Banca centrală a Ungariei vrea să limiteze creditele acordate gospodăriilor

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 mai 2014

Banca centrală a Ungariei (NBH) analizează posibilitatea introducerii unor limite cu privire la creditele acordate gospodăriilor, pentru a împiedica acumularea de riscuri în sectorul bancar, se arată în raportul asupra stabilităţii financiare publicat ieri de NBH, transmite Bloomberg.

"Odată cu relaxarea condiţiilor de creditare şi o creştere economică mai robustă, creditele acordate gospodăriilor ar putea să se relanseze pe termen mediu. Promovarea prudentă a creditelor în forinţi şi evitarea unui grad de îndatorare excesivă a gospodăriilor pot fi asigurate prin reglementarea raportului dintre împrumut şi valoare (LTV), precum şi a celui între dobândă şi venituri (PTI)", apreciază Banca centrală a Ungariei, potrivit Agerpres.

În prezent, băncile din Ungaria, care plătesc cea mai mare taxă pe bănci din Europa, se luptă şi cu creşterea creditelor neperformante, care la finele anului trecut au ajuns la 18% din totalul creditelor către companii şi la 18,6% din totalul creditelor către gospodării.

"Conceptul de bancă de rebuturi oferă cea mai eficientă şi mai rapidă soluţie la problema portofoliului de credite neperformante", se arată în raportul asupra stabilităţii financiare.

Creditele neperformante au crescut în condiţiile în care deprecierea forintului a împins în sus ratele la creditele în valută, iar profitabilitatea companiilor a scăzut, ca urmare a recesiunii de după criza financiară globală din 2008. Pe baza ultimelor sale teste de stres, NBH apreciază că stabilitatea sectorului bancar din Ungaria este una "puternică", având o rată de adecvare a capitalului de 17,4% la finele lui 2013. Banca centrală estimează că sectorul bancar ar putea face faţă unui scenariu negativ sever, dar plauzibil, iar necesităţile de capital suplimentar s-ar ridica la cel mult 18 miliarde de forinţi (81 milioane de dolari) până la sfârşitul lui 2015.

Principalele bănci din Ungaria sunt OTP, K&H Bank, precum şi diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC, băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo, precum şi subsidiara băncii germane Bayerische Landesbank.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb