Banca centrală a Rusiei a vândut în această săptămână 2,6 miliarde de dolari pentru susţinerea rublei, cea mai puternică intervenţie în piaţă de peste o lună, acţiunea fiind menită să descurajeze posibile tranzacţii speculative cu moneda locală, transmite MarketWatch.
Banca centrală a vândut vineri 1,9 miliarde de dolari pe piaţa monetară pentru a atenua presiunile pe deprecierea rublei, după ce luni a cheltuit 700 milioane de dolari în acelaşi scop, potrivit datelor băncii.
Rubla s-a întărit cu 0,9% la 53,8 unităţi faţă de dolari în urma intervenţiei de vineri a băncii, care a venit la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a cerut băncii să blocheze deprecierea rublei. Moneda rusă s-a depreciat la un minim record de aproape 55 de unităţi faţă de dolar la începutul săptămânii.
Joi, banca centrală a declarat că ar putea deschide o investigaţie privind o posibilă acţiune de manipulare a rublei, care a pierdut anul acesta circa 40% faţă de dolar ca urmare a ieşirilor masive de capital din Rusia, a scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor economice impuse de statele din Vest.
La începutul lunii noiembrie, banca a anunţat că va abandona politica intervenţiilor nelimitate pe piaţa valutară pentru susţinerea rublei, accelerând procesul de liberalizare a cursului, dar şi-a rezervat dreptul de a interveni în orice moment dacă nivelul cursului rublei ameninţă stabilitatea financiară a Rusiei.
În octombrie, instituţia a cheltuit aproape 30 de miliarde de dolari în încercarea eşuată de a opri declinul rublei.