Avioanele private, pe primul loc în topul poluării pe pasager

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 11 noiembrie 2024

Avioanele private, pe primul loc în topul poluării pe pasager

English Version

Cantitatea de CO2 emisă de avioanele private a crescut cu 46% în 2023 comparativ cu anul 2019, arată un studiu publicat în revista Communications Earth&Environment, citat de publicaţia germană Zeit. Potrivit sursei citate, zborurile private au produs aproximativ 15,6 milioane de tone de CO2. Această creştere accentuată a fost observată în special în lunile de vară din Europa, dar şi în timpul marilor evenimente internaţionale precum Festivalul de Film de la Cannes, Forumul Economic Mondial de la Davos şi Summitul ONU privind schimbările climatice.

Cercetătorii subliniază că aviaţia privată reprezintă una dintre cele mai intensive forme de transport aerian din punct de vedere energetic. Totuşi, dimensiunea globală a acestui fenomen, distribuţia sa şi intensitatea energetică sunt încă insuficient documentate şi analizate.

Avioanele private, deşi contribuie cu mai puţin de 2% la emisiile totale de CO2 din aviaţia comercială, au un impact disproporţionat datorită numărului redus de utilizatori. Studiul, realizat de echipe de cercetători din Germania, Suedia şi Danemarca, estimează că doar aproximativ 256.000 de oameni, adică doar 0,003% din populaţia adultă a lumii, folosesc în mod regulat avioanele private, generând astfel emisii de CO2 pe pasager mult mai mari decât cele aferente zborurilor comerciale, aspect care a atras criticile activiştilor de mediu.

Un alt aspect important evidenţiat de cercetători este faptul că aproape jumătate din zborurile cu avioane private (47,4%) au loc pe o distanţă de maximum 500 kilometri. 4,7% dintre aceste zboruri sunt extrem de scurte, sub 50 kilometri, ceea ce sugerează că respectivele curse înlocuiesc adesea transportul auto din motive de confort sau economie de timp. În plus, numărul total de avioane private a crescut anual cu 6,45% din 2019 încoace, iar distanţele parcurse de acestea au înregistrat o creştere anuală de 11,31%.

Sursa citată afirmă că majorarea numărului de avioane private anulează în mare măsură eforturile de reducere a emisiilor prin introducerea unor aparate mai prietenoase cu mediul. Potrivit estimărilor, până în 2033 se aşteaptă să fie active aproximativ 8.500 de noi avioane private. În prezent, sunt în funcţiune în jur de 26.000 de avioane private la nivel mondial, dintre care aproximativ 69% sunt înregistrate în Statele Unite.

Această evoluţie ridică numeroase întrebări legate de impactul aviaţiei private asupra mediului, dar şi de nevoia unor politici mai stricte pentru a limita emisiile de CO2 din acest sector exclusivist şi intens criticat pentru amprenta sa ecologică disproporţionată.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb