AVERTISMENT: Uniunea Europeană, într-o criză de supravieţuire

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 noiembrie 2010

Herman Van Rompuy

Herman Van Rompuy

Uniunea Europeană trece printr-o criză de supravieţuire, iar membrii săi ar trebui să acţioneze împreună pentru depăşirea acesteia, a afirmat, ieri, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, subliniind că, în caz contrar, viitorul blocului stă sub semnul întrebării.

Van Rompuy a declarat, într-o intervenţie în cadrul European Policy Center din Bruxelles: "Ne aflăm într-o criză de supravieţuire. Trebuie să acţionăm împreună. Dacă zona euro nu va supravieţui, atunci nici Uniunea Europeană nu va supravieţui".

Oficialul UE a menţionat că actualele probleme bugetare ale unor ţări din zona euro trebuie rezolvate printr-o acţiune "concertată".

Van Rompuy şi-a exprimat, însă, încrederea că actuala criză va fi depăşită.

Pe pieţele financiare sunt noi turbulenţe din cauza îngrijorărilor generate, în principal, de situaţia financiară a Irlandei, dar şi a Portugaliei, Greciei sau Spaniei, ţări care se confruntă cu deficite bugetare foarte mari.

Autorităţile de la Dublin, în special, sunt supuse presiunilor pentru acceptarea unui ajutor financiar extern în vederea evitării contagiunii celorlalte ţări ale zonei euro. Dar, oficialii irlandezi au anunţat, luni, că nu vor solicita niciun ajutor financiar extern, ţara fiind complet finanţată până la mijlocul anului viitor.

Zona euro va cădea ca un domino

Criza din Irlanda va ataca pe rând statele din zona euro, până va determina destrămarea uniunii monetare, susţine Matthew Lynn, editorialist al agenţiei de ştiri Bloomberg. Acesta arată că singura soluţie pentru stoparea "jocului de domino" este împărţirea regiunii euro în zone monetare, adică grupuri de state cu nevoi similare de politică monetară.

Matthew Lynn notează că, deşi criza pare să plece de la motive diferite în fiecare ţară - probleme fiscale în Grecia, un sistem bancar prăbuşit în Irlanda, deficit bugetar în Portugalia, căderea pieţei imobiliare în Spania -, originea problemelor este aceeaşi: moneda unică, euro, care a devenit "o maşină de falimente".

"Când s-a lansat euro, s-a pariat pe faptul că împărţirea aceleiaşi monede va aduce convergenţă unui grup de economii foarte diferite, permiţând Băncii Centrale Europene să opereze o singură politică monetară pentru toate statele. A fost o teorie interesantă, dar s-a dovedit a fi greşită", spune editorialistul, adăugând: "Economiile din regiune sunt prea diferite ca să permită unei singure bănci centrale să administreze politica în domeniu".

Matthew Lynn conchide că actuala criză se va extinde de la o ţară la alta şi singura soluţie este separarea regiunii euro în mai multe zone care să poată fi administrate corespunzător.

Euro s-a apreciat, ieri, cu 0,1% la ora 09:31, pe piaţa din New York, ajungând la un curs de 1,3605 dolari, de la 1,3587 dolari în ziua precedentă. Creşterea a avut la bază zvonurile potrivit cărora Irlanda ar negocia, totuşi, cu UE şi FMI obţinerea unui pachet financiar de salvare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb