Autorităţile se învârt în jurul cozii Oltchim

ANA ZIDARU, ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 octombrie 2012

Autorităţile se învârt în jurul cozii Oltchim

UPDATE: Daniel Chiţoiu: Luni va reporni producţia la una dintre secţiile Oltchim

"Vineri, va intra în teste prima secţie de lucru la Oltchim, iar luni va reîncepe producţia acolo. De asemenea, până la sfârşitul săptămânii, acordăm lichidarea la salariile pe luna august şi sperăm ca săptămâna viitoare să achităm jumătate din luna septembrie. Am schimbat toată conducerea, 25 de directori de acolo, inclusiv până la şefii de secţie", a precizat ministrul economiei Daniel Chiţoiu.

---

UPDATE: Guvernul vrea să dea 20 de milioane de euro pentru Oltchim

Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, a spus că Guvernul intenţionează să acorde un ajutor de ugenţă pentru Oltchim în valoare de 20 de milioane de euro, subiect ce va fi discutat şi joi la Bruxelles de delegaţia românească, conform surselor de presă.

După eşecul privatizării combinatului chimic, Guvernul a decis ca, până la viitoarea tentativă de privatizare, să ceară Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro. Totodată, Guvernul a înfiinţat în săptămâna trecutî o firmă, deţinută de stat, care să intermedieze comercializarea unor produse ale companiilor de stat cu probleme financiare. Această firmă va derula toate transferurile de bani din mediul privat către Oltchim, a precizat Traicu.

---

Autorităţile se învârt în jurul cozii încercând să pună pe picioare Oltchim, făcându-se că nu văd, până după alegerile parlamentare, că nu sunt şanse să rezolve problema acestei "găuri negre" a economiei.

Potrivit datelor oficiale, combinatul are datorii de circa 700 milioane euro (bănci, AVAS, Electrica, furnizori), are obligaţii de mediu până la finele lui 2013 de circa 150 milioane euro şi are nevoie de un capital de lucru lunar de 40-60 milioane de euro ca să funcţioneze la întreaga capacitate. Dacă funcţionează la peste 65% din capacitate, Oltchim nu mai iese în pierdere, susţin mai mulţi specialişti din combinat.

Presupunând că statul reuşeşte să găsească fondurile care să asigure materia primă şi clienţii care să asigure contracte pe termen de un an cel puţin, de unde or să vină resursele pentru plata creditorilor (în varianta în care AVAS şi Electrica SA, care au împreună 400 milioane de euro, mai păsuiesc combinatul)? Statul are disponibilităţi financiare limitate, iar un investitor privat care să facă o infuzie de capital de sute de milioane de euro într-o perioadă scurtă de timp este greu de găsit în condiţiile economice actuale şi în cazul particular al Oltchim.

Potrivit unor surse din combinat, Oltchim şi-a pierdut credibilitatea în faţa clienţilor şi furnizorilor. Din acest punct de vedere, este dificil pentru combinat să-şi securizeze contractele, ca să aibă cui să vândă producţia. Mai este nevoie de trei luni pentru repornirea Oltchim la întreaga capacitate, iar băncile şi alţi creditori îşi pierd pe zi ce trece răbdarea.

Guvernul şi Ministerul Economiei încearcă să mai câştige timp, ca să calmeze spiritele, măcar până după alegeri. Surse din Ministerul Economiei ne-au spus că autorităţile încearcă să se folosească de legea concordatului preventiv. Astfel, dacă toţi creditorii sunt de acord să păsuiască Oltchim o anumită perioadă de timp, societatea îşi poate relua producţia şi poate plăti salariile restante.

Ministerul Economiei va înfiinţa (după cum a anunţat săptămâna trecută) o societate cu capital de stat, care va derula activităţi de comerţ exterior. Sursele noastre susţin că, de fapt, această societate este creată special pentru Oltchim şi va funcţiona ca un SPV (special purpose vehicle). SPV-ul statului va asigura (prin credite bancare), potrivit surselor din minister, fondurile pentru materia primă, va asigura comenzile şi va plăti Oltchim pentru serviciile prestate (cel mai probabil, compania va închiria secţii, utilaje, salariaţi de la combinat). SPV-ul este o soluţie dacă autorităţile ajung la o înţelegere cu toţi creditorii, pe legea concordatului preventiv.

BCR, Banca Transilvania şi CEC, care au, împreună, o expunere de 125 milioane de euro pe Oltchim, ar fi dispuse să finanţeze suplimentar compania vâlceană, în vederea repornirii, restructurării şi pri-vatizării.

Planul are o mare hibă, întrucât Bancpost, una din băncile creditoare ale Oltchim, nu mai vrea în ruptul captului să tolereze situaţia din combinat, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Se pare că Bancpost nu mai doreşte să crediteze combinatul.

Sursele noastre mai spun că Bancpost a blocat conturile Oltchim şi că trage puţinele încasări, în contul ratelor restante. Din acest motiv, muncitorii nu au cum să primească salariile restante.

Pe de altă parte, surse din Guvern susţin că insolvenţa Oltchim este soluţia iminentă în perioada următoare, din cauza poziţiei unor creditori. Insolvenţa ar opri hemoragia de fonduri de la Oltchim, în încercarea de a realiza o restructurare fără presiunea creditorilor. În opinia surselor noastre, SPV-ul poate funcţiona pentru a repune pe picioare producţia Oltchim, chiar dacă societatea se află în insolvenţă.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Slatina, că, în ultima lună, a devenit, de nevoie, un specialist în Oltchim şi a comparat combinatul cu un pacient bolnav.

Domnia sa a afirmat, citat de Mediafax: "Am devenit specialist în Oltchim de nevoie, ca şi domnul ministru Chiţoiu, şi am preluat un pacient aflat în stare foarte gravă. Consultantul era angajat de domnul Boc, operaţia, ca să vorbesc în termeni medicali, că sunt şi ministrul Sănătăţii interimar pentru încă câteva zile, operaţia a fost amânată de către Mihai Răzvan Ungureanu, care a murit de frică să nu mai păţească ce a păţit la Cuprumin, şi atunci a lăsat bolnavul Oltchim să intre în fază terminală. A trebuit să facem prima operaţie, aşa cum a fost gândită de ceilalţi, şi, dacă mai pot să fac încă o dată paralela, în timp ce ne-am apucat de operaţie, a intrat cineva peste noi şi a început să ne stingă lumina, să ne ia instrumentele prin sală".

Premierul Victor Ponta a mai declarat că singurul ministru căruia i-a promis că îl pune în funcţie după alegeri este cel al Economiei, Daniel Chiţiu, dacă rezolvă problema Oltchim.

Angajaţii Oltchim vor primi banii reprezentând salariile restante la sfârşitul acestei săptămâni, când este prevăzută reluarea parţială a activităţii, a declarat, luni, ministrul Economiei Daniel Chiţoiu, aflat la Slatina cu premierul Victor Ponta. Domnia sa a adăugat: "Pe la mijlocul sau la sfârşitul acestei săptămâni, pe joi-vineri, se va da lichidarea pe luna august şi, de asemenea, tot joi sau vineri se reia activitatea la Oltchim parţial cu electroliza, urmând ca săptămâna viitoare să se reia activitatea la o capacitate de 60-65%".

Ministrul Economiei a spus că în paralel vor avea loc discuţii la nivelul comisiei Europene privind ajutorul de salvare. Domnul Chiţoiu a subliniat că are discuţii cu marile bănci creditoare astfel încât şi acestea să asigure jumătate din capitalul de lucru pentru finanţarea activităţii la Oltchim.

Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica şi ai unor bănci (n.r. BCR, Banca Transilvania CEC), care au de recuperat bani de la Oltchim au înfiinţat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului. Comitetul îşi propune să găsească soluţii pentru plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Până la viitoarea tentatică de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.

La sfârşitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro către Electrica, 3 milioane euro către Electrica Furnizare, 23 milioane euro către CFR Marfă, 4 milioane euro către Salrom, 18 milioane euro către CET Govora, două milioane euro către Apele Române.

La aceastea se adaugă datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, 4 milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost şi un total de 2 milioane euro către Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are şi datorii de 85 milioane euro faţă de furnizori privaţi, 43 milioane euro faţă de clienţi care au achitat în avans, 7 milioane euro pentru salarii şi impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.

Fondul de investiţii Carlson Ventures a transferat acţiunile Oltchim către o altă firmă din Cipru

Fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţinea prin firma Nachbar Services din Cipru un pachet de 14,02% din acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea, a transferat titlurile către o altă firmă înregistrată în Cipru, Polyolt Holding Limited.

Transferul celor 48,13 milioane de acţiuni Oltchim a fost realizat în urma unei majorări de capital la Polyolt Holding Limited, la care firma Nachbar Services a participat cu aport în natură.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. afara bilantului a anumitor conturi din contabilitatea financiara pentru a face a shining balance sheet. Este uimitor ca au trecut atatia ani de la criza si noi acum invatam cum sa o implementam mioritic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb