Avertisment FMI: Economia globală ar putea intra în recesiune

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 octombrie 2007

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Rodrigo Rato, a avertizat că este posibil ca recentul "cutremur" de pe pieţele creditelor să fi fost atât de puternic încât să arunce economia globală în recesiune, punând capăt unei perioade de cinci ani de creştere.

"În ultimele luni am fost martorii unui cutremur pe pieţele de credit", a declarat Rato, în faţa reprezentanţilor celor 185 de state membre ale instituţiei financiare, prezenţi la întrunirea generală anuală a FMI şi Băncii Mondiale. Rato a adăugat: "Ca majoritatea cutremurelor, acesta a fost un eveniment îndepărtat pentru cele mai multe persoane, un eveniment despre care citesc în ziare. Dar, există în continuare riscul unei replici".

Rodrigo Rato, care va părăsi funcţia de şef al FMI la finele lunii octombrie, a afirmat că amploarea turbulenţelor financiare, cauzate de problemele sectorului american al creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, nu poate fi cuantificată încă, însă este destul de mare ca să ridice semne de întrebare. "Cea mai importantă întrebare este dacă economia globală a ajuns, acum, într-un punct de inflexiune", a declarat Rato, meţionând: "Până în prezent, se pare că ritmul de creştere se va menţine, chiar dacă la un nivel mai redus comparativ cu ultimii doi ani".

Directorul FMI a mai declarat că problemele pieţelor de credit au scos la iveală slăbiciuni în infrastructura financiară globală, care trebuie rezolvate. Rato a subliniat, însă, că state emergente, precum India şi China, au devenit o sursă de stabilitate.

Directorul FMI a precizat că recenta criză arată că prosperitatea economică ar putea să nu reziste pentru totdeauna, iar riscurile ce ameninţă expansiunea au sporit în ultimele luni.

Pe de altă parte, directorul FMI a avertizat că o depreciere rapidă a dolarului (care a ajus la nivelul minim record faţă de euro), ar putea provoca un val de neîncredere faţă de activele denominate în moneda americană. Rato a mai atenţionat că există riscul de apreciere a altor monede, precum euro, care ar putea afecta perspectivele de creştere în alte regiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb