BANCA CENTRALĂ DE LA BEIJING: Politica monetară a Chinei va urmări să sprijine cererea internă

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 februarie 2023

Politica monetară a Chinei va urmări să sprijine cererea internă

PBOC va evita stimulentele masive

Economia chineză ar urma să se redreseze la modul general în 2023, iar politica monetară va fi precisă şi puternică, se arată într-un raport publicat vineri de banca centrală a Chinei (PBOC), transmite Reuters.

Instituţia a precizat că se va concentra pe sprijinirea cererii pe plan intern şi stabilizarea creşterii economice, evitând stimulentele "masive". Totuşi, PBOC avertizează că mediul extern rămâne "sever şi complex", iar elementele de bază ale redresării economice interne "nu sunt solide", notează Agerpres.

China va urmări cu atenţie tendinţele şi modificările în privinţa inflaţiei şi va păstra stabile preţurile energiei şi alimentelor, se arată în raport.

A doua economie mondială se stabilizează şi situaţia se îmbunătăţeşte, dar încă se confruntă cu multe dificultăţi, a afirmat recent premierul Li Keqiang.

PBOC va menţine un nivel rezonabil al lichidităţii şi o creştere a creditării eficientă. De asemenea, se vor lua măsuri pentru îmbunătăţirea aşteptărilor sociale şi sporirea încrederii, în vederea stabilizării creşterii economiei, a pieţei forţei de muncă şi a preţurilor, conform raportului.

În condiţiile în care sectorul imobiliar, care s-a confruntat cu probleme, arată semne de redresare, PBOC a dat asigurări că va satisface cererile rezonabile de finanţare în domeniu, dar a făcut apel ca sectorul imobiliar să nu fie folosit pe termen scurt pentru stimularea economiei.

Amintim că, la finele lunii ianuarie, banca centrală a Chinei a anunţat că va lansa trei instrumente de creditare menite să amplifice sprijinul pentru anumite sectoare ale economiei, afectate de restricţiile aplicate în timpul pandemiei de Covid-19. Banca Populară a Chinei a informat că va crea un instrument de creditare pentru sprijinirea reducerii emisiilor de carbon până la sfârşitul anului 2024 şi va extinde un instrument de creditare pentru promovarea utilizării curate a cărbunelui până la sfârşitul anului 2023. Totodată, banca centrală va extinde un instrument de creditare pentru sectorul transporturilor şi logisticii până în iunie 2023.

Unele instituţii financiare străine vor fi incluse în domeniul de aplicare al instrumentului de reducere a carbonului, a precizat banca centrală, subliniind: "Măsura de extindere a instrumentelor de creditare va ajuta la implementarea precisă şi eficientă a politicii monetare prudente, va ghida instituţiile financiare să sporească sprijinul pentru dezvoltarea ecologică şi alte domenii".

Din 2020, când economia Chinei a fost zguduită de coronavirus, banca centrală şi-a extins arsenalul de instrumente de politică structurală, inclusiv facilităţi de creditare şi alte împrumuturi cu costuri reduse.

Tot în luna ianuarie, directorul general adjunct al FMI, Gita Gopinath, spunea, potrivit Reuters, că începând cu trimestrul al doilea din 2023, China ar putea înregistra o redresare puternică a creşterii economice. Gopinath a declarat: "Ne aşteptăm ca expansiunea din China să îşi revină. Privind tendinţele de infectare şi, dacă acestea persistă, am putea observa o recuperare foarte rapidă începând cu primul trimestru al acestui an".

Economia Chinei a crescut cu 3% în 2022, aceasta fiind una dintre cele mai slabe performanţe din aproape jumătate de secol, determinată de restricţiile stricte legate de Covid şi de o scădere a pieţei imobiliare.

Analiştii anticipează o creştere economică a Chinei de aproximativ 4,9% în 2023, iar unii dintre aceştia preconizează chiar un plus de aproape 5,5%.

Coface: "Procesul de redeschidere economică a Chinei a venit mai repede şi mai devreme decât se aştepta"

Potrivit unei analize Coface, procesul de redeschidere economică a Chinei a venit mai repede şi mai devreme decât se aştepta, ceea ce poate duce la o normalizare treptată a activităţii economice în luna martie, cu o redresare fermă începând cu trimestrul al doilea din 2023.

Studiul arată: "Redeschiderea Chinei din punct de vedere economic este de aşteptat să genereze efecte pozitive asupra consumului, dar impactul său va fi treptat şi posibil limitat. Răspândirea rapidă a infecţiilor şi imunitatea de turmă ar trebui să contribuie la normalizarea economică în trimestrul al doilea din 2023. Deşi rata de infecţie reduce oferta de forţă de muncă disponibilă - afectând astfel producţia şi activitatea logistică -, ar trebui să vedem o normalizare în acest domeniu. Cu toate acestea, deşi se estimează o redresare a consumului în 2023, aceasta va fi graduală. Venitul disponibil îşi revine lent, economiile gospodăriilor rămân ridicate (40,3% din PIB în T3 2022), iar averea netă este în scădere. Mai mult decât atât, rata şomajului - care este încă ridicată - va continua să cântărească mult asupra consumului. Trebuie luat în considerare şi nivelul datoriilor gospodăriilor: acesta s-a dublat faţă de acum un deceniu (62% din PIB în 2022 faţă de 30% în 2012), constrângând sfera de aplicare a consumului cu efect de levier".

Potrivit Coface, este posibil, însă, ca rata de consum să beneficieze de un stimulent fiscal, în condiţiile în care factorii politici s-au angajat să acorde prioritate consumului intern şi să crească veniturile personale. Măsurile de stimulare a consumatorului, cum sunt tichetele, ar putea oferi un impuls mai puternic cheltuielilor gospodăriilor.

Nu în ultimul rând, investiţiile vor continua să fie un obstacol al creşterii în acest an, în special în domeniul imobiliar, notează Coface, concluzionând: "Deşi se preconizează că sectorul imobiliar se va stabiliza treptat, având în vedere sprijinul politic din ce în ce mai mare, creşterea investiţiilor în infrastructură ar putea fi mai slabă. Având în vedere perspectiva globală slăbită, este puţin probabil ca firmele orientate către export să investească în facilităţi, se precizează în comunicat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb