Averea bogaţilor lumii a crescut cu 10%, în 2012

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 iunie 2013

"Preferinţa pentru păstrarea averii în depozite bancare şi numerar poate fi explicată prin încrederea scăzută a HNWI în pieţele financiare", a declarat Kevin von Gamm, CSO Capgemini România.

"Preferinţa pentru păstrarea averii în depozite bancare şi numerar poate fi explicată prin încrederea scăzută a HNWI în pieţele financiare", a declarat Kevin von Gamm, CSO Capgemini România.

În ţara noastră, indivizii cu peste un milion de dolari "bani de buzunar" deţin împreună 24,3 miliarde euro

Averea pesoanelor care au active lichide care depăşesc un milion de dolari (cunoscuţi sub numele de High Net Worth Individuals - HNWI) a crescut cu 10% anul trecut, atingând valoarea record de 46,2 trilioane dolari, potrivit raportului World Wealth 2013, realizat de Capgemini şi RBC Wealth Management, divizie a băncii canadiene Royal Bank of Canada. Această sumă reprezintă 70% din PIB-ul global, fiind de 246 ori mai mare decât economia ţării noastre, precizează reprezentanţii Capgemini.

Numărul HNWI a urcat, de asemenea, până la 12 milioane persoane, cu 9,2% mai multe decât în 2011.

Averea HNWI din ţara noastră este estimată la 24,3 miliarde euro.

Regiunea cu cel mai ridicat nivel al bogăţiei este America de Nord, unde 3,73 milioane persoane, cu 11,5% mai multe decât în 2011, îşi împart 12,7 trilioane dolari, cu 11,7% peste valoarea din anul respectiv. Pe locul doi se situează zona Asia-Pacific, cu 12 trilioane dolari (în creştere cu 12,2%) şi 3,68 milioane persoane (+9,4%), iar pe trei Europa, cu 10,9 trilioane dolari (+8,2%) şi 3,41 milioane persoane (+7,5%). America Latină a avut cea mai redusă creştere atât a numărului de HNWI, cât şi a averii acestora. Numărul a urcat cu 4,4%, până la 520.000 persoane, iar avuţia cu 6,7%, până la 7,54 trilioane dolari. Pe ultimele două poziţii se situează Orientul Mijlociu, cu 490.000 persoane (+8,1%) care deţin 1,81 trilioane dolari (+8,6%), respectiv Africa, unde numărul persoanelor cu active lichide de peste un milion dolari este de 140.000 (+9,9%), iar averea lor, de 1,26 trilioane dolari (11,5%).

Cea mai mare parte a HNWI apelează la servicii de administrare a investiţiilor, planificare şi consultanţă, dificultatea păstrării valorii activelor fiind porporţională cu dimensiunea acestei valori, se arată în raportul Capgemini. Astfel de servicii sunt oferite şi în ţara noastră, de către mai multe bănci comerciale, însă, în timp ce în ţările vest europene, pragul pentru acordarea lor este de un milion euro, la noi acesta este de aproximativ 100.000 euro, variind în funcţie de politica fiecărei instituţii de credit, precizează Kevin von Gamm, Chief Sales Officer (CSO) în cadrul Capgemini România. Diferenţa este determinată de gradul mai scăzut de dezvoltare economică a ţării noastre, comparativ cu statele occidentale.

Componenta fundamentală a domeniului de administrare a averilor (wealth management) o reprezintă încrederea clienţilor, notează raportul. Această încredere se află pe un trend ascendent, 61% dintre HNWI afirmând, în primul trimestru al acestui an, că au încredere în companiile de wealth management şi în managerii acestora, cu 4% mai mult faţă de sfârşitul anului trecut. De asemenea, 75,4% dintre aceştia s-au declarat optimişti în privinţa creşterii averii în următorul an, în ciuda mediului economic dificil care există la nivel global, potrivit Capgemini. Principalul factor care generează acest optimism îl reprezintă competenţele administratorilor de averi, pe care 67,5% dintre persoane le-au menţionat primele, urmat de performanţa consultanţilor şi a personalului administrativ, cu 52,6% de menţiuni, conform raportului.

Dacă încrederea HNWI în companiile de wealth management este relativ ridicată, nu acelaşi lucru se poate spune despre cea în pieţele financiare şi în autorităţile care le reglementează. Doar 45,4% dintre persoane au încredere în pieţele financiare şi doar 39,6% în autorităţile de reglementare. Cu precădere nivelul de încredere în pieţele financiare europene a fost scăzut, de doar 30,4%, cel mai probabil din cauza instabilităţii economice din regiune, arată Capgemini.

"Sectorul de wealth management a evoluat pe parcursul anilor. Datorită clienţilor tot mai sofisticaţi, a schimbărilor demografice şi a numărului mare de reglementări financiare, tot mai multe schimbări se vor produce în wealth management în anii următori", afirmă reprezentanţii companiei de consultanţă.

Investiţiile HNWI sunt conservative

Comportamentul investiţional al HNWI este unul conservator, relevă raportul World Wealth 2013. Aproape 30% dintre disponibilităţile băneşti ale acestora sunt plasate în depozite bancare şi numerar. Această preferinţă pentru păstrarea averii a fost exprimată de HNWI din toate categoriile de vârstă şi poate fi explicată prin încrederea scăzută în pieţele financiare, precizează Kevin von Gamm.

Chiar şi persoanele care au declarat că au o strategie de creştere a averii au ales să îşi păstreze 26,4% din avere sub formă de numerar, în timp ce HNWI orientaţi către prezervarea acesteia s-au orientat în proporţie de 29,7% către cash, potrivit Capgemini.

Diferenţele economice dintre regiuni, pecum şi caracteristicile culturale, au influenţat preferinţele HNWI de alocare a averii, se arată în raport.

Astfel, în Japonia, unde investiţiile conservatoare sunt predominante, aproape jumătate dintre persoanele cu active lichide care depăşesc un milion de dolari (49,4%) îşi păstrează averile în active şi numerar, în timp ce investitorii din America de Nord preferă să aloce 37,2% din averea lor pentru investiţii în acţiuni. În America Latină, piaţa imobiliară atrage 30,1% din investiţiile HNWI.

Bogaţii din ţara noastră preferă, în continuare, investiţiile imobiliare, deşi scăderea acesteia a făcut ca averile lor să coboare cu aproximativ cinci miliarde euro, comparativ cu anul 2008, ne-a mai precizat Kevin von Gamm.

În ceea ce priveşte orientarea geografică a investiţiilor, HNWI preferă regiunile în care îşi au reşedinţa, alocând între 74% şi 80% din avere în acestea. Excepţie fac regiunea Orientului Mijlociu şi cea a Africii, unde investiţiile locale reprezintă doar 65% din totalul averilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "LACOMIA E BUNA", o replica celebra, care BUNA, pana NU FACE RAU CELORLALTI. Interesant ar fi de stiut cu cat a crescut nivelul saraciei in aceasta perioada. in mod sigur este o progresie geometrica, pentru ca numai cine este orb nu vede nemultumirea oamenilor obisnuiti pe tot globul, din Brazilia pana in Europa si din SUA pana in Asia. In locul EGOISMULUI si al LACOMIEI, TREBUIE pus si provat ALTRUISMUL. Asa am fost facuti, de BUNUL DUMNEZEU, asa am fost INVATATI de ISUS CHRISTOS, nu ? Restul vine de la sine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb