Actualizare -
Referitor la afirmaţia avocatei Maria Văsîi, cum că sentinţa pronunţată de tribunalul arbitrar din Canada ar trebui pusă în executare de România, precizăm următoarele: Legea 356/2009 este actul normativ prin care Parlamentul României a aprobat acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Canadei pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la Bucureşti, la 8 mai 2009.
Fiind vorba despre investiţii, competenţa instanţei de arbitraj se referă strict la protejarea investiţiilor străine dintre cele două state. Cu alte cuvinte, instanţa respectivă nu are competenţă să se pronunţe la alegerile prezidenţiale din România.
Apoi, procedura arbitrară - a se vedea cazul Roşia Montană judecat de ICSID la Washington - este destuld e stufoasă, cu audierea tuturor părţilor implicate şi prezentarea dovezilor acestora. Afirmaţiile avocatei lui Călin Georgescu referitoare la derularea în numai două luni a unei astfel de proceduri sunt neîntemeiate, mai ales că vorbim despre o instanţă care nici măcar nu are competenţa, potrivit legii invocate de respectiva avocată, să se pronunţe cu privire la alegerile prezidenţiale din ţara noastră
---
Ţara noastră este obligată să reia "de îndată" şi "fără discuţie" turul doi al alegerilor prezidenţiale, conform unei hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii emise de Comisia de Arbitraj, a anunţat avocata lui Călin Georgescu, Maria Văsîi, într-o intervenţie telefonică la Realitatea PLUS.
"Un cetăţean român, rezident în Canada, a aplicat în procedura arbitrajului internaţional, a beneficiat de o hotărâre judecătorească care poartă apostila definitivă şi executorie în baza căreia Guvernul României este obligat să reia de îndată şi fără discuţie turul 2 al alegerilor prezidenţiale", a spus avocata.
Această decizie intră sub protecţia acordului bilateral încheiat între România şi Canada, iar Guvernul României trebuie să o pună în executare imediat, fără nicio discuţie, potrivit acesteia. Avocata a subliniat că procedura administrativă este în prezent zero şi a criticat autorităţile române pentru nerespectarea statutului de stat de drept.
"România este obligată să pună în executare de îndată şi fără nicio discuţie această hotărâre judecătorească", a arătat avocata, menţionând că toată procedura administrativă este în prezent zero.
Maria Văsîi a adăugat: "România a arătat că nu-şi onorează statutul de stat de drept, judecătorii nu şi-au onorat menirea pentru care au fost aleşi şi pentru care încasează venituri foarte mari."
Întrebată cum poate fi pusă hotărârea în practică în România, aceasta a răspuns: "Avem Legea 356/2009, legea de aprobare a acordului dintre România şi Canada. În baza acestui acord o hotărâre pronunţată de un tribunal arbitrar este obligatoriu a fi transpusă şi executată de către România. Nu avem nicio altă posibilitate ca România să refuze executarea acestei hotărâri judecătoreşti."
Ca atare, avocata a subliniat că Guvernul României trebuie să emită o ordonanţă de urgenţă şi să valideze primul tur al alegerilor prezidenţiale, conform Hotărârii 31/2024 a Curţii Constituţionale. "Intrăm pe procedura în care Statul român, Guvernul trebuie să ia act de existenţa acestei hotărâri, trebuie să se supună şi să emită OUG şi să valideze primul tur, aşa cum s-a dispus prin Hotărârea 31/2024 a CCR", a adăugat aceasta.
În concluzie, Maria Văsîi a avertizat că refuzul de a executa hotărârea ar putea duce la o problemă de litigiu între România şi Canada: "Este o problemă de litigiu internaţional. Nu cred că Guvernul României, în această situaţie în care e demascat pentru toate ilegalităţile, va mai avea curaj să refuze executarea acestei hotărâri."
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 17:07)
plecati de unde ati venit cu georgescu cu tot ca numai rau faceti Romaniei.
nici georgescu nici lasconi n-au intrat pe cinstite in turul 2. asta vreti un presedinte (oricare din ei), iesit din smenarii?
1.1. Bolsevicule (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Maria în data de 12.02.2025, 17:11)
Ești cu siguranță un profitor al acestui regim
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 17:44)
Marș mă
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 17:56)
Incredibil!!! Sper ca glumiți!! Raul a fost făcut deja de 35 de ani încoace! Și încă se face prin toți dezaxații de la putere, plus Johannis care și a bătut joc de voi toți! Știți cat a costat primul tur, referindu-ma la campaniile electorale?? 280 milioane lei, bani pe care i ați plătit voi poporul! Ajunge. Gata!
1.4. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 12.02.2025, 18:07)
...
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 18:09)
daca sunt majoritari de ce-i e frica de alegeri? pt ca nu sunteti majoritari, de-aia. e un sarlatan ce incearca sa fure alegeri
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de AnaLia în data de 12.02.2025, 18:43)
"Smenari" ? Si atunci cum se numesc pdl-istii care fac afaceri necurate si presiuni asupra administratiei locale ? Cum se numesc cei ce se bazeaza pe "cumetrii" asa cum fac cei din Cluj ?
1.7. Alegeri (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Toi în data de 12.02.2025, 18:48)
Lasconi va invinge
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 17:12)
Este foarte posibil ca acest caz să fie o escrocherie sau o manipulare juridică. Ideea că un arbitraj internațional ar putea obliga un stat suveran să repete un tur de alegeri prezidențiale este, cel puțin, absurdă.
Motive pentru care pare o escrocherie:
Arbitrajul internațional nu se ocupă de alegeri
Arbitrajul este folosit în litigii comerciale și de investiții, nu pentru chestiuni electorale. Un tribunal arbitral nu are jurisdicție asupra proceselor democratice interne ale unui stat.
Un cetățean nu poate impune reluarea unor alegeri prin arbitraj
Organizarea alegerilor este reglementată prin Constituția României și supravegheată de Curtea Constituțională, nu de un tribunal arbitral.
Folosirea unui „acord bilateral” ca pretext
Acordul România-Canada poate prevedea recunoașterea hotărârilor arbitrale în cazuri comerciale sau civile, dar nu poate forța un stat să repete alegeri.
Tactica presiunii publice
Se încearcă intimidarea Guvernului României prin declarații agresive, folosind cuvinte precum „fără discuție”, „obligat” și „imediat”.
Maria Vasii – un avocat controversat
Avocata care face aceste declarații a fost implicată în alte cazuri mediatizate, uneori cu afirmații exagerate sau interpretări juridice dubioase.
Ce se poate ascunde în spatele acestui caz?
O tentativă de șantaj – Se încearcă forțarea Guvernului să ia o decizie ilegală sub pretextul unei hotărâri internaționale.
O diversiune politică – Poate fi o încercare de a destabiliza scena politică din România.
Un simplu bluff juridic – Se face mult zgomot pentru a crea confuzie, dar în realitate nu există nicio bază legală solidă.
În concluzie, această poveste nu are nicio logică juridică reală și pare fie o manipulare, fie o tentativă de fraudă. Ai auzit detalii suplimentare despre cine este exact acest „cetățean român rezident în Canada”?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 17:49)
Dar nici ccr nu poate anula de capul ei fără probe concrete un tur de scrutin.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 17:21)
Minunat, indiferent de preferinta candidatului, macar intram in legalitate. E un drept ce a fost incalcat fara dovezi clare, exact cum a spus si Comisia de la Venetia. Macar asa terminam acest circ.
4. sECURISTII CRIMINALI CEAUSISTI NU RENUNTA!
(mesaj trimis de ursuleanu în data de 12.02.2025, 17:40)
Sa explice cineva , CUM ESTE POSIBIL CA UN INDIVID CARE SE DECLARA SUVERANIST, PATRIOT SA ATACE rOMANIA IN STRAINATE CU O URA EXTREMA DE BESTIE SECURISTA. .
4.1. Dl. Calin Georgescu APARĂ DEMOCRATIA (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Unu doi trei în data de 12.02.2025, 17:51)
Am ajuns zile sa ne apere străinii de dictatura pe care o trăim!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 17:55)
bine ca recunoasteti ca georgescu e strain
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de AnaLia în data de 12.02.2025, 18:46)
Care ura ? In primul rand nu e vorba de nici o ura fata de Romania. In al doilea rand e vorba de a demasca ilegalitatile facute de unii politicieni. Confundati politicienii cu tara ? Asta e o ofensa !
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 18:51)
numai ca politicienii respectivi sunt alesi de majoritatea populatiei. buni rai cum sunt au fost aici in Romania, in timp ce gerogescu sta de 17 ani in austria.
desfiintarea partidelor? la fel. alea reprezinta oameni.