Banca Românească, membră a Grupului National Bank of Greece, dispune de un plafon de garantare în valoare de 62 milioane de lei pentru programul Prima Casă, până la finalul anului 2015, ceea ce ar susţine acordarea unor împrumuturi totale de 124 milioane de lei.
"În 2014, valoarea medie a creditelor a fost de 157.000 de lei (echivalentul a 35.000 de euro). Cea mai mare cerere a fost înregistrată pentru apartamentele cu două şi trei camere din marile oraşe", a declarat, într-un comunicat, Dan Grigoriu, director divizia produse şi segmente retail Banca Românească.
Dobânda pentru creditele acordate de Banca Românească în programul Prima Casă este formată din ROBOR la 3 luni, plus o marjă fixă de 2,5%.
Pentru achiziţia locuinţelor finalizate, inclusiv cele construite şi date în exploatare de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, valoarea maximă finanţată este, potrivit reglementărilor în vigoare, de 57.000 de euro (echivalentul în lei), iar pentru creditele de achiziţie a locuinţelor noi, limita maximă este de 66.500 de euro (echivalentul în lei). Clienţii Băncii Româneşti beneficiază de un avans de minimum 5% din valoarea împrumutului, lipsa comisioanelor, preaprobare financiară valabilă 90 de zile calendaristice.
De la începutul programului guvernamental Prima Casă, în 2009, şi până la finalul lunii ianuarie 2015, Banca Românească a acordat peste 5.500 de credite.
Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piaţa bancară din România. În octombrie 2003, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei, National Bank of Greece (NBG), a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia.