Băncile italiene mici, care nu se pot adapta transformărilor generate de reforma sectorului, sunt în pericol, iar guvernul ar trebui să acţioneze ca să le ajute să rămână operaţionale, conform declaraţiilor făcute ieri de viceguvernatorul Băncii Italiei, Alessandra Perrazzelli.
Vorbind în cadrul unei audieri parlamentare privind salvarea băncii cooperatiste nelistate Banca Popolare di Bari, Alessandra Perrazzelli a subliniat importanţa măsurilor de urgenţă aprobate de guvern, inclusiv posibilitatea ca banca de stat MCC să cumpere deţineri la bănci pentru a ajuta la restructurarea lor.
"O criză a băncilor îngreunată de dimensiunile lor reduse sau de incapacitatea lor de a-şi moderniza modelul de afaceri este un risc concret", a spus viceguvernatorul Băncii Italiei, adăugând: "Trebuie să evităm o ieşire traumatizantă a acestor bănci de pe piaţă. Nu este o provocare uşoară. Astfel de bănci sunt peste tot în Italia, dar Sudul se confruntă cu o situaţie deosebit de dificilă".
Amintim că, luna trecută, guvernul italian a decis să creeze o bancă de inves-tiţii de stat pentru regiunea sudică a ţării, ca ofertă de salvare a Popolare di Bari.
Administraţia condusă de premierul Giuseppe Conte a aprobat un decret în baza căruia va injecta până la 900 de milioane de euro în această entitate, denumită Banca del Mezzogiorno-Mediocredito Centrale (MCC). Împreună cu fondul interbancar FITD şi potenţialii investitorii, MCC va lua parte la restructurarea Banca Popolare di Bari, creditor regional plasat sub administrare specială de către Banca Italiei.
Popolare di Bari, instituţie de credit cu sediul în regiunea Puglia, a acumulat pierderi din cauza creditelor neperformante, astfel că lucrează la un plan de strângere de capital. Banca are depozite de 8 miliarde de euro, din care aproape jumătate sub 100.000 de euro. Instituţia de credit a emis bonduri de 300 de milioane de euro, iar potrivit Bloomberg mai bine de două treimi sunt deţinute de investitori privaţi şi clienţi, potrivit Băncii Italiei.