Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a revenit pe profit anul trecut, după ce, în 2010, a fost afectată de pierderi record.
Profitul obţinut de SNB anul trecut a însumat 13 miliarde de franci elveţieni (13,8 miliarde de dolari), după o pierdere record de 19,2 miliarde de franci în anul precedent.
Aprecierea aurului din deţinerile băncii a contribuit cu 5 miliarde de franci la profit, în timp ce poziţiile valutare au adus un beneficiu de 8 miliarde de franci. SNB va distribui un miliard de franci cantoanelor şi federaţiei elveţiene. Cantoanele şi băncile regionale controlează un pachet de 55% din acţiunile SNB, iar investitorii privaţi - restul.
Săptămâna trecută, preşedintele Băncii Elveţiei, Philipp Hildebrand, a demisionat în mod neaşteptat, în contextul scandalului generat de tranzacţiile valutare în care a fost implicată soţia sa. Decizia demisiei a fost surprinzătoare întrucât Philipp Hildebrand a afirmat, în mai multe rânduri, că nu va părăsi banca centrală în urma scandalului, chiar dacă adversarii săi politici i-au solicitat acest lucru.
La data de 15 august 2011, Kashya Hildebrand a schimbat 400.000 de franci elveţieni în 504.000 de dolari, iar trei săptămâni mai târziu, Banca Elveţiei, sub conducerea lui Hildebrand, a limitat cursul francului în vederea opririi aprecierii monedei naţionale în raport cu dolarul şi euro. Suma în dolari a fost ulterior reconvertită în monedă naţională, cu un profit de peste 60.000 de franci. Între timp, profitul obţinut a fost donat în scopuri caritabile.
Hildebrand a afirmat, în mai mult rânduri, că nu poate fi acuzat de "insider trading" (n.r. - tranzacţii în baza unor informaţii confidenţiale), respectiv că a aflat "a doua zi" de tranzacţia soţiei sale, astfel că nu a autorizat-o personal.
La momentul demisiei însă, Philipp Hildebrand a afirmat: "Am ajuns la concluzia că nu pot să dovedesc în mod clar că soţia mea a făcut tranzacţia valutară fără ştiinţa mea".
Vicepreşedintele băncii centrale elveţiene, Thomas Jordan, a fost numit preşedinte interimar al instituţiei.