AVERE ESTIMATĂ LA 6 MILIARDE DE DOLARI Finanţele au blocat conturile vărului preşedintelui Siriei

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 mai 2012

Finanţele au blocat conturile vărului preşedintelui Siriei

Ministerul Finanţelor Publice a dispus blocarea fondurilor deţinute de către Rami Makhlouf, vărul preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, în contul în euro deschis, în anul 2005, la BRD - Groupe Societe Generale, la Bucureşti, respectând astfel decizia Consiliului European din 23 martie 2012, privind punerea în aplicare a măsurilor restrictive împotriva Siriei.

Ordinul este semnat pe 10 mai, de către ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu şi a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 325, luni, 14 mai.

Potrivit unor surse, Rami Makhlouf nu ar avea niciun fel de cont şi nu ar deţine niciun fel de proprietăţi în ţara noastră.

Rami Makhlouf este înrudit cu familia Assad prin mătuşa lui, Anissa Makhlouf, care a fost soţia fostului preşedinte al Siriei, Hafez Assad.

Rami Makhlouf, născut la 10 iunie 1969, la Damasc, este identificat în Anexa II din cadrul regulamentului (UE) nr. 36/2012 al Consiliului din 18 ianuarie 2012 privind măsuri restrictive având în vedere situaţia din Siria, ca fiind un om de afaceri sirian, asociat lui Mahir al-Assad şi văr al preşedintelui Republicii Arabe Siriene. Makhlouf este acuzat că furnizează finanţare regimului, permiţând represiunea împotriva manifestanţilor.

Acest regulament menţionează, la articolul 14 (1), că se îngheaţă toate fondurile şi resursele economice care aparţin, se află în proprietatea ori posesia sau sunt controlate de persoanele fizice sau juridice, entităţile şi organismele incluse pe lista din anexele II şi IIa, respectiv persoa-ne care au fost identificate de Consiliu ca fiind persoane sau entităţi res-ponsabile de represiunea violentă împotriva populaţiei civile din Siria, persoane sau entităţi care beneficiază de avantaje din partea regimului sau care sprijină regimul.

Makhlouf anunţase în vară că părăseşte scena afacerilor din Siria, însă, potrivit Reuters, el îşi datorează întreaga avere şi rolul de persoană non-grata pentru protestatari, vărului său, Bashar al-Assad.

Deşi foarte popular între investitorii sirieni, numele lui Makhlouf începuse încă de acum un an să fie strigat cu ură de către demonstranţi, ce încercau să-i dea foc sediilor operaţiunilor sale de telecomunicaţii, strigând: "Pleacă, Makhlouf! Nu vrem hoţi!".

Totodată, în mai anul trecut, circa 30 de sirieni protestau în faţa Prefecturii Timiş, strigând împotriva lui Bashar al-Assad şi afişând o pancartă pe care scria: "Poporul sirian cere Guvernului român blocarea activelor ambasadorului Walid Othman şi Rami Makhlouf", conform Ora de Timiş.

Omul de afaceri se află sub incidenţa sancţiunilor americane încă din 2008, fiind acuzat de autorităţile de la Washington pentru corupţie publică, acesta intrând din mai 2011 şi sub incidenţa sancţiunilor Uniunii Europene, în ciuda faptului că a afirmat mereu că este un om de afaceri cinstit, ale cărui firme oferă slujbe a mii de sirieni.

Departamentul Trezoreriei din Statele Unite a precizat, în februarie 2008, despre Makhlouf: "A manipulat sistemul judiciar şi s-a folosit de serviciile secrete pentru a-şi intimida rivalii din afaceri. El a folosit aceste tehnici când încerca să obţină licenţe exclusive de reprezentare a companiilor străine în Siria şi să obţină contracte".

Financial Times îl indică pe Makhlouf drept deţinătorul controlului pe 60% din economia siriană: telecomunicaţii, petrol, gaze naturale, construcţii, media, bănci, duty-free, media, imobiliare, produse de lux, restaurante, retail, companii aeriene şi turism. El este şi patronul societăţii de telecomunicaţii Syriatel.

Averea sa personală era estimată, în 2008, la 6 miliarde de dolari.

Makhlouf era suspectat că avea legături cu operatorul aerian Julie Airlines, a cărui flotă, potrivit Agenţiei Siriene de Ştiri (SANA), ar fi constat în două aeronave Airbus, două Boeing 737 şi un Boeing 747, precum şi un avion de marfă şi care urmau să ofere curse către Irak, Italia, Malaezia, Turcia şi Canada. Potrivit datelor ambasadei americane în Damasc, scurse de WikiLeaks, rapoartele managementului Julie Airlines precizau că angajaţii companiei erau aproape în exclusivitate persoane cu cetăţenie dublă româno-siriană şi că încercau să încercau să obţină aeronave printr-o companie românească, ceea ce nu ar fi surprinzător, luând în considerare faptul că ambasadorul Siriei la Bucureşti, Walid Othman, este socrul lui Rami Makhlouf.

Makhlouf aparţine sectei minoritare a lui al-Assad, Alawite, o des-prindere a Islamului Şiit, care exercită o puternică influenţă în afaceri, subminând dominaţia tradiţională Sunnită asupra comerţului. În ultimii ani, încercase să preia un rol mai politic, apărând la televiziuni să promoveze legături cu Turcia şi participând la întruniri cu oficialii irakieni pentru îmbunătăţirea relaţiilor, potrivit diplomaţilor din Damasc. Înaintea începerii revoltelor, Makhlouf încerca să schimbe structura companiilor sale, invitând acţionari din Siria şi din regiunea Golfului, au mai adăugat aceştia.

"Makhlouf a încercat să-şi îmbunătăţească imaginea şi să se portretizeze drept un om de afaceri regional", a afirmat o sursă Reuters. Referitor la încercarea sa de a linişti furia publică prin donaţii, corespondentul Reuters, Walid al-Bunni, a precizat: "Vestea că Makhlouf va dona poporului sirian bani pe care i-a obţinut prin corupţie şi din monopolurile oferite lui datorită legăturilor sale familiale este comică".

Un om de afaceri a declarat că ascensiunea lui Makhlouf a început odată cu moartea fratelui lui Assad, Basil, într-un accident de maşină, în anii 1990. Moartea lui Basil, care trebuia să-i succeadă tatălui său, l-a adus pe Bashar în politică.

"Diferenţa dintre Bashar şi Basil este că Basil nu se afla sub influenţa verilor săi", a precizat omul de afaceri.

Contactată de noi, Ambasada Siriei la Bucureşti a declarat că nu are o poziţie oficială, fiind vorba de o situaţie personală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb