Banca Mondială a aprobat astăzi un împrumut de 200 milioane de euro pentru proiectul ROSE (Romania Secondary Education Project), care va fi implementat de Ministerul Educaţiei pe parcursul a şapte ani şi urmăreşte creşterea şanselor studenţilor să termine facultatea.
"Deşi gradul de înscriere în sistemul de învăţâmânt secundar din România este ridicat, tranziţia la sistemul terţiar este afectat de gradul mare de abandon şi de performanţele slabe la examenul de bacalaureat. Proiectul ROSE este destinat să ajute Guvernul României să rezolve aceste probleme", a declarat specialistul Băncii Mondiale, Janssen Edelweiss Nunes Teixeira, citat într-un comunicat de presă al BM.
Prin concentrarea pe şcolile şi grupele de studenţi cu şanse mari de eşec, proiectul ROSE vizează creşterea ratei de înscriere şi a ratei de participare şcolară în învăţământul secundar superior, precum şi a promovabilităţii examenului de bacalaureat.
"Datele arată că aproximativ 100.000 de elevi de liceu fie nu au promovat fie nu au luat parte la examenul de bacalaureat în 2013-2014. Există aproximativ 20.000 de studenţi care sunt în pericol să renunţe la facultate încă din primul an. Acest proiect este destinat să îi ajute pe aceşti elevi şi studenţi. Prin terminarea facultăţii aceştia pot juca un rol fundamental în viitorul României, ajutând ţara să menţină creşterea economică, în timp ce se confruntă cu scăderea şi îmbătrânirea populaţiei", a declarat directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru România, Elisabetta Capannelli.
Pe lângă proiectul ROSE, Banca Mondială a ajutat Guvernul României să îmbunătăţească sistemul de educaţie prin asistenţă tehnică concentrată pe finanţarea per capita în sistemul pre-universitar în cadrul asistenţei tehnice regionale pentru educaţia superioară. De asemenea, începând din 2013, Banca Mondială a sprijinit pregătirea unor strategii în sistemul de educaţie de genul învăţării permanente, reducerii abandonului în sistemul de învăţământ secundar şi întăririi capacităţii administrative în Ministerul Educaţiei.