori. Cat de curand, asocierea Dvs. cu incompetenta acestora o sa va aduca mari neplaceri. Presupun ca stiti cine sunt. Sa stiti ca m-am hotarat sa nu mai atc si sa nu mai accept. Nu mai am nimic de pierdut.
Acum, pentru binele carora a trebuit si trebuie sa imi fie rau mie si altor colegi sau fosti colegi, sa stiti ca BVB nu va apartine, nu va mai comportanti ca si cum ati adus-o de acasa, nu mai glasuiti cu aroganta ca CA-ul pleaca, dar voi tot acolo ramaneti. Incercati sa va uitati si la cei din jurul vostru, mult mai capabili ca voi, dar mult. Aia nu au nesimtirea sa isi laude meritele, apartenenta la BVB-UL vostru, faptul ca au "facut bursa." Alin, te rog, nu mai imi explica cu schemele tale , sunt penibile si ma doare in cot de ele.
Ma opresc aici, acum, pentru ca trebuie sa vin la serviciu si deja iar incep sa va urasc. si nu meritati nici macar asta din partea mea.
A, si inca ceva: cand aveti posturi libere in cadrul BVB -ului tuturor, nu doar al vostru, va rog anuntati pe toata lumea, asa cuma procedat Ema, deoarece o sa fiti mirati cat de multi colegi nu mai suporta sa lucreze pe posturile in care chiar lucreaza de ceva ani si nu mai suporta lipsa de apreciere, de motivatie, de bucurie a ceea ce fac.
Ileana, nu uita ca atunci cand nu vorbea nimeni cu tine, doar eu ti-am fost alaturi!
de anonim, 13.12.2011, 07:41 o completare
Inca ceva: Recurg la aceasta maniera de comunicare, pentru ca la e-mailurile pe care vi le trimit nu raspundeti, le ignorati total. Stati linistiti, nu incep sa povestesc chestii "picante" pe care le stie toata lumea, au grija altii de asta, dupa cum se observa.
15.1. Frumos mesaj! (răspuns la opinia nr. 15)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 13:42)
Frumos mesaj! Foarte pertinent. Daca l-a scris si este angajat in BVB felicitari!
16. Dus cu capul
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 08:57)
A fost aduc un incompetent dar cu ifose de Mafalda. A fost sustinut tot de niste incompetenti care acum chiar sunt penibili ca nu lasa locul unor oameni care doresc schimbarea. Daca este atat de bun acest incompetent poate totusi in cauta cineva si-l va angaja. pana una alta se tot plimba pe la diverse petreceri la BVB de Craciun cu purcelusi si berbecuti la protap, pe la Asociatie desi invitatia nu avea, tupeu de om dus cu capul dragii meui,. Dus cu capul acest individ!
17. Zanel prost si infantil
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 09:04)
Daniela Dimica, Catalin Radu si Liliana Alexandru erau printre cei mai buni salariati. Uaaa, Uuuuuaaaaa, Zanelule prostanac! Ai concediat oameni care aduceau profit societatii. Ca sa faci loc cui??? Asta sa raspunzi tu cui ai facut loc? Mai exist un CV in bVB ca al Danielei Dimcica? Iti spun eu ca nu! Dar ti-a fost frica de ea, de aia ai concediat-o.
17.1. caratoru de biscuiti (răspuns la opinia nr. 17)
(mesaj trimis de JR în data de 06.01.2012, 09:18)
da, a lui cristi bornoiu e cumparatorul de serviciu.....de biscuiti de firma:(
18. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 09:37)
Luni, 9 ianuarie, vor fi din nou alegeri. 20 de candidaţi se bat pentru nouă locuri.
De ce sunt importante alegerile de la bursă? Pentru că cei care vor ajunge în Consiliu vor avea în mâini viitorul pieţei de capital din România. În funcţie de deciziile lor, bursa românească va recupera decalajul faţă de Polonia, Cehia şi Ungaria şi va deveni un motor şi o sursă de finanţare pentru economie sau va rămâne la nivelul actual, o piaţă marginală, cu câteva mii de investitori, unde o companie privată are dificultăţi să atragă câteva milioane de euro.
19. La hotel banat lucreaza nea fane
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 10:04)
Ups emoti?? mmmbbbaaa
19.1. PENTRU ANGAJATI (răspuns la opinia nr. 19)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 10:37)
RUSINE. VA COMPORTATI DE PARCA LUATI BATAIE LA BURSA. AR TREBUI SA FITI MANDRI CA INCA AVETI UN LOC DE MUNCA LA O INSTITUTIE DE PRESTIGIU...CAND SPUI "BURSA", E PUSA PE UN PIEDESTAL, RUSINE
19.2. Noua? (răspuns la opinia nr. 19.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 13:49)
Unde este lumea normala? Cand au transformat inst.intr-un troc, cate examene s-au dat la noi, din 60 de salariati va spun eu numai 4 au venit cu examen si inca 2-3 din BNR au ramas, in rest numai pe pile. SF a transformat acesta organizatie in schimb de pile si relatii. Iar daca a facut ceea ce a facut, tot noi suntem de vina? Ar trebui sa acceptam toate proastele sefe numai ca sunt ce sunt? De ce trebuie ca unii sa fie angajati si intr-o parte si alta tot pe 8 ore, dar pe 2 salarii? De ce si pana cand trebuie sa acceptam aceste prostii? chiar unde este nota facuta de Elena referitor " bataie" administrata de Alin??? Doar a dat-o sefilor cand Alin a amenintat-o cu bataia, ia sa vedem cine o are si sa o arate, sa se vada ce se intampla la noi, nu piedestal. Ca asa ar trebuie sa fie, este ok, dar nu este! Vorbim de moralitate, iar ei in timpul pauzei fac si dreg, sau seara dupa program, dar tot in BVB, sa incep sa vorbesc oare? Mai astept..dar nu mult!
20. La multi ani !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 06.01.2012, 11:04)
La multi ani, un an 2012 mai bun,sanatate, fericire si sa alegeti bine!
21. va spun eu un secret
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 13:40)
Colegii nostri au fost dati afara in data de 6 Dec.2010, de sf.Nicolae. Cati oameni de buna credinta ar fi procedat asa? In luna cadourilor, de sf.Nicolae sa concediezi, de ce atata graba? La Zanelul mergea, lui puteai sa-i ceri orice, el executa si atat, materia cenusie lipsa, asa Zanel, spun si eu. deci: Daniela- deranja ca spunea franc ce credea; deranja ca era desteapta; deranja ca facea treaba; deranja pe Ileana, daca ii lua locul??? Liliana, din capul locului in ultimul timp spunea tot. Dar tot. deranja din nou pe Ilenus, daca spunea Lilisor tot ce spunea, sau daca a inregistrat-o cu ce-i spunea...deci go cu ea: Catalin, asta spuna vrute si nevrute, el se lauda si cu Comiteti si cu toata piata, dar treaba facea si facea bine. Dar si el deranja pe Ileana si toti trei pe FS. Asa ca afara cu toti. Fara evaluarea personala, fara nimic, 4 salarii si gata. Gabita avea salariu pe luna 1.400 lei, deci cat ar veni 4 salarii la 14 mil lei vechi? Sa fim seriosi, crede cineva ca Zanelul a actionat singur, nici vorba. Deci prima realizare a Zanelului asta a fost la doar o luna si ceva de cand a venit. A vrut sa ni se arate ce putere are. dar pe puterea asta noi am facut pe ea, am fi vrut profesionisti, nu paiate, asa ca go paiata si ne mai aduce tort ca am facut pe el, iar le restaurant am ras cu lacrimi de tine si de prostiile tale. Infantilule.
21.1. daune morale (răspuns la opinia nr. 21)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 14:01)
Am concediat si eu de curand . Lucrez intr-o banca mica, dar pretuiesc oamenii. Le-am comunicat acest lucru cu 5 luni inainte, intr-un mod placut, cat am putut noi de placut si le-am dat 20 salarii, v-am spus spunem doar o banca mica. Insa pe voi daca ati fost concediati in asa zi, cu siguranta va va ajuta acest lucru la daune morale, daca ati dat societatea in justitie. Nu se face asa niciodata. Ma mir ca ceilalti din conducere nu au sesizat acest lucru. Este unic de Craciun sa faci asa ceva pentru psihicul individului. Pacat!
21.2. banca mica (răspuns la opinia nr. 21.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 17:05)
de aia a ramas mica. pt ca exista sistemul comunist cu 20 salarii de-a moaca. presupun ca nu mai exista azi...ce daune morale???? sa zica merci ca au loc de munca.
22. Sa ne spunea paiata?
(mesaj trimis de O nebuna concediata??? în data de 06.01.2012, 13:58)
Sa ne spuna paiata care isi pune fotografia pe sigla BVB ( vezi foto) cati bani a cheltuit in anul 2011 ca sa convinga o companii sa se listeze la BVB, Astea cu FP, actiuni straine, derivate, structurate au inceut la BVB inca din 2008-2009.
23. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 15:20)
Stau si ma intreb: de unde i-o fi venit inspiratia lui Schakespeare ?!; intradevar, ceva este putred de tot in Bursa (de nonvalori).
Postacii (prostanacii) se pare - mai mult ca sigur , ca sunt frustatii/ salariatii bursei.
De, este intradevar greu / frustant sa vezi zilnic cum se rostogolesc gologanii, iar tu sa astepti leafa incasand zilnic observatii.......
23.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 23)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2012, 19:08)
mie asta mi s-a parut bestiala: "Ce puteam face cu acest pachet? Dădeam angajaţilor participaţii şi îi stimulam, îi făceam să se simtă parte a afacerii. Boardul putea decide ce procent să dea, 2%- 3% sau mai mult din acel 10%; eu l-aş fi distribuit angajaţilor". adica pe banii bursei, adica ai nostrii, ai actionarilor, el se visa impartind actiuni. dupa ce lucrase pt bvb mai putin de un an. si daduse numai in gropi. cat tupeu. ca-ul trebuia sa-l concedieze imediat ce a venit cu o asemenea idee.
23.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 23.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2012, 02:25)
Valentin Ionescu este manechinul ales pentru intruchiparea intr-un videoclip a zicalei " p...daca nu-i fudul, crede ca nu-i p..destul" in regia lui Stere Farmache.