• Şomajul ar putea da o nouă lovitură economiei lumii
Banca Mondială şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi-au modificat în scădere estimările privind expansiunea globală şi avertizează că şomajul în creştere ar putea da o nouă lovitură economiei lumii.
Banca Mondială (BM) preconizează că economia ţărilor în curs de dezvoltare va încetini la 2,1% în 2009, faţă de 5,8% în 2008, estimarea fiind astfel redusă la mai puţin de jumătate, din cauza deteriorării rapide a mediului financiar. În aceste condiţii, preşedintele BM, Robert Zoellick, îşi exprimă îngrijorarea faţă de riscul pe care îl reprezintă "criza şomajului".
La rândul său, OECD anticipează că economiile ţărilor sale membre vor scădea cu 4,3% anul acesta, iar în Grupul celor Şapte state puternic industrializate (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada), şomajul va afecta 36 de milioane de persoane în 2010, dublu faţă de anul 2007.
Potrivit OECD, în acest an, rata şomajului din zona euro va creşte la 10,1%, respectiv la 9,1% în SUA, iar în 2010 va ajunge la 11,7%, respectiv 10,3%.
Menţionăm că, în noiembrie 2008, OECD anticipa că economia statelor sale membre va scădea cu 0,3% în 2009.
În ce priveşte economia globală, Banca Mondială estimează un declin de 1,7% anul acesta, iar ţările cele mai vulnerabile sunt cele din centrul şi estul Europei. OECD preconizează că economia globală va scădea cu 2,7% în 2009.
"Economia mondială este în mijlocul celei mai grave şi mai sincronizate recesiuni din ultima jumătate de secol, provocată de criza financiară globală şi agravată de colapsul comerţului mondial", notează raportul OECD, subliniind: "Condiţiile stricte de finanţare şi încrederea scăzută îşi fac simţite efectele asupra producţiei şi ratei de ocupare. La rândul său, scăderea activităţii şi a veniturilor afectează şi mai mult bilanţurile băncilor, amplificând criza economică".
OECD se aşteaptă ca economia SUA, cea mai mare din lume, să scadă cu 4% în acest an, iar cea a zonei euro - cu 4,1%.
Analiştii arată că, în condiţiile date, liderii G20 vor fi nevoiţi să găsească, în cadrul reuniunii din 2 aprilie, de la Londra, soluţii pentru cea mai gravă criză economico-financiară din ultimii şaizeci de ani.