"Banca Transilvania" a crescut activele într-un trimestru cît altele într-o viaţă

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 aprilie 2005

Faţă de propunerile făcute cunoscute în convocatorul "Băncii Transilvania", surpriza plăcută a fost distribuirea a 116.399.582 acţiuni gratuite din rezervele constituite din profitul nerepartizat din anii anteriori, fapt care a făcut să crească procentul de acţiuni acordate gratuit cu 8,72%.

Mai importante pentru mine au fost rezultatele pe primul trimestru din 2005. Faţă de trimestrul I din 2004, veniturile au crescut cu 49%, cheltuielile cu 50%, profitul brut înainte de provizionare cu 47%, iar profitul după provizionare cu 28%. Aceasta datorită faptului că au crescut provizioanele de aproape şase ori.

Am urmărit special situaţia creşterii activelor administrate, datorită faptului că "Banca Transilvania" are unul dintre cele mai mari randamente ale activelor administrate şi creşterea activelor îmi dau garanţia realizării de performanţe foarte bune. Spre bucuria mea, activele au crescut de la 26.039 miliarde la 30.789 miliarde, adică cu 4.750 miliarde, sau cu 18,24%. Aceste cifre m-au dus cu gîndul imediat la faptul că în România sînt bănci, aflate ce-i drept mai la periferia sistemului bancar, care nu au ajuns, de la înfiinţare şi pînă în prezent, la performanţa de a administra 4.750 miliarde lei, şi unele au vechime de ani buni, poate chiar mai mulţi decît are "Banca Transilvania". Această creştere a determinat şi majorarea volumului de credite de la 14.423 miliarde la 31 decembrie 2004, la 17.164 miliarde la 31 mai 2005, fapt care dovedeşte că Banca Transilvania îşi cunoaşte menirea, de a credita economia şi populaţia, în condiţii de deplină siguranţă. Rezultatele ne dau garanţia că prevederile bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2005 se vor realiza şi chiar depăşi. Căci cele 231 miliarde lei profit pe primul trimestru reprezintă aproape un sfert din cele 950 miliarde planificate pe întregul an. Să nu uităm că urmează să intre cele 25 milioane dolari din emisiunea de acţiuni, precum şi cele peste 534 miliarde din emisiunea de acţiuni cu plată, care se va încheia la 24 iunie. De regulă, profiturile cresc de la un trimestru la altul, cu excepţia trimestrului doi, cînd se plătesc primele de Paşte şi participaţiile la profit acordate salariaţilor, conform hotărîrii AGA. Aşa că acţionarii pot fi liniştiţi. Banca Transilvania are mers de tren japonez.

Notă: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb