Canicula devine tot mai agresivă. Chiar dacă în ţara noastră vara a fost atipică, cu multe ploi şi mai puţină căldură, zone întinse ale Europei s-au confruntat cu dis-confort termic cauzat de temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor.
Numărul persoanelor care îşi vor pierde viaţa din cauza caniculei va creşte semnificativ în unele regiuni ale lumii, până în 2080, dacă guvernanţii nu vor lua măsuri în cadrul politicilor legate de climă şi sănătate, susţine un studiu publicat săptămâna aceasta. Decesele provocate de căldură ar putea creşte semnificativ în regiunile tropicale şi subtropicale, urmate la mică distanţă de Australia, Europa şi Statele Unite, arată studiul, citat de news.ro. Rezultatele cercetării, care au fost publicate în jurnalul PLOS Medicine, sugerează aplicarea unor măsuri stricte pentru reducerea emisiilor cu efect de seră, deoarece s-a constatat că un nivel mai scăzut al acestor emisii are ca efect un număr mai scăzut al deceselor provocate de căldură. Antonio Gasparrini, expert la London School of Hygiene & Tropical Medicine, care a fost unul dintre coordonatorii studiului, a notat că mai multe ţări din întreaga lume sunt afectate de canicula care provoacă moartea unor persoane şi a afirmat că este foarte probabil ca frecvenţa episoadelor de caniculă şi severitatea acestora să crească din cauza schimbărilor climatice. "Vestea bună este că dacă atenuăm emisiile cu efect de seră... atunci impactul prognozat va fi mult mai scăzut", a spus Gasparrini. Cercetătorii au spus că speră ca cercetarea lor, care a folosit modelarea matematică, va ajuta decidenţii să planifice stategii pentru prevenirea schimbărilor climatice.
Modelul a folosit scenarii diferite caracterizate de nivelul emisiilor cu efect de seră, strategii de pregătire şi de adaptare, precum şi densitatea populaţiei, pentru a estima numărul de decese legate de episoadele de caniculă care vor avea loc în 412 comunităţi, în perioada 2031-2080. Rezultatele au arătat că, faţă de perioada 1971-2020 şi potrivit unui scenariu extrem, în Filipine vor avea loc în intervalul 2031-2080 de 12 ori mai multe decese din cauza caniculei. Potrivit aceluiaşi scenariu, Australia şi Statele Unite vor înregistra în intervalul analizat de cinci ori mai multe cazuri de decese provocate de caniculă, iar Marea Britanie de patru ori mai multe. Predicţiile se îmbunătăţesc însă dacă scenariile sunt modelate cu politici care aplică "Acordul de la Paris pentru Schimbările Climatice". Potrivit celui mai optimst scenariu, comparativ cu perioada 1971-2020, studiul anticipează că numărul deceselor provocate de caniculă din Marea Britanie va creşte de doar două ori în 2031-2080.
Cercetătorii recunosc că studiul lor are unele limitări, întrucât poate modela doar ipoteze simple despre modul în care ţările ar putea adopta sau nu politici legate de climă. Concluziile ar trebui interpretate ca efecte potenţiale şi nu ca previziuni ale viitorului.
Trebuie spus că temperatura medie de la suprafaţa Pământului a fost, în 2017, a doua cea mai ridicată din 1880, anul în care au început măsurătorile, potrivit unei analize a NASA. Tendinţa de încălzire a planetei este continuă, iar temperatura medie în 2017 a fost cu 0,9 grade Celsius mai ridicată decât media perioadei de referinţă, 1951 - 1980, au descoperit cercetătorii de la Goddard Institute for Space Studies (GISS) al NASA din New York. Într-o analiză separată, oamenii de ştiinţă de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au ajuns la concluzia că 2017 a fost al treilea cel mai cald an de când instituţia face măsurători. Diferenţa dintre cele două clasificări este dată de metodele diferite folosite de agenţii pentru a analiza temperatura globală. Ambele analize arată că cei mai calzi cinci ani înregistraţi vreodată au fost după 2010.
Noi avertizări de caniculă au fost emise în Europa în această săptămână, coduri roşii sunt în Elvetia şi Croaţia, unde sunt anunţate pentru aceste zile temperaturi între 33 şi 36 de grade Celsius. În peninsula Iberică, Franţa, Italia, Grecia, Europa Centrală, dar şi în statele baltice sunt coduri portocalii. Portughezii se pregătesc pentru un val de căldură care va ţine mai multe zile şi va duce temperaturile până la 45 de grade Celsius. Cu o vară foarte călduroasă se confruntă şi Germania, unde un fluviu, Elba, aproape a secat. Valul de căldură şi seceta au produs pagube importante deja pe zone întinse ale Europei.