BANCA ASIATICĂ DE DEZVOLTARE ESTIMEAZĂ: Pandemia de Covid-19, posibil să taie 8,8 trilioane de dolari din economia mondială

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 mai 2020

Pandemia de Covid-19, posibil să taie 8,8 trilioane de dolari din economia mondială

Cifra reprezintă 9,7% din PIB-ul global

Veniturile pierdute din cauza şomajului - până la 1,8 trilioane de dolari

Blocajul activităţilor generat la nivel mondial de pandemia de Covid-19 ar putea genera pierderi cuprinse între 5,8 şi 8,8 trilioane de dolari economiei globale, adică între 6,4% şi 9,7% din PIB-ul lumii, conform previziunilor lansate recent de Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB).

Raportul ADB pe 2020 menţionează că prognoza a luat în calcul o perioadă lungă de izolare, cuprinsă între momentul în care focarul de Covid-19 s-a intensificat în fiecare ţară până când activitatea economică începe să se normalizeze - un scenariu de maximum şase luni.

"Estimarea ADB este că pandemia de Covid-19 va genera pierderi de 5,8 - 8,8 trilioane economiei mondiale, în absenţa unui răspuns adecvat din partea celor responsabili",a atras atenţia economistul-şef al ADB, Yasuyuki Sawada.

Cifra privind posibilele pierderi a fost revizuită în creştere de peste două ori faţă de intervalul de 2 - 4,1 trilioane de dolari, estimat de ADB în raportul său de la începutul lunii aprilie.

ADB subliniază că guvernele şi băncile centrale din întreaga lume au aplicat rapid măsuri de stimulare fiscală şi monetară pentru susţinerea economiilor lor, iar aceste măsuri ar putea în cele din urmă să atenueze impactul economic al Covid-19 cu 30-40%. Astfel, spune ADB, creşterea cheltuielilor ţărilor pentru sectorul sănătăţii, alături de sprijinul direct pentru acoperirea pierderilor de venituri şi profituri ale persoanelor fizice şi juridice, pot face ca impactul asupra PIB-ului global să fie cuprins între 4,1 şi 5,4 trilioane de dolari.

O altă consecinţă a pandemiei adusă în atenţie de ADB este şomajul ridicat. SUA, spre exemplu, au suferit deja un număr mare de pierderi de locuri de muncă, 36,5 milioane de cetăţeni americani depunând cereri de şomaj în ultimele şase săptămâni. Rata şomajului a atins, în Statele Unite, recordul de 14,7% în aprilie.

Ocuparea forţei de muncă la nivel global va scădea cu 158 - 242 milioane de posturi, conform ADB. Limita superioară prognozată, de 242 de milioane de locuri de muncă pierdute, este de peste şapte ori mai mare faţă de pierderile de locuri de muncă din timpul crizei financiare globale, în urmă cu un deceniu. ADB estimează că veniturile pierdute din muncă ar putea atinge între 1,2 şi 1,8 trilioane de dolari, din care 30% în economiile din Asia-Pacific.

Economistul-şef al ADB, Yasuyuki Sawada, a declarat că noua analiză a băncii "prezintă o imagine amplă a impactului potenţial foarte important al Covid-19 asupra economiei şi subliniază rolul pe care îl pot avea intervenţiile politice menite să atenueze daunele aduse economiilor".

Economia Chinei va avea cele mai mari pierderi din Asia: între 1 şi 1,6 trilioane de dolari în minus la PIB-ul ţării

ADB avertizează că pierderile din Asia pot varia, în scenariul mai sus menţionat, de la 1,7 trilioane de dolari, sau 6,2% din PIB, la 2,5 trilioane de dolari sau 9,3% din PIB. China va suferi cea mai grea lovitură din Asia: între 1 şi 1,6 trilioane de dolari în minus la PIB-ul ţării (-11% din PIB), conform raportului, conform ADB.

Dar, dacă sunt luate în considerare pachetele de sprijin guvernamental din regiune, economia din Asia poate pierde între 1,3 trilioane de dolari (4,9% din PIB) şi 1,8 trilioane de dolari (6,8% din PIB).

Printre industrii, turismul şi aviaţia au fost puternic afectate, deoarece ţările şi-au închis graniţele şi au impus carantina pentru a ţine în frâu răspândirea virusului.

"Impactul asupra ocupării forţei de muncă a fost sever. Muncitorii necalificaţi, care lucrează în mod normal cu ora au fost grav afectaţi", a subliniat ADB.

Restricţiile de călătorie vor reduce comerţul global cu 1,7- 2,6 trilioane de dolari, anul acesta, conform ADB, care aminteşte că schimburile comerciale erau deja afectate de tensiunile dintre Statele Unite şi China, de încetinirea creşterii economiei globale şi de slăbirea încrederii mediului de afaceri.

Amintim că, recent, Organizaţia Naţiunilor Unite avertiza că, pe fundalul unei pandemii devastatoare, provocată de Covid-19, economia globală va scădea cu 3,2% în acest an.

Raportul ONU menţionează: "Estimăm că economia globală va pierde circa 8,5 trilioane de dolari în următorii doi ani din cauza pandemiei de Covid-19, care va elimina aproape toate câştigurile din ultimii patru ani. Contracţia economică accentuată va fi cea mai importantă de la Marea Depresiune din anii 1930".

Raportul estimează că scăderea PIB-ului în economiile dezvoltate va fi de până la -5% în 2020, iar în cele în curs de dezvoltare de -0,7%. O creştere modestă, de 3,4% - abia suficientă pentru a compensa producţia pierdută - este aşteptată în 2021. ONU mai anticipează o scădere a comerţului mondial cu aproximativ 15% în 2020, pe fondul reducerii drastice a cererii globale şi a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare globale.

Potrivit ONU, este posibil ca pandemia să ducă sub limita sărăciei extreme 34,3 milioane de persoane în 2020, 56% din creşterea numărului acestora producându-se în ţările africane.

Pandemia a lovit diferit piaţa muncii din ţările G7

De la izbucnirea pandemiei de Covid-19, cererile pentru ajutor de şomaj au crescut masiv în unele ţări - în special în SUA - şi mai puţin în altele, spre exemplu în Japonia.

În cadrul G7 (cele mai dezvoltate economii din lume), SUA sunt afectate puternic de şomaj. În săptămâna încheiată în 9 mai, 2,98 de milioane de americani au solicitat ajutor de şomaj - ducând totalul ultimelor aproape două luni la aproximativ 36,5 de milioane.

Procesorul american de state de plată ADP arată că sectorul privat din SUA a pierdut peste 20 de milioane de locuri de muncă în aprilie, iar Congresul Statelor Unite prevede că 15% din populaţia Statelor Unite ar putea fi în şomaj în al treilea trimestru din 2020, faţă de mai puţin de 4% în primul trimestru.

În Canada, rata şomajului a fost de 13% în aprilie, în creştere de la 7,8% în martie, conform datelor biroului oficial de statistică al ţării. Până acum, în criza Covid-19, peste 7,2 milioane de persoane din Canada au solicitat ajutor de urgenţă pentru şomaj. De menţionat că, în Canada, rata şomajului din aprilie 2020 este a doua ca record după cea de 13,1% înregistrată în decembrie 1982.

În Japonia, rata şomajului creşte mai lent decât în alte economii G7. În martie, aceasta a fost de 2,5% (1,72 milioane de şomeri), faţă de 2,4% în luna precedentă, potrivit Trading Economics, care aminteşte că rata de 2,5% este cea mai mare din ultimul an.

În Marea Britanie, datele oficiale privind şomajul sunt publicate mult mai târziu decât în alte ţări. Trading Economics arată un şomaj de 4% în februarie 2020, faţă de 3,9% în ianuarie. Cu toate acestea, societatea de consultanţă KPMG prognozează că şomajul din Marea Britanie va creşte la circa 9% în perioada de carantină impusă de pandemie. În februarie, în Marea Britanie erau înregistraţi 1,36 milioane de şomeri.

În Franţa, alt stat din G7, rata şomajului anunţată pentru primele trei luni din 2020 este de 7,8% - cel mai redus nivel din 11 ani. În ultimul trimestru din 2019, şomajul din Franţa era de 8,1%, conform datelor oficiale publicate de INSEE. Însă, numărul persoanelor care nu aveau un loc de muncă în martie a crescut cu 243.000 faţă de luna precedentă, la 3,489 milioane. Creşterea este cea mai mare de după 1996, iar nivelul atins - cel mai ridicat din august 2017 până acum.

De precizat că, în Franţa, peste 10 milioane de lucrători din sectorul privat sunt susţinuţi de stat printr-un sistem numit şomaj parţial (angajare parţială sau muncă de scurtă durată).

În Germania, rata şomajului a crescut mult mai încet decât în ţări precum SUA. În martie 2020, rata şomajului era de 3,5% în Germania (1,53 milioane de şomeri), comparativ cu 3,4% în luna anterioară. Nivelul din martie 2020 este cel mai mare de după martie 2018, însă creşterea redusă a acestui indicator faţă de februarie se datorează, în parte, unei scheme guvernamentale de subvenţionare a salariilor angajaţilor în dificultate, numită Kurzarbeit sau program de lucru de scurtă durată. Până la sfârşitul lunii aprilie, au primit acest ajutor mai mult de 10 milioane de persoane.

În Italia, în martie, rata şomajului a scăzut la 8,4% - cel mai scăzut nivel de după 2011, de la 9,3% în februarie. Guvernul a atribuit această evoluţie faptului că s-a redus numărul persoanelor care îşi caută un loc de muncă (rata şomajului măsoară căutătorii activi de muncă). În martie, în Italia erau 2,132 milioane de şomeri.

"Nimeni nu trebuie să-şi piardă locul de muncă din cauza coronavirusului", a declarat ministrul italian al Economiei, Roberto Gualtieri. Guvernul de la Roma a promis aproximativ 75 de miliarde de euro de sprijin pentru familii şi companii.

Perspectiva globală asupra pieţei muncii nu este pozitivă

Amintim că, recent, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a avertizat că 1,6 miliarde de lucrători, adică aproximativ jumătate din forţa de muncă a lumii, prezintă un risc iminent de a-şi pierde mijloacele de trai din cauza impactului economic sever al pandemiei de coronavirus. Potrivit ONU, cei mai afectaţi de efectele financiare ale pandemiei de Covid-19 sunt lucrătorii din economia subterană.

Economia Japoniei a intrat în recesiune în trimestrul întâi din 2020, pentru prima oară în ultimii patru ani şi jumătate, cu un declin anualizat al PIB de 3,4%, conform datelor oficiale anunţate ieri. Astfel, PIB-ul nipon se îndreaptă către cel mai grav declin de după cel de-al Doilea Război Mondial, din cauza impactului grav al crizei coronavirusului asupra populaţiei şi mediului de afaceri.

Japonia, a treia mare economie din lume, a înregistrat o scădere a PIB de 7,3% în perioada octombrie-decembrie 2019, astfel că după două trimestre consecutive de contracţie se poate vorbi de o recesiune tehnică. Ultima oară când Japonia s-a aflat în recesiune a fost în a doua jumătate a anului 2015.

------------------

Economia germană ar trebui să înceapă să se redreseze în trimestrul al doilea din 2020, deoarece restricţiile menite să oprească răspândirea pandemiei de coronavirus sunt ridicate gradual, conform Bundesbank. "Există în prezent multe indicii care sugerează că activitatea economică se va îmbunătăţi în cursul trimestrului curent, în urma ridicării restricţiilor, iar redresarea va fi în desfăşurare. Dar, gradul de incertitudine privind viitoarele evoluţii economice este extrem de ridicat", potrivit raportului lansat ieri de banca centrală a Germaniei.

Economia Germaniei a intrat în recesiune în primul trimestru din 2020, cu un declin de 2,2%, după o scădere de 0,1% consemnată în ultimele trei luni din 2019, potrivit cifrelor Destatis.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce vor pune pe masa toți acești muritori de foame, care până mai ieri munceau totuși într-o formă sau alta? Văd că se discuta de orice in afara de asta. Sunt oameni care efectiv nu mai au bani de mâncare AZI. Ce vor face ei?

    Din "Programul economic PNDL": la o populatie de aproximativ 20 milioane (in tara) avem 1 milion someri in timp ce Japonia la o populatie de 126 milioane are 1,72 milioane someri:-). Romania trebuia sa aiba doar 3 someri, "COW" - catu, orban, verner

    E simplu. Boicotand corporații care ne țin cu masca pe mufa, lovim mai mulți iepuri dintr-odată in punctul sensibil, adică la bani.

    Eu, personal, cumpăr de 3x mai puțin din corporații de când s-a introdus masca pe figura și ca mine sunt multi.

    Nu putem pune FIARA la pământ decât infometand-o la buzunar. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb