Banca Rusiei majorează dobânda de referinţă la 21%: semnal al unei economii instabile?

G.M.
Bănci-Asigurări / 25 octombrie

Banca Rusiei majorează dobânda de referinţă la 21%: semnal al unei economii instabile?

Banca Centrală a Rusiei a surprins, astăzi, pieţele prin creşterea ratei dobânzii de politică monetară de la 19% la 21%, depăşind aşteptările analiştilor care anticipau o majorare de doar un punct procentual, potrivit cotidianului rus Kommersant. Decizia, care vine imediat după încheierea summitului BRICS, este justificată de board-ul băncii centrale ruse cu presiunea inflaţionistă persistentă şi de o cerere internă în creştere rapidă, care depăşeşte semnificativ oferta de bunuri şi servicii. Autorităţile au remarcat şi rolul cheltuielilor bugetare, care au avut un efect proinflationist suplimentar, indicând că o nouă majorare de dobândă ar putea avea loc în acest an.

Creşterea aceasta este a treia din 2024, după ce rata a fost ridicată anterior în iulie şi septembrie. Potrivit unui sondaj recent realizat de Banca Centrală pe 27 de economişti, rata era aşteptată să rămână stabilă la 20% până la sfârşitul anului, însă consiliul de administraţie a optat pentru o abordare mai agresivă din cauza creşterii inflaţiei, care a ajuns la 9,8% în septembrie, iar la 21 octombrie s-a situat la 8,4%.

Menţionăm că este cea mai rată a dobânzii din anul 2013 încoace, fiind chiar şi peste maximul atins imediat după declanşarea în februarie 2022 a războiului din Ucraina, când rata dobânzii de referinţă a fost de 20%.

Potrivit sursei citate, Elvira Nabiullina, şefa Băncii Centrale a Rusiei, a clarificat că creşterea accentuată a preţurilor în 2024 nu mai poate fi atribuită unor schimbări structurale în economie, ci este rezultatul unei supraîncălziri excesive a cererii. Ea a subliniat că această cerere puternică a depăşit considerabil ritmul de creştere a ofertei, ceea ce a creat presiuni inflaţioniste suplimentare. În ultimii trei ani, preţurile au crescut cu aproximativ 30%, iar în ultima perioadă majorările sunt legate direct de excesul de cerere. Nabiullina a mai explicat că o parte a acestei supraîncălziri a fost cauzată de aşteptările din partea populaţiei şi a afacerilor că Banca Centrală va reduce rata de dobândă. Această percepţie i-a determinat să continue să acceseze credite, menţinând cererea ridicată în economie. Acum, creşterea ratei dobânzii la 21% este o măsură necesară pentru a tempera acest fenomen.

Deşi iniţial prognoza Băncii Centrale includea o posibilă reducere a ratei cheie, aceasta era condiţionată de o încetinire a inflaţiei. Banca Centrală a evidenţiat că, deşi economia continuă să crească, ritmul său s-a moderat, afectat de limitările în oferta de resurse şi forţă de muncă, ceea ce a condus la creşterea costurilor salariale peste nivelul de productivitate. Chiar dacă creditarea de consum s-a răcit datorită dobânzilor mai mari şi măsurilor de reglementare, creditarea companiilor a rămas robustă datorită finanţării preferenţiale pentru sectoare strategice.

În prognoza pe termen mediu, board-ul băncii centrale ruse a subliniat necesitatea unui nivel mai ridicat al ratei cheie pentru a readuce inflaţia la ţinta de 4%, semnalând însă că, având în vedere contextul actual, o nouă creştere a ratei dobânzii de referinţă ar putea fi decisă la următoarea şedinţă, programată pentru 20 decembrie.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Zelenisti, nu va mai bucurati degeaba fara sa intelegeti nimic

    1. Te lăsăm pe tine să te bucuri ca rublele tale au valoarea hârtiei igienice!

      Spune-ne secretul economiei sovietice, performera globală, elita fierului vechi.

      ... rubla nu nu tre sa fie performera global ... pentru rubla este suficient sa schimbe nevoia/dorinta pe necesar ... o dobanda mare la detinerile bancilor "forteaza" marii cheltuitori sa concureze pe credit ... si pe contracte de stat ...

      ... mai simplu ... ati scos-o din swift - nu mai tre sa concureze decat cu ea insasi ... sau sa mearga la paritate ;) ...

      Nu e con vertibilă, e Weimar.

      Usd este cea mai buna hârtie igienica! Dar tu nu ti-o permiți! Te ai invatat cu aia ruseasca:)))))

      ... despre weimar iti explica armstrong (au tiparit sa plateasca datoriile;)... a doua cea mai mare prostie dupa swift ... a fost sa-i numesti orci (psyops esuat) ...

      orci li se potriveste perfect, de-asta a si prins

    Razboiul costa . In curand rusii vor cumpara cu 5 kg de ruble , un kg de cartofi. .

    1. ... 1 leu valora 10 creioane, 1 dolar valora 10 lei (pe "vremuri")... peste granita 1 creion valora 1 dolar ... daia tu castigi 5k lei si germanul 5k euro ... si daca inca nu ai inteles relatia inflatie/paritate, eu iti doresc viitor fericit ...

      ... care este mai greu ... kilu de lina sau kilu de fier? ... de altfel, cat ma costa sa le transport? ...

      Cat costa kg de porc ? De ce intreb? Ukraineni vor sa-l parleasca pe cel de la Kremlin . Daca imi vor oferi sorici eu nu voi manca dar am doi dobermani.

      ... sa inteleg ca nu iti pasa doar de dobermani? ... este un fenomen fascinant pentru mine ... merg prin magazine si citesc ... salam cu carne de poc - citesc eticheta: porc 70%, slanina10%... ... si daca vreau sa cumpar slanina observ ca e mai scumpa decat salamul ... soriciul e materie prima in cele mai scumpe salamuri ... de ce l-ai vinde separat?! ... e cam scumpa ukr asta?! ...

      Sunt produse pentru sărakii. Poți să citești și etichetele produselor pe care nu ți le permiți.

    Rusnacule, vad ca tot cresteti.

    La mai mare! 

    Inflatia cat mai mare, dobânda de referinţă cat mai mare, numarul rusilor morti cat mai mare.

    Este asa cum ai spus tu mereu, sanctiunile nu au efect 

    1. dobanda de rechini camatari, 20-25%. si te-au prajit.

      dobanzile astea se aplica si la creditele ce s-au luat mai demult, nu doar la ce e nou. economia nu va razista mult timp. firmele au nevoie de capital pt lucru, pt investitii. ce poti sa produci sa-ti permiti asa dobanzi?

      poate doar bombe ca putler va plati oricat pt ele.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb