• (Interviu cu Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti)
Reporter: Este acesta cel mai potrivit moment pentru listarea Bursei de Valori Bucureşti, având în vedere că traversăm o perioadă dificilă şi că, de obicei, o societate comercială îşi calculează cu foarte mare atenţie momentul listării?
Stere Farmache: Întrebarea este corectă, însă avem de-a face cu o lis-tare tehnică şi nu cu una printr-o Ofertă Publică Iniţială (IPO) unde investitorii cumpără la un preţ şi au aşteptări pozitive privind evoluţia pe piaţa secundară. Noi nu am derulat o ofertă iniţială, ci una secundară şi nu avem temeri prea mari privind poziţionarea pe piaţă a Bursei de Valori Bucureşti. La aceasta se adaugă faptul că noi nu controlăm viitorul şi ieşirea din criză... Vrem să transmitem un mesaj către companiile comerciale care probabil că au anumite rezerve cu privire la listarea la BVB.
Reporter: Ce aşteptări aveţi de la listarea Bursei?
Stere Farmache: Decizia listării Bursei datează de mai bine de doi ani, fiind o iniţiativă care a prins contur în rândul brokerilor şi s-a materializat treptat, fiind pusă în operă de Consiliul Bursei. Aşteptările, în acest context, sunt de a da mai multă vizibilitate Bursei şi de a oferi o posibilitate de exit acţionarilor exis-tenţi, dar şi de a atrage investitorii de pe piaţa financiară. Mizăm pe un efect de antrenare în rândul companiilor comerciale care ezită în acest moment să se listeze la Bursă. Una dintre aşteptările Bursei este, ca în urma listării, să vedem o modificare a structurii acţionariatului. Aşteptăm un acţionariat care să sprijine dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti. Dorim mult un acţionar pro-activ faţă de piaţa de capital.
Reporter: Prin listare prinde şi mai mult contur îndepărtarea limitei de 5% de deţinere din capitalul social al Bursei, pentru că tentaţia de a ocupa poziţii mai importante în acţionariatul Bursei este impulsionată de acest demers.
Listarea reprezintă şi o desprindere de strategia enunţată de fostul preşedinte al Bursei, Septimiu Stoica. Acesta spunea că intenţionăm să ne dezvoltăm "prin noi înşine" şi să încheiem parteneriate cu alte burse, în timp ce actuala listare poate duce la o eventuală îndepărtare a normelor actuale printr-un lobby insistent astfel încât burse străine să ne preia sau să ocupe poziţii importante în acţionariatul bursei noastre.
Stere Farmache: În clipa de faţă, pragul de 5% protejează Bursa de preluări ostile. Bursa nu exclude, chiar în condiţiile unei companii listate, ideea de a dezvolta parteneriate cu operatori strategici astfel încât să existe un nucleu de acţionari care să fie primordial interesaţi de dezvoltarea pieţei de capital şi în mod evident, în subsidiar, şi de obţinerea de profit.
Pragul de 5% este stabilit prin lege, dar nu excludem ideea ca în condiţiile în care se întrezăresc intenţii serioase din partea unor operatori bursieri europeni puternici să solicităm direct şi deschis eliminarea acestui prag. Eu nu văd acest prag ca pe un obstacol. Ideea este ca, în orice condiţii, Bursa să se bazeze pe un grup de acţionari care să sprijine dezvoltarea Bursei de Valori şi care să fie foarte bine calificaţi pentru această poziţie. În această fază este, însă, prematur să discutăm despre aşa ceva. Cu siguranţă, chiar şi cu acest prag vom asista la unele dezvoltări ale structurii acţionariatului.
Reporter: Ca preşedinte al Bursei, cum gândiţi că ar trebui să arate profilul acţionarului ideal al BVB?
Stere Farmache: Este vorba despre un acţionar activ al Bursei de Valori, care să înţeleagă natura acestui business şi care să sprijine dezvoltarea Bursei... Profilul ar fi un acţionar interesat în dezvoltarea Bursei.
Evident că acţionarii care operează deja alte burse sunt bine plasaţi şi extrem de avizaţi în acest domeniu, dar nu excludem şi alte categorii de acţionari.
Este de notat faptul că listarea unei Burse la propria cotă părea un eveniment exotic acum 20 de ani dar, iată, că acest lucru s-a întâmplat şi prima Bursă care a făcut acest pas a fost Bursa din Stockholm, OMX. În ultimul deceniu, am asistat la autolistări ale Burselor pe toate continentele şi de toate mărimile.
Reporter: Acest argument nu funcţionează pentru că, în ultimii trei ani,asistăm la o criză a celor mari, a marilor bănci americane, a sistemului financiar american, ceea ce arată limpede că nu trebuie luaţi drept exemplu...
Stere Farmache: Dacă Bursele de Valori cer companiilor comerciale să vină pe piaţa bursieră pentru multitudinea de avantaje, nu văd de ce Bursa de Valori Bucureşti care propăvăduieşte aceste principii, nu ar aplica aceleaşi principii.
Este important ca o bursă să poată fi bine poziţionată pe o piaţă astfel încât să poată accesa printr-o Ofertă Publică fondurile investitorilor.
Ce cred SIF-urile despre autolistarea Bursei de Valori Bucureşti
1. Ce plictiseala!!!!!
(mesaj trimis de cine plateste? în data de 08.06.2010, 07:17)
Ati vorbit cu Farmache si nu v-a spus nimic. nici macar treaba cu 5% nu este o noutate si o spune la modul general aerian... deci, de ce ati mai scris articolul asta?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2010, 14:21)
eu am senzatia ca astia dela Bursa iti fura painea d ela gura si te oftici.
2. Analiza BVB
(mesaj trimis de Daniel în data de 08.06.2010, 08:27)
o analiza extrem de interesanta am gasit la Goldring. Desi pretul mi se pare exagerat, analiza este foarte bine documentata.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2010, 11:35)
sunt curios cat o sa fie pretul unei actiuni dupa vreo doua luni, insa sper sa fie mai multa transparenta in decizii