Comisia Europeană a prezentat, ieri, o propunere revizuită privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020, propunere majorată cu opt miliarde euro, în ideea de a ţine cont de impactul bugetar al aderării Croaţiei la UE, transmite AFP, citată de Agerpres.
Varianta revizuită prevede un plafon total de 1.033 miliarde de euro, adică 1,08% din venitul naţional brut total al Uniunii, în loc de 1.025 miliarde euro (1,05% din venitul naţional brut al UE) conform cu propunerea originală din 29 iunie 2011.
În cazul plăţilor care vor fi efectiv făcute, propunerea prevede un plafon de 988 miliarde euro, adică 1,03% din venitul naţional brut al UE, în loc de 972 miliarde euro, 1% din venitul naţional brut, conform propunerii originale.
"Această modificare nu modifică nimic din substanţa propunerii noastre orginale. Este un exerciţiu mecanic. De la prezentarea propunerii noastre în luna iunie 2011 au existat numeroase evoluţii economice şi politice care au avut un impact asupra cifrelor propuse pentru următoarea perioadă financiară", a declarat comisarul european pentru buget Janusz Lewandowski.
Negocierile privind bugetul pentru 2014-2020, care ar urma să se deruleze până la finele acestui an, se anunţă dificile în contextul austerităţii generale din Europa. Principalii contributori la bugetul UE, Germania, Marea Britanie şi Franţa, au cerut o îngheţare a perspectivelor financiare ale UE în perioada 2014-2020 comparativ cu bugetul programat pentru 2013, ultimul an al exerciţiului bugetar în curs. În schimb, ţările membre mai sărace din Europa Centrală şi de Est au anunţat că se vor opune oricărei reduceri a sumelor alocate pentru dezvoltarea regională.