Bacalaureat 2014 - avancronica unui nou eşec

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 28 mai 2014

Bacalaureat 2014 - avancronica unui nou eşec

Bacalaureatul se anunţă şi în acest an a fi un examen mult prea dificil pentru mulţi dintre absolvenţii de liceu. Oficial, Bacalaureatul 2014 a început, sesiunea specială (la care participă elevii din loturile olimpice sau care participă la competiţii sportive internaţionale) a debutat pe 17 mai şi se va termina vineri. Pe de altă parte, la începutul acestei săptămâni s-a dat startul înscrierii candidaţilor la prima sesiune de examen, urmând ca pe 10 iunie, proaspeţii absolvenţi de liceu să susţină prima probă.

Din nefericire, informaţiile preliminare nu sunt unele încurajatoare şi este puţin probabil ca în ultimele trei luni lucrurile să se fi schimbat radical. Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţonale privind rezultatele probelor susţinute în luna martie în cadrul simulării naţionale pentru examenul de Bacalaureat 2014, 36% dintre elevii clasei a XI-a au avut medii de peste 6, în timp ce la clasa a XII-a 42% au reuşit să promoveze. Cifrele demonstrează că jumătate din elevii din actuala generaţie vor lua cu asalt ghişeele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă în vederea obţinerii ajutorului de şomaj. Aproximativ 200.000 de elevi termină anual liceul, 10% dintre aceştia nu se înscriu la examen din diferite motive, iar conform simulărilor jumătate dintre cei care susţin probele de Bacalaureat nu reuşesc să promoveze, astfel că în final între 100.000 şi 120.000 de tineri nu au nicio diplomă, singura lor şansă fiind aceea să presteze activităţi necalificate.

Calendarul examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014 este următorul: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (10-12 iunie), evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (11-13 iunie), evaluarea competenţelor digitale (16-20 iunie), evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (23-27 iunie), limba şi literatura română - proba scrisă (30 iunie), limba şi literatura maternă - proba scrisă (1 iulie), proba obligatorie a profilului - proba scrisă (2 iulie), proba la alegere a profilului şi specializării - proba scrisă (4 iulie), afişarea rezultatelor (7 iulie).

Pentru a schimba ceva în ceea ce priveşte promovabilitatea, actuala conducere a Ministerului Educaţiei Naţionale lucrează la un proiect conform căruia elevii care nu reuşesc să promoveze examenul să intre într-un sistem de meditaţii, cu costuri suportate de stat, dar şi să introducă o nouă sesiune de Bacalaureat, undeva în cursul lunii februarie. Ministrul Remus Pricopie a discutat pe această temă la o întâlnire cu profesorii: "Niciun sistem din lume nu are rată de succes de sută la sută. Atunci când ai 200.000 - 300.000 de copii într-un ciclu, unii vor fi foarte buni, unii medii, unii nu vor ţine acelaşi ritm de pregătire. Nu trebuie să-i pedepsim pe cei care nu reuşesc de prima dată, trebuie sprijiniţi. Prin urmare, la Ministerul Educaţiei lucrăm la un proiect ca instituţiile de învăţământ acreditate, respectiv liceele şi universităţile să poată să desfăşoare meditaţii instituţionalizate pentru o perioadă de trei - patru luni, strict cu programa de Bacalaureat. Nu exclud să introducem o sesiune de Bacalaureat, după ce se termină această sesiune de pregătire. Apare o singură problemă, aceea că programul, calendarul şcolar este foarte încărcat. (...) Intenţionăm ca aceste cursuri să fie finanţate de stat, fie pe proiecte cu fonduri structurale, fie că vorbim de bugetul statului".

Trebuie precizat că la nivel micro, în câteva licee sau universităţi s-au mai încercat astfel de programe, dar elevii care nu au promovat în prima sesiune nu au fost foarte interesaţi să participe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb