Autorităţile poloneze fac primul pas către pornirea tiparniţei monetare

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 august 2013

Autorităţile poloneze fac primul pas către pornirea tiparniţei monetare
CĂLIN RECHEA

Încetinirea puternică a creşterii economice din Polonia a creat un climat de teamă în rândul autorităţilor fiscale şi monetare de la Varşovia.

Cum situaţiile disperate impun măsuri disperate, acestea au început să pregătească terenul pentru menţinerea aparenţei prosperităţii măcar până la viitoarele alegeri. Soluţia? Pornirea tiparniţei de către Banca Naţională a Poloniei şi utilizarea noilor "resurse" financiare pentru achiziţionarea obligaţiunilor de stat de pe piaţa secundară.

Constituţia Poloniei nu mai contează, iar prevederile tratatelor europene vor fi interpretate "flexibil", aşa cum ne învaţă de ceva timp chiar autorităţile europene.

În legea fundamentală i se interzice guvernului să contracteze împrumuturi sau să acorde garanţii financiare care vor conduce la creşterea datoriei publice peste 60% din PIB, după cum se arată în ultimul raport anual al ministerului de finanţe polonez. De asemenea, este interzisă şi finanţarea deficitului bugetar de către banca centrală.

Ce a fost publicat pe site-ul aceluiaşi minister în urmă cu câteva zile? Un proiect pentru modificarea Legii Băncii Naţionale a Poloniei având ca scop "actualizarea normelor actuale şi introducerea de noi servicii care afectează în mod pozitiv transparenţa şi eficienţa BNP".

După ce aminteşte că Legea Băncii Naţionale nu a suferit decât o modificare de la adoptarea ei în 1997, Ministerul de Finanţe propune modificarea articolului 48 astfel încât "să permită vânzarea şi cumpărarea de titluri de creanţă de către Banca Naţională a Poloniei, nu numai în cadrul operaţiunilor pe piaţa monetară", adică banca centrală să devină creditor de ultimă instanţă al statului.

Încercarea ministerului de a atenua impactul anunţului, prin precizarea faptului că revizuirea legii nu deschide calea finanţării deficitului bugetar de către banca centrală (n.a. considerată a avea loc doar prin achiziţionarea directă a obligaţiunilor pe piaţa primară), este lipsită de orice substanţă şi semnificaţie.

Departe de a încerca să-şi păstreze nealterat mandatul şi independenţa, Banca Naţională a Poloniei a colaborat fructuos cu Ministerul de Finanţe la elaborarea noii legi care îi guvernează funcţionarea. Într-un interviu acordat cotidianului Obserwator Finansowy, guvernatorul Marek Belka a încercat să minimalizeze importanţa schimbărilor legislative precizând că acestea reprezintă doar o "chestiune tehnică".

Se pare că autorităţile poloneze nu mai văd alte căi de acţiune prin care să se pregătească pentru a face faţă efectelor schimbării politicii monetare din SUA asupra economiilor emergente, mai ales că oficialii Federal Reserve nu au răspuns deloc pozitiv apelului lansat de Christine Lagarde la conferinţa de la Jackson Hole.

"Trebuie să vă amintiţi că noi suntem o creatură juridică a Congresului şi că avem mandatul de a urmări doar interesele Statelor Unite", a declarat Dennis Lockhart, preşedintele Federal Reserve Bank of Atlanta, în cadrul unei emisiuni a televiziunii Bloomberg.

În plus, autorităţile poloneze analizează metodele de naţionalizare parţială a fondurilor private de pensii, prin care să anuleze obligaţiunile guvernamentale deţinute de acestea.

Analiştii din băncile poloneze consideră că statul trebuie să intervină pe piaţa obligaţiunilor pentru a limita volatilitatea şi a compensa o eventuală criză de lichiditate, conform unui articol Bloomberg, în care valoarea obligaţiunilor guvernamentale deţinute de fondurile de pensii este estimată la 39 de miliarde de dolari.

Guvernul polonez, în loc să caute alte căi de reducere drastică a datoriei publice, este nevoit să recurgă la această confiscare deoarece "miracolul" economic din ultimii ani a avut loc pe fondul unei creşteri puternice a datoriei guvernamentale (vezi graficul 1).

Guvernul de la Varşovia şi-a revizuit recent, în creştere, ţinta pentru deficitul bugetar din acest an, în condiţiile în care cea mai slabă performanţă economică din ultima decadă a determinat o scădere a veniturilor bugetare.

Conform informaţiilor de la Bloomberg, guvernul polonez a crescut ţinta pentru deficitul bugetar cu 16 miliarde de zloţi (5 miliarde de dolari), până la 51,6 miliarde. De asemenea, autorităţile au revizuit legislaţia care prevede limitarea deficitelor bugetare dacă datoria publică depăşeşte 50% din PIB. Ponderea datoriei publice totale în PIB a fost de 55,6% la sfârşitul anului 2012.

În prezent, ratingul suveran al Poloniei pentru datoriile în valută este A2 cu perspectivă stabilă la Moody's şi A- la Fitch şi Standard & Poor's, de asemenea cu perspectivă stabilă.

