O delegaţie a Băncii Mondiale (BM), din care au făcut parte directorul pentru Europa Centrală şi pentru Ţările Baltice, Peter Harrold, şi directorul Biroului de la Bucureşti, Francois Rantrua, a fost la Bruxelles, pentru a discuta modul în care poate fi sprijinită ţara noastră.
Francois Rantrua a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că Banca Mondială va deveni consilier al guvernului român pentru realizarea reformelor şi, atunci când este nevoie, pentru consultanţă în accesarea fondurilor europene.
Francois Rantrua a explicat: "Suntem foarte mândri că Banca Mondială a fost aleasă atât de Comisia Europeană, cât şi de Guvernul României, să încerce să formuleze recomandări cât mai practice cu putinţă şi că a devenit clar că Banca Mondială nu este un concurent al Comisiei Europene. Sperăm într-un parteneriat cu Uniunea Europeană şi ar fi păcat să ne irosim cunoştinţele, retrăgându-ne de pe o piaţă în care am activat 20 de ani. Dacă se renunţă la cunoştinţele noastre, se vor plăti taxe mari unor alţi consultanţi. Cândva, se va ajunge şi la această situaţie, dar, acum, prezenţa BM este o oportunitate pentru România".
În privinţa reformei administraţiei, oficialul a menţionat: "Ne aflăm în faţa unei mari confruntări, dat fiind că va trebui să formulăm astfel de recomandări în ceea ce priveşte reforma ministerelor, a administraţiei, a unor sectoare importante, ne va supune unei mari presiuni. (...) Recomandările noastre vor fi unele tehnice, dar suntem perfect conştienţi că unele dintre ele vor fi dificil de aplicat, din punct de vedere politic. Ne aflăm în faţa unor luni în care Guvernul va trebui să abordeze o serie de probleme dificile".
În privinţa fondurilor europene, oficialul a precizat că Banca Mondială poate ajuta guvernul român să realizeze proiecte, dar că nu poate împrumuta bani în nume propriu pentru a ajuta România: "Acum studiem domeniu cu domeniu, minister cu minister, ca să vedem cum putem ajuta în realizarea acestui proiect de capturare a fondurilor la care România are dreptul, ca de exemplu agricultura, unde aceasta are alocate numeroase fonduri, poate fi dezvoltarea regională şi aşa mai departe".
În context, Francois Rantrua a adăugat că al doilea împrumut din programul de ţară va fi acordat României în luna iulie.