BANCA FRANŢEI: Economia franceză îşi revine iar inflaţia se va modera în 2022

S.B.
Internaţional / 20 decembrie 2021

Economia franceză îşi revine iar inflaţia se va modera în 2022

Creşterea economică şi inflaţia din Franţa se vor modera în 2022, după o redresare peste aşteptări în acest an, iar ulterior oferta de forţă de muncă limitată va duce la creşterea salariilor, a prognozat duminică banca centrală franceză, informează news.ro.

A doua cea mai mare economie a zonei euro va înregistra o creştere de 6,7% în acest an, afirmă Banca Franţei în cele mai recente perspective pe termen lung, peste estimările sale anterioare de 6,3%.

Avansul post-pandemi al economiei va încetini anul viitor, la 3,6%, iar tendinţa descendenta va continua în anii următori, la 2,2% în 2023 şi 1,4% în 2024, potrivit băncii centrale.

De asemenea, mai anticipează că inflaţia, determinată în mare parte de preţurile ridicate la energie, va atinge vârful la sfârşitul acestui an, de aproximativ 3,5%, înainte de a reveni la sub 2% la sfârşitul anului 2022.

Banca centrală se aşteaptă ca inflaţia să se stabilească la 1,7% în 2023-2024, o rată care ar fi peste inflaţia scăzută observată în anii premergătoare pandemiei de Covid-19 şi mai apropiată de ratele observate înainte de criza financiară din 2007-2008.

Pe măsură ce dificultăţile actuale ale lanţului de aprovizionare se vir diminua, preţurile produselor manufacturate vor atinge atins vârful anul viitor, înainte de a reveni la media lor pe termen lung.

Între timp, preţurile la servicii ar urma să crească treptat, ajungând la 2,7% în 2024, deoarece o piaţă a muncii cu o ofertă de formă de muncă mai limitată a sporit salariile lucrătorilor, creând un scenariu inflaţionist similar cu cel observat în anii 2002-2007, a arătat banca centrală.

Se estimează că şomajul va scădea de la 7,8% în medie în acest an la 7,7% până la sfârşitul anului 2024. Între timp, creşterea salariilor din sectorul privat va ajunge la 4% anul viitor, înainte de a încetini ulterior la 3% ulterior, un ritm care ar fi în continuare mai ridicat decât cele observate în deceniul premergător pandemiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb