• Consiliul Judeţean Olt a decis să evacueze grădiniţa care funcţiona în casa de protocol din Slatina
• Deşi au început lucrările de modernizare a clădirii, copiii nu au fost mutaţi într-un alt spaţiu
Copiii de la grădiniţa nr. 7 "Spiru Vergulescu", din Slatina nu ştiau, în urmă cu cîteva luni - cînd am semnalat cazul într-un articol de presă - dacă vor învăţa tot în incinta fostei Case de Protocol (care a aparţinut Elenei Bărbulescu - sora lui Nicolae Ceauşescu) sau dacă vor fi mutaţi în alt spaţiu. Deşi autorităţile au afirmat că situaţia se va limpezi pînă la începutul anului şcolar, nu numai că nu s-a rezolvat nimic pînă în prezent, dar lucrurile stau mult mai rău.
150 de preşcolari sînt nevoiţi să stea în clase în care plouă, iar educatoarele trebuie să supravegheze ligheanele şi găleţile în care este colectată apa de ploaie.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean, în patrimoniul căruia se află imobilul şi care acum şi-l revendică, nu au reuşit nici să-i mute pe copii şi nici să repare clădirea. În schimb, au demarat de curînd lucrările de reparaţii la cealaltă parte a Casei (unde nu funcţionează grădiniţa). Aşa că, pe de o parte starea degradată a clădirii şi pe de altă parte zgomotul produs de utilajele folosite la reparaţii şi maşinile care transportă materialele de construcţii în curtea grădiniţei sînt total necorespunzătoare cu activitatea care ar trebui să se desfăşoare în respectiva unitate preşcolară.
Domnul Carol Covaci, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), ne-a declarat că a pus la dispoziţie un spaţiu care aparţine ISJ, în incinta căruia să-şi desfăşoare activitatea copiii de la grădiniţa nr.7. Este vorba despre un fost cămin - hotel, care are însă nevoie de reparaţii curente (zugrăveli, instalaţii sanitare etc). Lucrurile nu sînt atît de simple precum par. Domnul Covaci afirmă că ISJ nu poate aloca bani pentru reparaţii, întrucît legea nu-i permite. Primăria oraşului trebuie să finanţeze lucrările şi să plătească în continuare toate utilităţile, subliniază inspectorul.
Viceprimarul Municipiului Slatina, Gabriel Diaconu, ne-a spus că, deşi este de acord cu acest lucru, nu poate aloca banii, întrucît clădirea nu aparţine primăriei. Există însă posibilitatea închirierii imobilului de către primărie (pentru încheierea unui contract de vînzare - cumpărare este nevoie de o hotărîre de guvern, care presupune o procedură de lungă durată). Domnul Diaconu ne-a precizat că în termen de două săptămîni vor fi efectuate toate procedurile şi vor fi realizate reparaţiile, pentru ca preşcolarii să se poate muta.
Întrucît situaţia era cunoscută de multe luni, iar inspectorul ne-a vorbit şi data trecută despre căminul respectiv, întrebarea noastră logică a fost de ce situaţia nu a rezolvată înainte să înceapă şcolile.
Şi Carol Covaci şi Gabriel Diaconu ne-au precizat că directorul grădiniţei nu a fost de acord cu schimbarea sediului grădiniţei, fapt care a îngreunat mersul lucrurilor.
În schimb, Gabriela Chiriţă, directorul instituţiei, s-a arătat profund surprinsă de afirmaţia făcută de cei doi. Domnia sa a subliniat că a fost de acord cu noul sediu din momentul în care a fost anunţată că trebuie să elibereze clădirea în care activează în prezent, întrucît celălalt imobil are spaţii atît pentru amenajarea sălilor de clasă, cît şi pentru sala de sport şi laboratorul de informatică.
Şi atunci, cum se face că atîţia copii merg în continuare să înveţe printre grămezile de moloz şi ligheane împrăştiate prin clasă?