Banca centrală a Rusiei a pierdut aproximativ 31 de milioane de dolari într-un atac cibernetic, a confirmat vineri purtătorul de cuvânt al instituţiei financiare, informează The Wall Street Journal.
Artyom Sychyov, din departamentul de securitate şi protecţie a informaţiilor, din cadrul băncii centrale ruse, a afirmat că atacatorii au încercat iniţial să sustragă circa 78 milioane de dolari. Domnia sa a spus că hackerii au pătruns în conturi prin falsificarea datelor clienţilor.
Banca centrală a Rusiei a trimis recomandări speciale pentru băncile din ţară, a discutat cu miniştrii şi instituţiile financiare şi a luat măsuri pentru a se pregăti pentru atacuri suplimentare asupra sistemului financiar al naţiunii, precizează sursa citată.
Temeri cu privire la atacurile cibernetice asupra băncilor au apărut începând din februarie când infractorii cibernetici au furat 81 de milioane de dolari din fondurile pe care banca centrală a Bangladeshului le-a avut depozitate la Federal Reserve Bank din New York.
Din 2015, ţări precum Ecuador, Filipine şi Vietnam, au suferit atacuri cibernetice similare, iar atacatorii devin tot mai îndrăzneţi, în timp ce măsurile de securitate nu evoluează.
Fondul Monetar Internaţional a avertizat că economiile de piaţă emergente sunt în pericol, din cauza problemelor în relaţiile interbancare.
Conform Reuters, Rusia a declarat vineri că a descoperit un complot pus la cale de către agenţiile de spionaj străine pentru a provoca haos în sistemul bancar al tării printr-un val coordonat de atacuri cibernetice şi rapoarte false lansate în mass-media despre băncile care merg spre faliment.