Adjudecatarii licitaţiei pentru fabrica de pompe "Aversa" - Blue Diamond Estate SRL (actualmente Aversa Manufacturing) şi Autoplast Engineering SRL - şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) se înfruntă din nou, astăzi, în instanţă. AAAS a contestat licitaţia care a dus la privatizarea platformei industriale, în toamna anului trecut.
Aversa Manufacturing a anunţat că va solicita Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) despăgubiri de 1 milion de euro, în urma unui raport al administratorului special Matei Gheorghe, numit de Autoritate.
Într-o scrisoare către AAAS, către Popa Stan (n.r. preşedintele AAAS) şi către Matei Gheorghe (n.r. numit de AAAS administrator special la "Aversa"), Aversa Manufacturing răspunde acuzaţiilor formulate în raport.
Raportul preciza că "Blue Diamond este o societate cu răspundere limitată şi are zero angajaţi". Drept răspuns, reprezentanţii "Aversa Manufacturing" arată: "În registrul salariaţilor, la data de 30 ianuarie, se menţionează în mod expres că societatea Blue Diamond Estate (redenumită Aversa Manufacturing, în luna octombrie 2013), are 223 salariaţi".
Referitor la afirmaţia "Clădirile societăţii se află în stare avansată de degradare din cauza proastei administrări şi a neglijenţei", Aversa Manufacturing precizează că nu deţine în proprietate terenul şi clădirile, ci le închiriază pe bază de contract: "Aversa Manufacturing nu are obligaţia de a face investiţii pentru îmbunătăţirea clădirilor, dar a făcut acest lucru pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă pentru salariaţii săi.
Starea avansată de degradare a clădirilor nu este o surpriză pentru nimeni şi în nicinu caz nu se datorează proastei administrări de către Aversa Manufacturing sau neglijenţei acesteia, aşa cum susţine AAAS. Clădirile sunt vechi şi, după câştigarea licitaţiei, Aversa Manufacturing a făcut investiţii pentru îmbunătăţirea acestora, aceasta fiind prima dată în cursul mai multor ani când erau aduse îmbunătăţiri".
Potrivit raportului lui Matei Gheorghe, au a avut loc un furt pe scară largă din patrimoniul societăţii, sub oblăduirea Blue Diamond SRL şi Autoplast Engineering SRL.
Aversa răspunde prin declaraţia firmei de pază, care atestă faptul că nu au existat acte de furt. În scrisoarea către AAAS se arată: "Aversa Manufacturing consideră că această afirmaţie - care sugerează faptul că salariaţii noştri ar fi sustras bunuri din patrimoniul Aversa Manufacturing - este extrem de jignitoare.
Aversa Manufacturing este unicul proprietar al bunurilor mobile, în conformitate cu Contractul de vânzare -cumpărare din data de 26 septembrie, şi a achitat integral preţul de cumpărare de 1.771.935 euro. În consecinţă AAAS nu are nici un drept sau interes asupra bunuruilor. Aversa Manufacturing este o societate de drept privat şi este titulară a drepturilor de proprietate şi de folosinţă pe care AAAS pare a fi hotărâtă să le încalce cu orice ocazie.
Menţionăm, de asemenea, că domnul Matei Gheorghe admite că nu a avut acces în incinta fabricii şi totuşi face declaraţii despre constatările sale. Aceste declaraţii sunt contradictorii şi necesită verificări suplimentare".
Reprezentanţii adjudecatarilor mai arată că, potrivit caietului de sarcini, Aversa Manufacturing şi-a îndeplinit cele două obligaţii importante ce îi reveneau: de a avea minimum 200 de salariaţi şi de a avea producţie. În opinia lor, nici o altă chestiune nu este de competenţa AAAS.
Aversa Manufacturing adaugă că are comenzi (confirmate, şi care fac obiectul unor negocieri aflate în stadiu avansat) în valoarea de 35,6 milioane lei.
Reprezentanţii "Aversa Manufacturing" au anunţat, marţi, că au înştiinţat AAAS privind iniţierea unui proces de urmărire penală împotriva lui Popa Stan şi a lui Matei Gheorghe.
Şi anterior acestui anunţ, cele două tabere s-au atacat reciproc.
Reprezentanţii "Aversa Manufacturing" au susţinut că au fost supuşi unor încercări de intimidare ale AAAS şi ale autorităţilor statului. În schimb, Gheorghe Matei, numit de AAAS administrator special la "Aversa", pe 29 ianuarie, a întocmit un raport, în care susţine că noii proprietari ar întocmi raportări false pentru a arăta că respectă condiţiile licitaţiei şi că tolerează furturi masive din fabrică. Acuzaţiile au fost respinse de cei de la "Aversa Manufacturing".
Aversa SA a fost în insolvenţă timp de 7 ani, după care a fost privatizată în septembrie 2013.