Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu va modifica regulamentul care interzice cumulul de funcţii între conducerea Bursei de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, în urma unor presiuni din piaţă, a spus, ieri, Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital.
Anul trecut, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a propus şi a ales patru candidaţi incompatibili pentru Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central - pe directorul general Ludwik Sobolewski şi pe administratorii Adrian Lupşan, Robert Pană şi Stere Farmache. Aceştia nu au primit avizele ASF, astfel că acţionarii BVB trebuie să repete alegerile pentru desemnarea unor candidaţi pentru conducerea Depozitarului Central, AGA fiind programată la finalul acestei luni.
În acest context, Mircea Ursache a precizat: "Am explicat că gestul unui acţionar (n.r. BVB, acţionarul majoritar al Depozitarului Central) să propună candidaţi incompatibili (n.e. pentru CA-ul Depozitarului) a fost unul care a încălcat regulamentul. Cred că lucrurile se vor repara la proxima Adunare Generală.
Dar să nu se aştepte cineva ca, sub un anumit tip de presiune, să schimbăm regulamentele. Nu se va întâmpla aşa ceva!
Când vom considera necesar, vom revizui incompatibilităţile.
În nici un caz nu o vom face sub presiunea unei entităţi supravegheate de noi".
Mircea Ursache a făcut referire la Bursa de Valori Bucureşti.
Conducerea BVB spera ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să schimbe regulamentul care interzice cumulul de funcţii între conducerea BVB şi cea a Depozitarului Central, astfel încât directorul general şi administratorii Bursei să poată participa la alegerile de la DC, însă acest lucru nu s-a întâmplat, anul trecut.
BVB chiar l-a ales pentru funcţia de preşedinte al Depozitarului pe Ludwik Sobolewski.
Într-un interviu acordat, în decembrie, ziarului "BURSA", Mircea Ursache a spus că dispoziţiile referitoare la incompatibilităţile între funcţii pe piaţa de capital vor fi eliminate de ASF.
"Noi trebuie să dăm dreptul acţionarilor, indiferent că este vorba de SIF-uri, de operatori - cei care deţin acţiuni la Depozitarul Central, să-şi numească reprezentanţii pe care îi consideră necesari", a spus domnia sa.
Optsprezece candidaţi s-au înscris în lupta pentru cele patru locuri rămase libere în Consiliul Depozitarului Central.
Bursa de Valori Bucureşti este acţionar majoritar la Depozitarul Central, cu o participaţie de 69,04% la capitalul social al acesteia, astfel că cei patru care vor fi desemnaţi candidaţii Bursei pentru conducerea Depozitarului au toate şansele să intre în Consiliu, în urma validării de către ASF.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2015, 09:50)
Este o ineptie ...regulamentele legate de incompatibilitati trebuie inasprite...nu relaxate. Suntem intr-o manipulare ordinara in care o problema reala se perverteste si ieste exact pe dos. Problema ce mai mare a celor din piata este ca incepe sa-i ajunga din urma incompatibilitatile si atunci vor o modificare cu umbrela ASF pentru a justifica incompatibilitatile cu regulamentul care a eliminat respectivele incompatibilitati pe principiul ca in piata de capital se aplica regulile reglementatorului si nu regulile generale. Astfel ASF devine infractorul nr. 1 si toti din ASF devin complici la distrugerea a ceea ce a mai ramas din piata.