Agenţia Fitch a redus săptămâna trecută perspectiva ratingului Poloniei la stabilă pe fondul "credibilităţii fiscale scăzute", după cum scrie Bloomberg.

Dar pieţele nu au mai aşteptat decizia celor de la Fitch pentru a creşte costurile de finanţare ale Poloniei. De la un minim istoric de 3,12% la sfârşitul lunii aprilie 2013, randamentul obligaţiunilor guvernamentale de 10 ani a crescut cu circa 135 de puncte de bază până la sfârşitul săptămânii trecute, ajungând la 4,47% (vezi graficul 2).

Nu trebuie să uităm că avansul accelerat al costurilor de finanţare pe termen lung a avut loc pe fondul atingerii unor noi minime istorice al dobânzii de politică monetară în 2013. Banca Naţională a Poloniei a redus dobânda de politică monetară de la 4% în ianuarie până la 2,5% în iulie.

Acum BNP şi guvernul polonez se află în situaţia în care trebuie să creadă în puterile magice ale banilor tipăriţi fără discernământ, chiar dacă experienţa marilor bănci centrale arată contrariul.

Nimic nu poate opri, însă, marşul inexorabil al realităţii economice, o realitate care nu crede în miracole.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sincer, chiar nu inteleg cum de avem tupeul de a trage concluzii mediatice de acest gen... In primul rand, o privire neutra asupra fenomenelor economice din ultimii 7 ani ne arata foarte clar ca tarile respective si-au vazut de treaba lor, ca bancile centrale si-au vazut de treaba lor. Iar daca avem bunul simt de a recunoaste ceva, macar sa recunoastem ca oricum ar fi, economia americana si-a tras suflul, chiar daca "au tiparit bani fara discernamant". Si apropo, care sunt acele mari banci centrale care arata faptul ca tiparirea banilor in relativ exces, cu stimularea consumului, au avut ulterior probleme? Germania nu prea a facut acest lucru, de exemplu. China a facut pe jumatate, Rusia tot cam asa. Iar de SUA nici sa n-ar trebui sa vorbim, ca este prea in alta lume, pe care noi n-o pricepem, si care dupa cum s-a vazut, si-a cam revenit. Toata lumea blameaza lucrurile care "vor veni" de-acum incolo, neluand in calcul ca poate tocmai ce vor face tarile respective de-acum incolo va determina gradul de "reflux financiar" de care se tem toti. Dar ce-au facut pana acum se pare ca le-a priit. Poate nu in intregime, dar asta tocmai datorita indoielii, dealtfel normale, a tuturor oamenilor. Dar nu inteleg de ce tot se leaga lumea de catastrofa unui lucru facut si despre efectele sale viitoare. Poate ca retragerea banilor de pe piata se va face oarecum ordonat si nu va influenta negativ dezvoltarea economica. Iar ajung la lungul nasului, ca nu mai suntem in stare sa ni-l vedem deloc. Iar de Polonia, d-le Rechea, nu te mai lega atat, mai bine mergi de viziteaz-o si o sa te lamuresti "cat de grave lucruri a facut banca lor centrala" sau decidentii lor politici. Si sa-i mai lasam pe polonezi in treaba lor si sa ne ocupam mai bine de treaba noastra, ca au trecut 23 de ani si n-am facut nimic in Romania, decat sa permitem furtul si imbogatirea a 3-400 de oameni "de bine", care s-au dovedit si prosti antreprenori si care acum nu mai stiu cum sa ne abureasca cu televiziunile si cu ziarele lor, aratandu-ne "cat de prost au lucrat bancile centrale" si cat de "greu" si de "inapoiati" au ramas polonezii, ungurii, cehii, slovenii si slovacii. Mai da' ce tupeu avem, zau... De mucii nostrii nu ne doare asa de rau... Of, of, of...

    1. ne doare tot timpul capra vecinului dar vorba ta de mucii nostrii nici nu ne pasa de parca am fi buricul pamintului dar nimeni nu ne baga in seama

      Chiar asa, de ce oare scrieti despre ce fac altii?!

      Scriti despre ce facem noi. 

      Eventual, scrieti numai despre Bucuresti, ce sa zic, dar nu ma intereseaza tot orasul, doar Strada Berzei.

      Si ca n-o sa scriti de ditamai strada, dati-mi stiri despre casa mea, dar restringeti-va la sufragerie, ca in dormitor stau eu si vreau liniste. 

    Daca nu va intereseaza Polonia, nu cititi articolul!

    Incercati sa nu ramaneti proviciali si emancipati-va! 

    Pe mine chiar ma intereseaza Polonia. Probabil ca si Romania va urma calea Poloniei. 

    "SUA si-a revenit", ba nu si-a revenit. Mai cititi. Daca vreti va transmit 100 de linkuri sa va arat ca nu si-a revenit. 

    Multumesc Dl. Rechea pentru acest articol. 

    "Poate ca retragerea banilor se va face ordonat" - unde ati vazut asa ceva vreodata. 

    De altfel toate afirmatiile Dvs pot fi contrazise cu argumente solide de oricine citeste si presa straina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb