Cehia a majorat pentru a doua oară în acest an rata dobânzii, după ce, în august, a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a înăsprit politica monetară, transmit AP şi Reuters.
Joi, Banca Centrală a Cehiei (CNB) a majorat rata dobânzilor cu 25 de puncte de bază, de la 0,25% la 0,50%, în linie cu estimările analiştilor.
În trimestrul doi din 2017, economia Cehiei a înregistrat o creştere anuală de 4,7%, salariile au crescut, iar rata şomajului este la cel mai scăzut nivel din UE, întărind presiunile inflaţioniste. Indicatorii economici arată că tendinţa va continua şi anul viitor.
Imediat după anunţarea deciziei, euro se tranzacţiona la 25,57 coroane. În aprilie, Banca Centrală a Cehiei a eliminat pragul minim de 27 de coroane pentru un euro, stabilit în noiembrie 2013, permiţând flotarea liberă a monedei naţionale. De atunci, moneda Cehiei s-a depreciat cu 5,7% faţă de euro, cea mai bună performanţă pe plan global.
În septembrie, rata inflaţiei a urcat la 2,7%, mult peste ţinta de 2% a Băncii Centrale a Cehiei, potrivit Agerpres.
Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală a Poloniei să menţină neschimbat anul viitor costul creditului, iar Banca Centrală a Ungariei şi-a intensificat programul de relaxare a politicii monetare.