Astăzi are loc prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat. Elevi, profesori, părinţi şi mai nou şi politicieni aşteaptă cu emoţie acest examen, unul care oferă o imagine, destul de clară, asupra situaţiei învăţământului autohton. Miza primei sesiuni o reprezintă o promovabilitate peste cea de anul trecut, asta însemnând cel puţin 70%. Anul acesta 135.655 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie - iulie, informează Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).
Conform situaţiei centralizate, 116.037 de absolvenţi sunt din promoţia curentă şi 19.618 din seriile anterioare. Luna trecută au avut loc probele de evaluare a competenţilor, care nu sunt eliminatorii. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Calendarul probelor scrise este următorul: 1 iulie, examenul la Limba şi literatura română, proba la Limba si literatura maternă este programată pe 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului pe 3 iulie. Ultima probă scrisă - cea la alegere a profilului şi specializării - se va des-făşura pe 4 iulie. Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie şi este urmată de depunerea eventualelor contestaţiilor. Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate eventualele contestaţii, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie. Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.
Rata de promovare a sesiunii speciale a fost de 85,03%, potrivit unui centralizator al Ministerului Educaţiei Naţionale. Sesiunea specială se organizează pentru absolvenţii de liceu aflaţi în pregătire sau în etapele de selecţie pentru alcătuirea loturilor care vor reprezenta ţara noastră atât la olimpiadele internaţionale pe discipline, cât şi la diverse competiţii sportive europene sau mondiale.
Anul trecut, rata generală de promovare a examenului în prima sesiune, după contestaţii, incluzând şi absolvenţii din promoţiile anterioare, a fost de 69,7%.