BACALAUREAT 2013 Mai inteligenţi cu 11%

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Cultură / 9 iulie 2013

Mai inteligenţi cu 11%

Sistemul de învăţământ autohton a suferit o transformare uluitoare în mai puţin de un an. Cum prezumţia de nevinovăţie încă funcţionează, aceasta este singura explicaţie pentru saltul spectaculos, peste 11%, al mediei absolvenţilor care au promovat examenul de Bacalaureat. Dincolo de eforturile elevilor, nimeni nu poate contesta munca profesorilor care efectiv, au făcut minuni în ultimul an. Sau poate? O astfel de performanţă cu siguranţă că ar merita să fie premiată de către guvern cu o majorare salarială consistentă. În cazul în care acest lucru nu se întîmplă, există două explicaţii - fie şefii învăţământului au altă variantă pentru această creştere, care nu are nicio legătură cu procesul de instruire, fie guvernul refuză pur şi simplu să recunoască meritele unei categorii profesionale care a reuşit un adevărat miracol, ceea ce este extrem de grav.

Un lucru este cert: în sesiunea iunie-iulie 2013, 55,4% dintre absolvenţii de liceu înscrişi la examenul de Bacalaureat au promovat, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestaţiilor, anunţate de Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. De altfel, acesta are multiple motive de mândrie, de la creşterea numărului de promovaţi până la scăderea numărului celor care au încercat să fraudeze examenul. Referindu-se la suspiciunile de fraudă de la Bacalaureat, Pricopie a precizat că sunt şase cazuri în care a intervenit poliţia sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele şcolare: cazul de la Liceul "Dimitrie Gusti" din Capitală şi cele trei cazuri de la Constanţa şi unul de la Sibiu. Ministrul a mai spus că au fost şi alte plângeri, inclusiv venite pe telelefonul verde deschis de minister pentru sesizarea neregulilor la examenele naţionale, care au fost aduse în atenţia poliţiei, precizînd că, în total, sunt 15 cazuri de potenţială fraudă şi, totodată, că au fost 318 candidaţi eliminaţi din examen, pe parcursul susţinerii celor patru probe scrise, aceştia încercând să copieze sau având asupra lor diverse materiale interzise.

Premierul şi-a concentart atenţia pe acţiunile autorităţilor de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", susţinând că Bacalaureatul nu trebuie să devină un instrument de tortură, aşa cum îşi doresc adversarii săi politici, dar a ţinut să-i şi felicite pe acei elevi care s-au pregătit conştiincios:" Vreau să-i felicit pe profesori, pe elevi, pe părinţi şi pe toţi cei care au luat Bac-ul. Eu mi-am dorit şi sunt foarte mulţumit de faptul că nu s-a mai continuat politica greşită din ultimii ani. Scopul şcolii e să încerce să-i înveţe cât mai mult şi cât mai bine pe elevi. (...) Frauda trebuie pedepsită cu maximă asprime, însă nu trebuie pentru un caz să arunci anatema asupra tuturor elevilor şi părinţilor. Majoritatea învaţă şi nu e corect să-i blamezi în ansamblu. Bac-ul nu mai trebuie să fie un instrument de terorizare a elevilor şi părinţilor, a dovedirii că suntem o ţară de oameni răi şi nepregătiţi. Susţin în totalitate acţiunile organelor statului în aplicarea legii, însă forţa statului trebuie folosită în special împotriva infractorilor. Zeci, sute de poliţişti care dau năvală în şcoli... nu e un stat democratic, un stat european. Sunt manifestări care amintesc de regimul Morar-Macovei în care 20 de milioane de români sunt infractori". Nu toţi politicienii din USL s-au înscris în acest cor triumfalist, fostul ministru Ecaterina Andronescu sesizând un aspect - numărul mare de absolvenţi de clasa a XII-a care nu s-au înscris la examen, despre care am scris înainte de începerea bacalaureatului: "Aş vrea să nu ne pripim. Eu cred că trebuie să luăm în considerare care este numărul elevilor care ar fi trebuit să intre în Bacalaureat şi al elevilor care nu au intrat în bacalaureat, şi s-ar putea să ajungem la concluzia că nu stăm deloc mai bine decât anul trecut, pentru că numărul acesta a fost mult mai mare". Dinspre opoziţie, aşa cum era de aşteptat, vin doar declaraţii acuzatoare. Preşedintele PDL Vasile Blaga cere demisia ministrului Educaţiei: " E regretabil faptul că din cauza multor cazuri izolate au planat suspiciuni asupra corpului profesoral şi este de asemenea regretabil că efortul multor copii care au învăţat în decursul anilor a fost anulat de un asemenea scandal. Vinovaţi pentru aceste drapaje sunt membrii Guvernului României, unde haosul este maxim şi desigur că se poate vorbi despre o proastă guvernare, inclusiv despre modul în care a fost organizat acest Bacalaureat. Educaţia a ajuns un instrument politic, exact ca pe vremea comuniştilor. Ministrul de Interne trimite poliţia pentru propria imagine, premierul trimite înapoi poliţia în unităţi tot pentru această imagine şi până la urmă unde este adevărul?! După atâtea zile, ministrul Educaţiei a ieşit şi dânsul pentru a prezenta marile succese pe care le-a înregistrat crescând numărul celor care au luat Bacalaureatul".

Dincolo de observaţiile opoziţiei, un asemenea succes a fost disecat în cele mai mici amănunte. Astfel, la filiera tehnologică, promovabilitatea este de 33,9%, la filiera teoretică - 76,8%, iar la cea vocaţională - 66,4%. Un număr de 122 de elevi au obţinut media 10, cei mai mulţi, respectiv 12, fiind din Iaşi, iar 10 din Buzău, în Bucureşti un singur candidat reuşind să obţină media maximă. Promovabilitatea a fost mai mare decât cea de la prima sesiune de anul trecut cu 11%, în 2012 înregistrându-se un procent de 44,4%. Ministrul Educaţiei a precizat că au promovat bacalaureatul 62 % dintre absolvenţii de clasa a XII-a din promoţia 2012 - 2013 şi 30,6 % dintre absolvenţii promoţiilor anterioare. Remus Pricopie a precizat că, dacă anul trecut au fost 200.187 de înscrişi, în acest an au fost 188.842.Un alt lucru este cert - prima sesiune a Bacalaureatului s-a încheiat, dar nu şi sesiunea de declaraţii de la procuratură şi TV.

Când totul merge bine, există şi sectoare care sparg norma. Biroul de presă al Ministerului Apărării Naţionale a raportat un procentaj de 100% reuşită a absolvenţilor liceelor militare: "Toţi cei 342 de absolvenţi ai colegiilor militare liceale de la Alba Iulia, Breaza şi Câmpulung Moldovenesc au promovat examenul de bacalaureat, aspect ce evidenţiază calitatea învăţământului militar preuniversitar. Cu această ocazie, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, transmite un mesaj de felicitare atât profesorilor, cât şi absolvenţilor, cărora le urează mult succes în următoarele etape de pregătire şcolară". Concluzia e una simplă: ministerul Educaţiei ar trebui să implementeze modelul militar în cât mai multe licee.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bun articolul, subliniaza realitatea. Insa nu cred ca vorbim de o crestere de 11% de la 44 la 55. Poate este o crestere cu 11 puncte procentuale. Daca luam in calcul ca anul trecut au fost 200k inscrisi si 180k inscrisi acum, cum e cu cresterea de 11%? exemplu: TVA de la 19 la 24 nu a crescut cu 5%, ci cu 5 puncte procentuale. Intrebati orice economist care isi stie meseria, nu cei care au doar diploma. Ce credibilitate mai aveti atunci?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb