Banca rusească de stat VTB ar putea oferi un credit de aproximativ cinci miliarde de dolari grupului chinez CEFC China Energy, pentru ca acesta să achiziţioneze o participaţie la Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a declarat, ieri, directorul general de la VTB, Andrey Kostin, informează Reuters, citat de Agerpres.
În data de 8 septembrie, CEFC a anunţat că va prelua o participaţie de 14,16% în Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority, o tranzacţie evaluată la 9,1 miliarde de dolari.
Directorul general adjunct de la VTB Bank, Yuri Soloviev, a precizat că mărimea creditului ce va fi acordat CEFC China Energy ar putea fi modificată în funcţie de evoluţia preţului la acţiunile Rosneft, precum şi de evoluţia cursului de schimb rublă-dolar. În plus, creditul ar putea fi acordat în dolari sau euro, a precizat Soloviev.
Separat, Andrey Kostin a afirmat că preluarea de către CEFC a participaţiei la Rosneft nu depinde de finanţarea oferită de VTB, adăugând că aceasta este doar una din mai multe bănci care sunt dispuse să ofere finanţare pentru această tranzacţie, iar VTB va acorda credit doar dacă este o operaţiune profitabilă.
"Partea chineză ar dori să contracteze un credit punte şi apoi să obţină finanţare de la băncile chineze în condiţii mai bune", a explicat Kostin, adăugând că se aşteaptă ca un acord să fie semnat într-o lună şi jumătate.
Preluarea participaţiei la Rosneft este punctul culminant al expansiunii CEFC de la un trader petrolier de nişă din oraşul natal al fondatorului companiei CEFC, Ye Jianming, din provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei, într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.
De asemenea, CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV. Controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International, este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.